Herinner jij je nog de eerste keer dat je de rode vlag uit hing? Die dag dat de Indianen voor het eerst langs kwamen? Dat je een 'groot' meisje werd? De eerste keer je maandstonden krijgen is voor sommigen een mijlpaal om eens zwaar mee uit te pakken, anderen willen op dat moment liever in een hol kruipen. Er valt wat te zeggen over moeder natuur en haar grootse plannen met vrouwen in wording. Heel wat!

Zo moeder, zo dochter

Als vrouw kennen we het allemaal. En als man ook, vermoedelijk. Die ene beruchte week in de maand. Je hebt meer zin in zoet of chocolade, je kan kattig (beetje maar, hè!) uit de hoek komen, en soms doet het gewoon echt pijn. Heb je een dochter? Dan weet je dat zij ooit voor dezelfde deur staat. Je kan haar dus best op voorhand goed voorbereiden. Maar wanneer juist? Wel, meestal hebben meisjes hun eerste maandstonden tussen 9 (ja echt, zooo jong kan het al!) en 16 jaar. Wist je trouwens dat dit vaak genetisch wordt bepaald? Het kan dus goed zijn dat je dochter haar regels krijgt op dezelfde leeftijd als jij! Voorbereiding is dus key. Hier zijn een aantal mogelijkheden voor. Sommige moeders gaan all out en vertellen in geuren en kleuren hoe dat nu allemaal in elkaar zit. Andere gaan er iets subtieler mee om en maken gebruik van een boek, filmpje, de juiste gelegenheid (misschien wel een reclamespot over maandverband/tampons?). Hoe je het ook doet, keep it funny and light! 

(Foto: Pintrest)

Vieren van volwassenheid

Eenmaal moeder natuur op de koffie is geweest, voel je je als meisje of speciaal of totaal ongemakkelijk. Als begane slashparent kan je hier maar juist op inspelen. Of toch proberen. Want die hormonenhuishouding kan bij een puber al eens stormachtig te keer gaan. De kans is dan ook groot dat alles wat je doet verkeerd is.  Maar goed, je bent een leuke moeder en wilt je dochter op zo'n moment toch wat extra verwennen.  Je kan een dagje gaan shoppen? Of gewoon een taart gaan halen bij de bakker? Of je gaat er de volle 100% voor en geeft een First Moon Party! Dit deed de moeder in het filmpje onderaan dit artikel. Met toeters en bellen, kadootjes en piñata's, en een in rood kostuum verklede vader die uit een taart springt. Gekker kan het haast niet. En genanter voor de dochter ook niet. Voor jou is het gewoon lachen lachen!

Het kan ook anders

Je vindt het misschien gek dat je een feest zou organiseren voor je dochter, maar believe me, het kan nóg gekker. In sommige landen en culturen houden ze er namelijk ook wel wat bizarre tradities op na als het aankomt op vrouwelijkheid. Alle gekheid op een inlegkruisje? Het kan. Hier heb je enkele voorbeelden:

  • Ghana: Je eerste maandstonden? Dan krijg je een hard gekookt ei dat je volledig moet doorslikken. Als je er op bijt, wordt het gezien als babykilling.
  • Japan: traditioneel maakt de moeder sekihan, plakkerige rijst met bonen. Het is een echte traditionele feestmaaltijd, maar als het gemaakt wordt om de vrouwelijkheid van de dochter te vieren, is het aan de vader en andere gezinsleden om te raden waarom deze feestmaaltijd bereid werd.
  • Israël: je krijgt een lepeltje honing, dan zullen de volgende keer je regels minder pijnlijk zijn.

How to help

Moraal van het verhaal, maak het je dochter niet al te awkward en hou het best  zo 'chill' mogelijk. Maak bijvoorbeeld een 'first period survival pakket'. Daarin kan je dan eventueel deze dingen steken: maandverband, tampons, chocolade, natte doekjes, een extra onderbroek, een kersenpitkussentje, ... 

(foto: brightersides.com)

(header: youtube.com)