Welk interessants vind je vandaag op het kleine scherm? Wat gebeurt er op de youtube-kanalen die populair zijn bij je kinderen? En wat voor moois hebben de verschillende streamingdiensten te bieden? Geef toe, dat is veel aanbod waar jij sowieso het bos door de bomen niet meer ziet. In onze rubriek [Maison Slash zapt] belichten we steeds een programma of reeks die de moeite is voor slashparents! Deze maand: de Vlaamse versie van De Luizenmoeder.

Vorig jaar kwam De Luizenmoeder voor het eerst op de Nederlandse televisie en dat werd daar al heel erg snel dé hype van het jaar.  En terecht! "Ola", dachten ze bij de VTM. Wat als wij daar nu eens onze eigenste Vlaamse versie van maakten. Zo gezegd, zo gedaan. Sinds vorige week woensdag hebben we onze eigenste Vlaamsche luizenmoeder op de beeldbuis. Wij keken. En zagen dat het goed was.

Watisda?

De Luizenmoeder speelt zich af in een lagere school zoals elkeen van ons er wel één achter de hoek heeft liggen. 


Luizenmoeder Hanna, net gescheiden, zet haar dochter voor het eerst af in een nieuwe school. En daar worden zij en haar zak vol wc-rollekes al van aan de schoolpoort in de 'mosjpit' van het schoolgebeuren gesmeten.

Ze wordt er verwelkomd door een paar ik-ken-je-niet-maar-ik-haal-met-plezier-alle-pieren-uit-je-neus-en-dan-kan-ik-dat-nadien-wel-nog-eens-tegen-je-gebruiken moeders. Lief, maar naiëf. En gevaarlijk. En een moeder met een wel hele 'franke teut'. "Bweikes, we gaan toch niet knutselen met wc-rolletjes?! Daar kuist ge uw gat mee af!"


Erik, de schooldirecteur waant zich de Dr. Spock van het onderwijs, maar uiteraard bakt hij er niet veel van. Hij krijgt ondersteuning van Nancy, voorzitster van de ouderraad, die zichzelf na een dubieus intiem moment met den directeur in het conciërgekot, prompt tot zijn rechterhand heeft benoemd.

En dan is er juf Els! Wij zijn hevige fan van juf Els van het eerste leerjaar. Juf Els vindt een homokoppel, waarvan de ene anders gekleurd is, die een kindje met Aziatische roots geadopteerd hebben, niet raar, maar wel bijzonder. By the way, we hebben deze slagzin meteen opgenomen in ons vast vocabularium!  Ze zingt de dag in met een enthousiaste en irritante: "Dag allemaal, wat fijn dat je er bent,..." en behandelt de ouders alsof ze zelf 6 jaar zijn. Met wijzend vingertje, armen gekruist, vuurspuwende blik en al! 

Verstand op nul en lachen maar!


De luizenmoeder zit vol karikaturale en ook wel wat grofgebekte personages en situaties die heerlijk herkenbaar zijn. Ploeteren door heel het school- en opvoedgebeuren. Dat moet ge ons niet vertellen, we kennen het allemaal.  Hoe geruststellend is dat dan niet om die dingen in een reeks verwerkt en uitvergroot te zien. Af en toe eens goed lachen met De Luizenmoeder en onszelf? Hey, dat vinden wij bij Maison Slash helemaal owkay! Wij klikken het bakske van den tv de volgende woensdagen steevast af op de VTM. 

Gemist?

Als je denkt van: "Shiiitt, dat is me helemaal ontglipt!". Goed nieuws, want je kan alle afleveringen (her)bekijken op vtm.be. Zo gaat dat in de moderne wereld. 


(foto's: VTM)