Wat te kijken op het scherm? Geef toe dat jij ook soms de bomen door het bos niet meer ziet? Youtube, Netflix en tv... Maison Slash zapt deze keer naar Ketnet, waar De Helden mooi weer maken in Heldenland. Een tv-tip waar je je compleet zonder schuldgevoel wat schermtijd mag aan verbrassen. 

Als ouder voel je je soms toch een tikkeltje schuldig wanneer je je kroost voor een klein scherm parkeert (of wanneer ze zichzelf daar hebben geparkeerd, en jij even geen zin hebt om te zeuren). Daarom zijn de beste kinderprogramma’s diegene die de jeugd zin geven om zelf in actie te schieten, de tuin (of het park, of de straat) in te lopen en iets te gaan doén.

Kind. Ga. iets. Doehoen!

Zulke programma’s zijn zeldzaam, maar ze bestaan. De grote klassieker in het genre is Helden. Dat Ketnet-programma gaat al mee sinds 2012 (!) en intussen zijn er allerlei spin-offs, boeken en zelfs twee langspeelfilms.

As2gbdQlYgpYzK4nNELrx9rmZ0JZdSAAWuNB54Gc.png

Intussen loopt er op Ketnet weer een nieuwe reeks: Heldenland. Daarin zien we hoe Sieg, Dempsey, Nico en Maureen – vier megasympathieke hipsters – de ‘coolste speeltuin van Vlaanderen’ bouwen. 

Hoera: Vlaanderen krijgt er een coole speeltuin bij! 

Een coole speeltuin in Vlaanderen is niks te vroeg. Google maar eens ‘Neptune Park Playground’ (Utah), ‘Kolle 37’ (Berlijn) of ‘Nishi Rokugo Koen’ (Tokio): stuk voor stuk gewaagde speeltuinen met torenhoge klimrekken, houten structuren die kinderen zelf in elkaar timmeren of gigantische sculpturen gemaakt uit autobanden. (Check hier ons artikel over de vetste speeltuinen ter wereld). Zulke plekken steken schril af bij de vaak wat saaie pleintjes in Vlaanderen, met altijd weer de typische schommels, glijbanen en net-niet-te-hoge klimrekken.

nRu50vf89bTQ17RF3ZfXgcRibtjdewNmFp57lflY.jpeg

Gelukkig komt er straks dus een nieuwe bij, op het Steentjesplein in Tienen. Op 20 mei gaat die open voor het grote publiek en – driewerf hoera! – er zal ook een zomerbar zijn. Elke slashparent die zin heeft in een aperitiefje, terwijl de kinderen volop ravotten, weet dus waarheen. Tenzij je intussen al een ticket richting Berlijn of Tokio hebt geboekt, uiteraard. 

Maar dit is dus televisie. Juist ja, oldskool TV 

En wie weet een programma waarvoor jij je kroost – die liever gewoon Youtube kijkt – nog eens kunt motiveren. Van maandag tot donderdag om halfzeven, telkens een minuutje of tien: ideaal om na het huiswerk en voor het avondeten allemaal samen in de zetel te zakken en te kijken naar de vorderingen van onze Helden.


Die begonnen op 16 april, maar gaan de volle zes weken door. Alles begon eigenlijk al in september, met een oproep van de Helden aan kijkers om hun droomspeeltuig op te sturen. Blijkbaar dromen onze koters nogal ‘Vlaams’: ze willen een schommel, een klimrek, een glijbaan en een death ride. Gelukkig zat die laatste er nog tussen, of we vielen ter plaatse in slaap. Maar bon, de tekeningen waren uiteraard wel iets spannender dan de gemiddelde schommel of glijbaan in het gemeentepark. 

En nu moeten die helden daar dus iets van maken 

En zo wordt het toch nog cool. In week twee vertrokken de Helden naar Griekenland, om met de mensen van Time Circus – een organisatie die kunstwerken bouwt met gerecycleerde materialen – fantastische speeltuigen in elkaar te zetten. Ze slaan aan het lassen, kloppen en schilderen en geven geweldig veel zin om dat zelf ook te doen.

Misschien geen gek idee voor deze zomervakantie: laat uw kinderen eens zo’n speeltuig op papier zetten, ga naar een lokale schroothoop/afvalcontainer/zolder van de bomma en ga zelf aan de slag. Al krijgen de Helden – en de kijkers – ook wel wat veiligheidstips. Zo zijn er twee staafjes voor gaten in speeltuigen. Eén heel dun (te dun voor een kindervinger) en één dik (te dik voor zo’n vinger om vast komen te zitten). Elk gat wordt vakkundig gemeten en goedgekeurd. 

Kijken dus.  

Al is het maar om ze warm te maken voor een tripje naar Tienen, deze lente of zomer. Kwestie van genoeg slashparents en –kids te verzamelen aan Heldenland en die bijhorende zomerbar.

Nog een leuk detail: de stad Tienen is nog volop op zoek naar uitbaters. Elke vereniging kan zich inschrijven om de bar een paar dagen uit te baten, in ruil voor 70 procent van de inkomsten. Zo kunnen plaatselijke scouts, chiro of voetbalploegen hun kas wat spijzen. Het is eens wat anders dan het zoveelste eetfestijn. 


Heldenland: van maandag tot donderdag om 18u30 op Ketnet, of herbekijk op ketnet.be.