Welk interessants vind je vandaag op het
kleine scherm? Wat gebeurt er op de youtube-kanalen die populair zijn bij je
kinderen? En wat voor moois hebben de verschillende streamingdiensten te
bieden? In onze rubriek [Maison Slash zapt] belichten we steeds een
programma of reeks die de moeite is voor slashparents! Deze maand: Karrewiet
op Ketnet.

 Als kind van de eighties ben ik nog elk jaar geweldig enthousiast over alle fantastische nieuwe kinder- en jongerenprogramma’s die gelanceerd worden. Om nog te zwijgen van YouTube, Netflix en co. Jonge gasten die vandaag naar iets leuks, boeiends, leerrijks of geweldig onnozels willen kijken, kunnen dat 24/7 doen.

Of dat goed is voor de fysieke ontwikkeling, is een andere zaak. Maar wat een verrijking! Voor onze kroost is het ondenkbaar dat wij – brave schapen – alleen op zondagochtend en woensdagmiddag naar Samson en Gert konden kijken. Waren we een halfuur te laat, omdat de bomma bijvoorbeeld op bezoek was, dan moesten we drie dagen wachten. Juist ja, drie dagen (insert openvallende kindermondjes). En als we onze geest wilden verruimen, moesten we naar ‘den Holland’ zappen, want daar hadden ze Het Jeugdjournaal. Al sinds 1981. In Vlaanderen hebben we daar twintig jaar op moeten wachten.

Karrewiet bestaat intussen ruim 16 jaar

Zelf was ik 16 toen het voor eerst werd uitgezonden in januari 2001, en dus eigenlijk iets te oud voor een jeugdjournaal. Maar af en toe kwam Karrewiet wel toevallig de televisie binnenwaaien, en de laatste jaren kijk ik regelmatig. Want het moet gezegd: het Ketnet-journaal is en blijft fantastisch. Vooral op moeilijke momenten, zoals een zware aanslag, slagen zij erin om al die gruwelijke info behapbaar en relevant te brengen, zonder de jonge kijkers te betuttelen, maar ook zonder hen onnodig bang te maken.

Precies zoals het ‘Hollandse’ Jeugdjournaal dat nu al 37 jaar doet. Alleen hadden ze daar altijd één stapje voor: een anker. Want geef toe: Het Journaal op Eén zou ook niet hetzelfde zijn zonder Martine Tanghe of Wim De Vilder. Karrewiet koos altijd voor flitsende filmpjes met offscreen voice, en daar is op zich niets mis mee. Maar het kan dus ook anders.

sXraQyIC3fMpwnCe7MSspYtwQoGU6VDirJWMvtFs.jpegEnter: Jelle en Mariam

Een man en een vrouw, allebei twintigers (al zien ze er nog piepjong uit) maar ook met flink wat journalistieke ervaring op zak. En met Mariam El Mandoudi – geboren en getogen in Mechelen, zo staat expliciet in het persbericht – kiest Ketnet gelukkig ook weer voor wat diversiteit. Het vernieuwde Karrewiet is pas op 3 september gestart en blijkbaar wisselen de ankers elkaar week om week af. Ik hoopte stiekem om Mariam deze week al aan het werk te zien, maar ik moest het stellen met Jelle Mels. En het moet gezegd: ook die oervlaamse jongen bracht het er geweldig vanaf. De eerste dag was het nog een beetje gespeeld spontaan, maar intussen lijkt hij al een geboren anker. Stel je trouwens geen saaie nieuwsstudio voor: de Ketnet-ankers staan voor een blue screen te babbelen. Een beetje zoals Frank Deboosere. Nog zo’n held.

Dit is en blijft een must voor kinderen

Want voor veel ouders is het een dilemma: moet je die kinderkopjes sparen en laten opgroeien in een roze eenhoornfantasie? Of mogen ze al weten dat de wereld bijna dagelijks in brand staat, met het bijhorende risico op angstaanvallen en nachtmerries?

De oplossing is een negenletterwoord: Karrewiet. Daar brengen ze altijd een gezonde mix van kindvriendelijke topics en wereldproblemen. Op 3 september werd er uiteraard geopend met de eerste schooldag – zowel voor “gewone” kinderen als voor onze kroonprinses én voor Eline Van de Weghe, dochter van VRT-journalist Tom, die nu in de VS woont. Maar er was ook aandacht voor de verwoestende brand in het Nationaal Museum van Brazilië. En op 4 september werd Google 20 jaar. Daar kwam een geweldig eerlijke vox pop van (‘Ik zou niet weten hoe mijn moeder en vader zonder Google konden leven. Dat is echt onmogelijk’), maar ook een boeiend interview door een van de kinderreporters. Die zijn trouwens ge-wél-dig. De kinderreporters for president, zeggen wij.

Al mag het soms iets serieuzer

Enkele maanden geleden liet Katrien Van Der Slycken, themachef Jong van VRT NWS in De Morgen optekenen dat ze van Karrewiet ‘heel bewust geen Iedereen Beroemd voor kinderen’ willen maken. De focus moet blijven liggen op nieuws en duiding. En terecht: er is al genoeg onzin op tv. Nu heb ik niets tegen wat 'lichter' nieuws, zo nu en dan. Als Toby Alderweireld een kindje krijgt, wil ik dat natuurlijk ook graag weten. Maar een item over kledij op de eerste schooldag, really? In tijden van body positivity zijn een bende fashion queens uit het eerste middelbaar misschien iets minder geschikt voor de openbare omroep. Al kwam er gelukkig ook een tegenstem in beeld, die droogjes verkondigde dat hij gewoon iets uit zijn kast haalt ‘s ochtends, ‘als ik maar niet in onderbroek naar school moet’. Kijk, dàt is nu eens gesproken. 

Karrewiet: van maandag tot vrijdag om 17u55 op Ketnet, met dagelijkse updates in de Karrewiet-app.