Welk interessants vind je vandaag op het kleine scherm? Wat gebeurt er op de youtube-kanalen die populair zijn bij je kinderen? En wat voor moois hebben de verschillende streamingdiensten te bieden? Geef toe, dat is veel aanbod waar jij sowieso het bos door de bomen niet meer ziet. In onze rubriek In [Maison Slash zapt] belichten we steeds een programma of reeks dat de moeite is voor slashparents! Deze maand: Kinderkopkes op Eén. Kinderkopkes is het nieuwe programma op Eén met de zwarte van K3. Voor onze koters zal 'de zwarte' voor altijd Marthe zijn, maar voor de meeste slashparents blijft het toch forever Kristel Verbeke. En ja, ook zij heeft – net als ex-collega Karen Damen – haar weg naar het kleine scherm gevonden. Al is het met iets zwaardere thema’s. Terwijl Karen een plaat maakt op Vier (of daar tenminste veel over praat), luistert Kristel naar kinderen, elke maandagavond in primetime op Eén.

Eerlijk is eerlijk: Kristel had al bewezen dat ze het kon

Op Ketnet maakte ze Generatie K, een fijn programma over kinderrechten. Na het bordkartonnen tijdperk van K3, mocht het eindelijk ook eens over inhoud gaan. Eerst voor de kinderen zelf, maar nu ook voor ons, slashparents, met Kinderkopkes op Eén. ‘Het eerste televisieprogramma voor volwassenen waarin kinderen de enige, echte gesprekspartner zijn’, aldus het persbericht. En toch was ik vooraf een tíkkeltje sceptisch. Zou deze grande dame van de kinderliedjes niet te zeer vervallen in haar wollige, regenboogkleurige universum? Of zou het een tearjerker worden, met allerlei intrieste situaties? Kristel Verbeke heeft ook haar eigen geschiedenis niet mee: ze groeide op in moeilijke omstandigheden, verloor als tiener haar twee zussen en als twintiger haar vader.

Een integer portret over een taboe-onderwerp

Niets van dat alles, zo bleek maandag tijdens de eerste aflevering. We kregen een portret van de 12-jarige Emma, die op haar negende haar vader verloor bij een auto-ongeluk. Het is een van de grootste angsten voor elke ouder: doodgaan voor je kinderen goed en wel op eigen benen staan. En het blijft ook een taboe-onderwerp. Want wat zeg je tegen een kind dat haar vader kwijt is? Wel, chapeau voor Kristel, die het gewoon doét. Die aan Emma vraagt wanneer ze nu voor het eerst doorhad dat haar papa echt dood was. En die zichtbaar haar tranen moet verbijten, wanneer Emma vertelt dat ze nog naar zijn dode lichaam was gaan kijken, dat daar ijskoud lag. En dat ze er toch eens helemaal rondom is gelopen, om te voelen of hij overal even koud was. Maar Kristel verbijt ze, en stelt de volgende vraag. Empathisch, maar ook rechttoe rechtaan.

De grootste revelatie van deze eerste aflevering?

De veerkracht van Emma. Want ja, ‘er zijn altijd momenten waarop je kunt treuren. Maar als je dat elke dag doet, is het ook niet meer leuk.’ We zagen een meisje dat duidelijk gehard is door het leven, maar dat vooral heel vrolijk kan zijn én met sprankels in haar ogen kan vertellen over haar papa ‘die altijd cornflakes at en twee uur op de wc zat’. En ja: we zien dit verhaal écht doorheen de ogen van een kind. De mama van Emma verscheen af en toe in beeld, maar dan eerder als toevallige passant. En we werden niet overladen met de meningen van rouw- of andere specialisten (die zien we elders al genoeg). Tenzij dan tijdens de passages in de auto, waar Kristel belt (handloos, uiteraard!) met haar eigen moeder, met Bruno Vanobbergen, met haar schoonbroer. Gewoon, om even op adem te komen. Waardoor we haar ook zien als de vrouw en moeder die ze zelf is.

Not only kommer en kwel

Voor u vreest dat het de komende maandagavonden telkens kommer en kwel is: in Kinderkopkes is ook plaats voor lichtere thema’s. De komende weken kijkt Kristel onder meer in het kopke van een boerenzoon, een profvoetballer-in-spe, een katholiek meisje en een kind van gescheiden ouders. En wij kijken met plezier mee. En ja, op woensdag kijken we ook gewoon naar Karen maakt een plaat. Ook slashparents hebben recht op wat brainless entertainment, nietwaar? Kinderkopkes: elke maandag om 21.30 uur op Eén. Herbekijken kan ook op Vrt.nu.