Ieder jaar kan je tijdens de krokusvakantie terecht op het JEF festival, hét festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment. Dit jaar is het thema 'Jef in de mix'. En wat is dat dan? Een beetje dit, een beetje dat. Zwart of wit, bestaat dat wel? Of zijn we allemaal een mix van eigenschappen? Met die vraag wordt erop los gemixt, met films, in het medialab of op een van de andere events voor en door kinderen en jongeren. Vorig weekend gaf de JEF organisatie al de aftrap van het festival, met de animatiefilm 'Marona'. En uiteraard waren wij daar ook bij. Alé, 't is te zeggen, slashparent Helga en haar gevolg waren daar bij.

Net als de andere jaren zijn er twee fantastische meters voor het festival: Pommelien Thijs, bekend van #LikeMe, en de geweldige actrice Hilde De Baerdemaeker, bekend van veel te veel om op te noemen én supersympathieke slashparent. (Als je trouwens nieuwsgierig bent naar hoe zij alle ballen in de lucht houdt, klik dan zeker even door naar dit artikel!)

Ma-ma-ma- maaaaa-marona!

Hoofdpersonage is een schattig bastaardhondje. Vader is een statige rashond, moeder een ongedefinieerde keffer, en meer dan een kortstondige ontmoeting is er niet nodig om dit schattig ding met hartjesneusje als laatste van negen pups op de wereld te zetten.

De film begint en eindigt met haar laatste momenten. Ze denkt terug aan haar bewogen leven. "Iedereen heeft recht op liefde en een lekker bot", vindt Marona.  Ze denkt terug aan de schattige puppy die ze ooit was en aan alle mensen waar ze onvoorwaardelijk van heeft gehouden: een acrobaat, een bouwvakker en een klein meisje dat beloofde om er altijd voor haar te zijn. 

Yq8mo7faaXgJQ9r9hRTJUow4l8GsjptV9DHeoQqC.jpeg

jADDnx3vhuqYeiQIuSR9HaNiWpWBYVWGhmnt0oBY.jpeg

Verwacht je niet aan een suikerspinroze sprookje. Het is een zeer emotionele film, niet altijd rozengeur en maneschijn, en kan kinderen én volwassenen sterk raken. Hij is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, mijn bijna 6-jarige was ook mee, en ook voor haar was het verhaal goed te volgen. Maar haar gevoelige ziel en liefde voor honden, maakten dit voor haar wel een emotionele belevenis.

Heel de wereld in één film

Mijn eigen grafische ziel werd dan weer heel erg aangesproken door de wervelende animatie, die soms dromerig en vol sprankelende kleuren is, en soms zo donker als een nachtmerrie. De film werd getekend door 3 illustratoren, waaronder de Belgische Brecht Evens, en geanimeerd door wel 25 animatoren uit heel Europa! Een prachtig voorbeeld van een grenzeloze samenwerking...