Surprise, surprise… het regent tijdens de herfstvakantie. Dan heb je twee opties: eens heel luid hartsgrondig vloeken en op Pinterest wanhopig zoeken naar haalbare diy-ideeën met eikels en denappels óf naar de cinema gaan. Slashparent Barbara speelde op veilig en troonde haar kroost mee naar ‘Minuscule: Tropisch avontuur’, een bijzondere animatiefilm over insecten.

BARBARA

Lieve lieveheersbeestjes

Toegegeven, ik heb het niet zo op kriebeldieren. Niet dat ik gillend wegren als ik een spin uit een van de donkere krochten van ons huis zie kruipen, maar ik ga er nu ook niet speciaal de deur voor openzetten. Thank god dat de Franse makers voor hun tweede langspeler voor lieveheersbeestjes kozen als hoofdrolspelers, de meest aaibare insecten van al. Ze hebben wel wat ervaring, Hélène Giraud en Thomas Szabo. Als sinds 2010 maken ze onder de naam ‘Minuscule’ korte grappige animatiefilmpjes over insecten en vijf jaar geleden was er een eerste film. Toen ging die trouwens over mieren, ik voel ze nu al over mijn benen omhoog kruipen.

73cXwcKss1mb3Vty7cRMjhMCMSR8BBRccGFG0pfr.jpeg

To the rescue

In ‘Tropisch avontuur’ zoomen ze in – en dat mag je erg letterlijk nemen – op een ondeugend lieveheersbeestje dat door een ongelukkig toeval vanuit het winterse Frankrijk in een doos vol blikjes kastanjepuree naar het zonnige Guadeloupe vliegt. Uiteráárd is dat het begin van een doldwaas avontuur van een dierlijk rescue team. Nope, we verklappen niet alles, maar verwacht nog een heel clubje niet allemaal even vriendelijke exotische insecten, wilde achtervolgingen doorheen de Caraïbische jungle en zowaar een ontluikende romance. (Zelfs puberende kriebeldieren blijken over razende hormonen te beschikken.) Het kleine lesje natuurbehoud is trouwens ook mooi meegenomen in deze tijden van klimaatverandering. Oh, en er zit natuurlijk ook een vleugje humor in. Onze meisjes kwamen niet meer bij toen het lieveheersbeestje zich dankzij een welgemikt scheetje uit een vleesetende plant wist te redden. Jep, ook dat soort humor.

mr26JwhqbY1USATKrN7JCwSOKb3dVBbt82jWQLBA.jpeg

Echt levensecht

Een simpel verhaal, maar wat is het mooi in beeld gebracht! Misschien dat het mijn dochters van vier en zes en nichtje van negen niet meteen opvalt, maar de landschappen waarin deze beestjes zich voortbewegen, lijken levensecht. Geen wonder, want ze zíjn levensecht. Enkel de insecten zijn met de computer geanimeerd. De makers filmden niet alleen in Frankrijk, maar vlogen ook naar Guadeloupe. Het resultaat is fantastisch. Kleine waarschuwing: je zal misschien zelf ook een enkeltje richting de paradijselijke stranden van de Caraïben willen boeken (met een familiebus anti-insectenspray in je backpack). De details zijn ook fantastisch – hoe mooi zijn sneeuwvlokjes?! – en de expressie van de diertjes indrukwekkend. Serieus, zo wordt het zelfs moeilijk om je afkeer van mieren vol te houden. 

WattC8IscaUhupV2rhK9JE2XEtFV1yzuy34YP8HQ.jpeg

w9ELG5IkrTYACD6SqFMPWajPTc81km7o0MbQsshS.jpeg

Music maestro

Misschien nog het meest bijzondere aan deze film: er wordt niet – dus echt níét - in gesproken. De muziek is fantastisch, dankzij een geweldig symfonisch orkest. Voor een keer dus geen dreunende beats, maar wel indrukwekkende deuntjes van echte instrumenten. Elk diertje heeft zijn eigen instrument en muziekstijl. Een harige spin met een voorliefde voor opera, geweldig toch? Leuk weetje: er werd een ‘foley artist’ aangesteld, dat is iemand die alledaagse geluiden uit de film recreëert in de studio. Zo, kun je je kinderen misschien ook nog iets filmtechnisch bijbrengen als jullie naar ‘Minuscule’ gaan kijken. You’re welcome.

Minuscule: Tropisch avontuur

Vanaf 23 oktober te zien bij UGC Antwerpen, UGC Mechelen, Cinema Zed, Cinema Cartoon's (Antwerpen), Cinema Lumière (Brugge), Studio Skoop (Gent), Siniscoop (Sint-Niklaas), Euroscoop (Genk) en Cinema Central (Ninove).