Als wij op vakantie vertrokken vroeger, ging dat sowieso gepaard met een bepaalde mixed tape. Niemand vertrok toen onvoorbereid aan een lange autorit. Waarom zouden we datzelfde plezier niet gunnen aan onze kinderen? Maak gewoon een afspeellijst speciaal voor deze vakantie. Je kinderen gaan kweenieoecontent zijn met hun mixed tape 2.0!

On the road zijn, is onlosmakelijk verbonden met muziek. Vroeger produceerden we aan de lopende band mixed tapes per speciale gelegenheid. Zo'n toffe traditie mogen we niet stuk laten gaan. Heb jij al een digitale afspeellijst gemaakt onder de naam 'summer 2017'? Doen!

ELKE Twee tonen van Chesney Hawkes’ enige hit en ik zit weer op de achterbank van de auto met mijn twee zussen in een druilerig Wales door het raampje schaapjes te tellen. You’re the one and only op een krakende cassette is voor altijd verbonden met natte regenjasjes, munt-chocolade-ijs, glooiende heuvels, wilde paarden en een taal waarin ik niet verder kwam dan you, one en only.

Een grote flash forward naar vandaag, met vier kinderen verspreid over twee achterbanken katapulteert Sur ma Route van Black M me terug naar de Ardennen, twee jaar geleden. De hit, hier bijlange niet zo grijsgedraaid als onder de taalgrens, is een groter souvenir gebleken dan de tekenbeet die één van de kinderen opliep. Als we hem bij toeval nog een keer horen is er wel altijd een van de kinderen die terugdenkt aan die zomer vol boswandelingen.

Iedereen heeft wel vergeten ervaringen die komen bovendrijven bij het horen van een deuntje op de radio waarbij het lijkt alsof dat ene moment je weer helemaal vastgrijpt.

Muziek, emotie en herinneringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen heeft wel vergeten ervaringen die komen bovendrijven bij het horen van een deuntje op de radio waarbij het lijkt alsof dat ene moment je weer helemaal vastgrijpt. Dat heeft, om het even wetenschappelijk te benaderen, allemaal te maken met de wijze waarop onze hersenen werken tijdens het beluisteren van muziek. Verschillende delen die samen instaan voor het leren, onthouden en uiteindelijk herinneren van iets worden samen geactiveerd zodat een muzieknummer op die manier een blijvend effect op ons kan hebben.

Zo waren die cassettebandjes van weleer eigenlijk nog niet zo’n slecht idee. Iedereen zette er zijn favorieten op en hopla, je kreeg een soundtrack van de vakantie. Gelukkig hoeven we ondertussen niet meer naast de radio te zitten en te vloeken bij een volle cassette die omgedraaid moet worden nét op het moment dat de nummer één hit door de boxen schalt, maar kunnen we beroep doen op de gigantische muziekdatabase van Spotify, enter mixed tape 2.0.

Vrijheid én muzikale opvoeding!

Sinds wij die eerste afspeellijst maakten, voerden we tevens een kleine muzikale opvoeding in. De kinderen mogen absoluut hun hits toevoegen aan de lijst, alles van K3 tot Nederlandse hiphop (ja, we weten allemaal welk nummer er op deze zomerlijst zal prijken ;)) maar wij maken er ook een sport van, om naast die nummers ook steevast wat klassiekers toe te voegen. Ondertussen vinden de kinderen in huis daardoor Bohemian Rhapsody maar een vreemd liedje, zingen ze wel Under Pressure mee en roepen ze ‘Maaikel Jekson’ van zodra Beat It passeert. 

Deze keer staat onze zomerlijst vol met luchtige nummers, ideaal met deze temperaturen: hits die de kinderen geweldig vinden naast rasechte oude klassiekers wat soms grappige combinaties oplevert zoals (gesorteerd op titel) Kind van de duivel met net daaronder Like a Prayer van Madonna (alles in balans houden heet dat dan denk ik ????), verder staat Chesney Hawkes er eindelijk eens tussen en kijken we nog lang niet uit naar de maand September van Earth, Wind & Fire. Leve de zomer!

Geniet hier mee van onze Spotify-lijst!