Hoe begin je aan buitenspelen met een peuter? En wat moet je kind buiten allemaal uitspoken zonder trampoline, glijbaan of andere speeltuigen in de tuin? Easy! Slashparent Janneke geeft regelmatig super tips op haar instagram-kanaal game of toddlers. Speciaal voor Maison Slash verzamelt ze hier maandelijks hier de allermooiste!

1. DIY Bloemenpracht 

Morris en ik plukten wat bloemen uit onze wilde bloementuin en voegden daar wat kruiden bij zoals lavendel, rozemarijn, salie en klavertjes vier, die geven een leuk effect. Scheur of knip een stuk van een oud laken en legt het op een harde plank. Daarna mag je peuter of kleuter alle gevonden blaadjes en bloemetjes op het doek leggen. Vervolgens vouw je het doek dicht en laat je je koter met een houten -of echte- hamer of hard voorwerp op het doek 'timmeren'. Misschien is gehoorbescherming hier geen slecht idee. Morris ging als een gek tekeer, maar nadien ging ik er ook nog eens over om echt alle kleuren uit te persen. Met het resultaat kan je een soort van 'inpakdoek' maken voor  cadeautjes of een vlaggenlijn,..

2. Bio plastic zonnevangers

Verzamel eerst en vooral wat natuurschatten (bloemetjes & blaadjes) in de tuin. Daarna meng je 1 eenheid gelatinepoeder al roerend met 3 eenheden kokend water. Doe dit beetje bij beetje, anders gaat het klonteren. Nu heb je een mal nodig, zoals het deksel van een yoghurtpotje of een ander rond plastic deksel. Giet een deel van het mengsel in de mal. Doe dit heel rustig, anders krijg je bubbels. Nu voeg je de natuurschatten toe. Duw met een tandenstoker alles onder in het gelatinemengsel. Staat niet alles onder? Giet er dan voorzichtig nog wat gelatine bovenop. 

Nu is het wachten geblazen, het mengsel moet zeker 5 dagen drogen. Komen de randen omhoog maar is de gelatine nog nat? Leg er dan even iets hard op, maar niet te lang want anders droogt het mengsel niet meer. Maak tijdens het drogen een gaatje met een perforator, voor het helemaal droog is. Achteraf lukt dit niet meer, want dan zal je kunstwerk barsten.

WATKANIKDAARALLEMAALMEEDOEN?⠀
Broches maken, een mobile, een ketting. Hang ze in de bomen, als decoratie in de kinderkamer... Of laat je kind er gewoon met spelen en de bloemen observeren. 

3. Oh honey honey 

Met een penseel en wat honing schilder je kunstwerken op papier of je schildert, zoals hier, het woord MIER. Even wachten, en daar komen de mieren! De mieren komen en gaan, en komen en gaan, en... Geweldig om te zien! 

4. Ice eggs 

Vul je lege eitjes met bloemen uit de tuin en wat water, laat dit alles een nachtje in de diepvries staan. Je kan hiervoor de eitjes gewoon terug in de eierdoos plaatsen.

MAARHOEDOEJEDATMETDIEEITJESDAN?
Telkens er hier een eitje in de pan ging, tikten we op de bovenkant van het ei. Je prutst de bovenkant er af zoals bij een gekookt eitje, en laat je ei eruit lopen. Even uitspoelen en bijhouden. En euh voor wa is da nu goe? Dit is een supergoede activiteit voor de fijne motoriek en oog-handcoördinatie. Ook leuk om de begrippen koud en warm aan te leren! 

5. Modderpoeltjes 

Als het regent dan gaan we in de plassen springen...of we maken een modderpoel! Graaf met een spade een put en vul deze met wat regenwater. Spelen maar! 

6. Bouw een boot 

Bouw je eigen boot met een klein plankje van hout, wat takken of stevig papier. Met deze waterproof motor met propeller van kikkerland, vaart je boot als een speer!

7. Story stones 

Verzamel wat stenen en keien. Laat je kleuter met permanent markers op de keien tekenen of teken er zelf tafereeltjes op. Breng daarna een laagje vernis met lijm aan op de steen.  De vernis zorgt ervoor dat je tekeningen bestand worden tegen vocht. Veel 'knutssellijmen' zijn een mix van lijm en vernis, en deze zijn ideaal hiervoor!

Je kan er een schattenjacht met organiseren in de tuin of je bedenkt samen met je peuter of kleuter al spelend een verhaaltje met de tekeningen op de stenen. Je kan ook tafereeltjes spelen met de stenen en je fantasie de vrije loop laten! 

8. DIY blotevoetenpad 

Maak een blotevoetenpad met verschillende materialen die je vindt in je omgeving. Je kan ook takjes of iets anders gebruiken om de 'voeltegels' af te bakenen, of de materialen in bakjes stoppen waar je koter in kan en mag lopen.

Voeten zijn, door de vele zenuwbanen, zeer gevoelig en geven ons hierdoor heel veel sensorische informatie over ons lichaam. Door de tactiele informatie voelt je kind de aard van de ondergrond, de steeds veranderende ondergrond stimuleert het evenwicht en de coördinatie van je kind.  Je kind leert dus letterlijk en figuurlijk om stevig op zijn voeten te staan. 

Is je kind een prikkelzoeker en houdt hij/zij van 'vuile', natte materialen? Gebruik dan modder, zeep, bladeren, e.a. Is je kind eerder gevoelig? Gebruik meer toegankelijke materialen zoals rijst, mos, gras, stukken stof,...

9. Bloembommen

Een bloembom, of zaadbom zoals veel mensen het noemen, is een rond pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en aarde. Ideaal voor plekken waar je niet zomaar bij kunt, bijvoorbeeld omdat er een hek omheen staat. Een bloembom stop je zo in je jaszak en je haalt hem er weer uit als je een plek ziet die wel wat Guerrilla Gardening kan gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw bloembom op de juiste plek werpen. Binnen no time heb jij die kale, grauwe plek omgetoverd tot een vrolijke bloemenzee.

Hoe maak je ze? Meng 4 eetlepels klei met 5 eetlepels aarde. Voeg 1 theelepel kleine gemengde bloemenzaadjes toe, en 1 theelepel grote gemengde bloemenzaadjes. Laat ze een aantal dagen drogen, en ga ermee op pad! 

10. Pluizenbollen blazen 

Straks zullen deze leukerds overal weer opduiken. Morris plukt ze zelf en probeert er dan op te blazen, keileuk! Maar ik maakte het nog leuker voor hem met dit pluizig haar! Maak de gaten zeker groot genoeg. Peuters zijn nog te klein om de pluizenbollen erin te steken, maar blazen kunnen ze wel al. Wist je dat dit hartstikke goed is voor de spraakontwikkeling? Het blazen leert je peuter goed articuleren.

11. CD-serres

Deze CD-methode is een gemakkelijke manier om de zichtbaarheid van het groeien van zaadjes te tonen aan jonge kinderen. Hoe maak je ze? Pruts het binnenste houdertje van een oud CD-doosje los. Leg er een laag vochtige potgrond in onderaan. Voeg je zaden toe, bonen zijn hiervoor ideaal. Doe het CD-hoesje toe en plaats het binnen op een vensterbank, of een plaats met veel licht. Geef je zaadjes af en toe water. Als de zaailingen groot genoeg zijn kan je ze overbrengen naar een groter potje om ze verder te laten groeien. 

12. Blaadjes mozaïek

Snij een vorm uit karton en plak er een blad papier onder. Smeer lijm op het papier -niet op het karton!- Laat je peuter bloemetjes, gescheurde stukken blaadjes,... erop kleven. Klaar! Jullie hebben jullie eigen mozaïek gemaakt! 

13. Natuurpuzzel

Zoek samen allerlei blaadjes of bloemblaadjes in je tuin of in het park. Snij ze in twee. Meng de blaadjes door elkaar en puzzelen maar! Laat je peuter de juiste helften van de blaadjes weer bij elkaar zoeken. 

14. Moddertaarten maken

Meng een beetje aarde met wat water en kneed dit met je handen tot een taart met laagjes. Voeg wat natuurmaterialen toe zoals eikels, kastanjes, kleine dennenappels... Waan je een echte bakker en maak de mooiste taartjes! 

15. Modderschilderen

Hang een blad papier uit in de tuin en zet verschillende potjes met modder en kleurstoffen klaar. Je kan hiervoor keigemakkelijk water mengen met kurkuma of paprikapoeder. Doe je peuter kleren aan die vuil mogen worden en laat ze zich helemaal uitleven op het papier met handen én voeten. 

16. DIY verfborstels

Zoek verschillende takjes bijeen, wat wol, blaadjes, bloemen... en maak er borstels van. Voor de  verf kan je opnieuw natuurlijke ingrediënten gebruiken zoals water met kurkuma of paprikapoeder. Je kan de borstels natuurlijk ook gebruiken voor het modderschilderen!

Nog meer nood aan inspiratie? Slashparent Janneke -eveneens auteur van dit stuk- heeft een keileuk instagramkanaal: check out Game Of Toddlers


In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wil zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!