Een kleine rondvraag bij slashparents bevestigde dat we niet alleen waren met onze vraag. Wat in godsnaam zijn die kinderen van ons heel de tijd aan het zingen? Kind van de Duivel, Habiba, … Deze plots hip geworden Nederlandse streetrap (met heel straffe taal) is intussen zelfs een hit bij jouw 5-jarige kleuter. 

INGRID
Ik weet niet hoe het bij jouw kinderen zit, maar mijn interesse was gewekt toen mijn zoon van 9 regelmatig en luidkeels “Ik ben een kind van de duivel” kweelde in de gang/douche/…. Ik ben niet zo van het oplettende type, leef en laten leven is mijn motto. Maar na meermaals (in zijn versie) vrolijke melodietje te horen, wou ik precies toch meer weten. Vooral toen hij ook nog eens begon te rappen. Ik ben op straat, ik ben met dieven, met dieven
Ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen. 

In al mijn onnozelheid en naïviteit dacht ik eerst dat het liedjes waren die hij op school had opgepikt. Maar het blijkt om stevige streetrap te gaan. De kans dat jouw kind al overstag is gegaan voor de catchy songs is bijzonder groot. En wat niet nog niet is, zal 100% zeker volgen.

Kind van de Duivel – Jebroer

Heel trots en stoer kreeg ik van zoon de videoclip van Kind van de Duivel via de tablet voorgeschoteld. WOW. Dit is dus waar onze kinderen naar luisteren! Donkere en harde streetrap. I know I know, onze kinderen zijn minder naïef en onschuldig dan we denken. Maar als ouder is dat toch altijd even slikken.  Damn you, cliché-valkuil!

Een kleine bloemlezing:

“Ik ben een kind van de duivel
Mama, jij hoeft niet te huilen
Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is
Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis
Ik hoef geen speech
Ik hoef geen bloemen
Gooi drank en drugs over mijn kist
Alles wat ik wou in het leven was dit
Fack it”

Habiba – BOEF

Ook deze Habiba is een regelrechte oorwurm. Tof nummer, maar o joo, wat een teksten. Zanger Sofiane Boussaadia zat voor zijn negentiende al drie keer in de (jeugd)gevangenis.  Dat criminele verleden is dan ook een thema in veel van zijn nummers.  En zeker ook in zijn tot nog toe grootste hit, Habiba.

Een kleine bloemlezing:

Hoe ze likt aan mijn banaan, maakt me apetrots
Word ik vandaag gezocht, dan ben ik morgen weg
Ik haal je kluis, niet je zorgen weg
Weet nog die dagen ik was onbekend
Nu aan de top terwijl je onder bent
Ik moest zo vaak racen van de police man
Maar nu ben ik verzekerd, ik heb polis man

Het is niet zo dat we deze muziek plots moeten verbieden. Je kan niet verwachten dat ze eeuwig naar de Ketnet-band blijven luisteren. Het hoort gewoon bij opgroeien. Maar wél nuttig om te weten waarnaar onze kinderen precies luisteren, zo kunnen we hen -waar nodig- toch een kleine omkadering geven.

Allez, nog een laatste dan? Want ook deze is hyper hyper populair onder de schoolkinderen:

Pompen – Kraantje Pappie

Een kleine bloemlezing:

Geen grens, geen grens ik ben in essentie niet per se een slecht mens
Ik heb in essentie niet per se een probleem
Maar ik heb de drank tot de knal zo extreem (pompen)
Geen grens, geen grens ik ben in essentie niet per se een slecht mens
Ik zie in essentie niet per se een conflict
Maar het is je meisje die nu op de grond ligt (pompen)