Ken je klassiekers! En dan hebben we het niet over parels (duh!) uit de literatuur zoals Kaas, Het verdriet van België of Animal Farm. De kerstdagen liggen al een klein beetje glimmend te lonken en die vragen juweeltjes van een heel ander kaliber! We vonden tussen het overvloedige aanbod op Netflix de meest nostalgische films die jij heel erg zeker aan je kinderen wilt laten zien als je een kind van de jaren '80 of '90 bent. Ambiance, veel ooh's en aah's, tranen en pippi in de broek gegarandeerd. De trailers alleen al zijn de moeite om te bekijken!

The Goonies

Een avonturenfilm uit 1985 van Steven Spielberg, keizer in zijn vak. Denk: E.T. (jammer genoeg niet op Netflix), Indiana Jones, Hook, ...

De Goonies gaan op zoek naar een verborgen schat om hun dorp te redden. Ze vinden de ingang van een tunnel, maar die bevindt zich onder een restaurant dat, uiteraard,  gebruikt wordt door een hoopje ongeregeld. En zo kan het spel vol uitdagingen en avontuur beginnen.

Gremlins

Nog eentje uit de vijver van Spielberg. Een horror-komediefilm uit 1984, met een vervolg. Ze benoemen hem als horror en ok, er zitten wat akelige en gewelddadige scènes is, maar je kan hem niet vergelijken met een film als een It of in het ergste geval met de Saw-reeks. Ik zag hem toen ik 9 was en heb er geen trauma's aan overgehouden.

Randall loopt door Chinatown op zoek naar een kerstcadeau voor zijn zoon en laat zijn oog vallen op een Mogwai, een schattig klein harig wezentje. Na veel weigeringen kan hij het beestje toch kopen en krijgt er op de kop 3 tips bij. Een Mogwai kan niet tegen fel licht, mag niet nat worden en mag nooit eten krijgen na middernacht. En kunt ge het vervolg al zo ongeveer raden?

Annie

Naast the Sound of Music en Grease, mag deze originele Annie uit 1982 heel erg zeker mijn rijstje van topmusicalfilmen afsluiten.

Het verhaal van dat elfjarige kind met een hard knock life hoeven we je heel waarschijnlijk iet te vertellen, want is er iemand die deze klassieker niet gezien heeft? Misschien je kinderen. 't Is de moment mannekes, dit jaar eens geen Sound of Music bij de jaarwisseling, maar Annie. Of beiden. Wij doen daar niet moeilijk over.

The Karate Kid

Hoe schoon is deze uit 1984! Hij kreeg dan wel 4 vervolgfilms, er was er geen enkele die de eerste kon overtreffen.

Tiener Daniel verhuist met zijn moeder naar L.A., wordt verliefd op het verkeerde meisje, maakt het ex-liefje heel erg boos en krijgt hulp van de kleine grootse Mister Miyagi, die hem (what else) de truken van karate leert. Wax in, wax out!

Free Willy


Voor wie het niet (meer) weet, in deze familiefilm uit 1993 spelen een kind en een orka de hoofdrollen.

Jesse leert door een kinderlijke uitspatting Willy, een orka, kennen. Tijdens een avondlijk bezoek aan Willy valt Jesse in het aquarium, wordt hij gered door Willy en raken ze bevriend. De parkdirecteur wil Willy vermoorden voor de verzekering, dus alle hens aan dek voor Jesse én Willy, natuurlijk.

My Girl

Hou je zakdoeken al maar bij de hand, want tranen vloeien er sowieso bij deze film uit 1991. Ook nog na zoveel jaren. Zelfs al bij het kijken van de trailer prikt het al wat in één oog.

Vada woont alleen met haar vader die begrafenis ondernemer is. Het meisje denkt de hele tijd dat ze zelf dood zal gaan. Daardoor heeft ze ook niet veel vrienden, buiten Thomas die allergisch is voor alles. Op een dag stoten ze een bijennest om met alle gevolgen en tranen à volonté van dien. 

Ghostbusters

Een klassieker uit 1984 waarvan je de originele zeker nog eens opnieuw moet zien, alleen al voor de special effects uit die tijd. Ja kinders, zo zag dat eruit in onzen tijd!

Drie professoren, die zich helemaal hebben toegespitst op het paranormale, verliezen hun job aan de universiteit en starten een bedrijfje dat gespecialiseerd is in het opsporen en opruimen van geesten. Natuurlijk loopt er vanalles schots, scheef en vierkant.