In maart is het zowaar de 50ste verjaardag van de jeugdboekenmaand. Reden genoeg om enkele echte klassiekers van onder het stof te halen. Misschien liggen er nog golden oldies bij je (groot)ouders? Je kan ze natuurlijk ook altijd in huis halen! Samen met Iedereen Leest nemen we je mee doorheen de laatste vijf decennia voor een ware trip down memory lane. 

1. De jaren '70 

Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt (4+)

The Godmother van de kinderboeken is natuurlijk wijlen Annie M.G. Schmidt. Naast de avonturen van Jip en Janneke is Pluk van de Petteflet één van de populairste kinderboeken van haar hand (en van die van illustratrice Fiep Westendorp). De eerste druk dateert zowaar al van 1971 (!!), maar nog steeds wordt deze kaskraker vlijtig herdrukt. 

Voor zij die het horen donderen in Keulen of al lang vergeten zijn waarover het boek gaat, een kleine recap. Pluk is op zoek naar een huis en komt terecht op de bovenste verdieping van een hoog flatgebouw, de Petteflet. Hij maakt er kennis met een hele stoet kleurrijke flatbewoners, dieren en buren. Het blijft een heerlijk boek, boordevol fantasie en spanning met grappige situaties en karakters. 

2. De jaren '80

Het ei van oom Trotter - Marc de Bel (9+) 

Als Annie M.G. Smidt The Godmother van de jeugdboeken is, dan mag Marc de Bel de titel van The Godfather in deze categorie dragen.  Zijn debuut, Het ei van oom Trotter (dat verscheen in 1987) vertelt het verhaal van Alexander, die gepest wordt op school. Ook thuis is hij eenzaam, hij ziet zijn ouders bijna nooit. Wanneer zijn oom Trotter komt logeren, krijgt een heel bijzonder cadeau: een ei. Tijdens een hevige stormnacht komt het ei uit… De start van een waar succesverhaal voor Marc De Bel, die nadien nog heel wat andere bestsellers als ‘Blinker en de bakfietsbiooscoop’ en ‘De zusjes Kriegel’ uitbracht. Maar 'Het Ei', dat is een blijver.

Voor beginnende pubers is Het uur nul een echte aanrader. Taboes doorbreken, daar stond Dirk Bracke in de jaren '90 om bekend. Zijn boeken worden nog steeds gretig gelezen door jongeren. Hij ging moeilijke thema’s als drugs, aids, seks, misbruik en prostitutie niet uit de weg. Eén van zijn grootste successen verscheen in 1996. In Het uur nul lezen we het verhaal van Ben, die een onbezorgd leven leidt, verliefd wordt, maar op zijn zestiende te horen krijgt dat hij seropositief is. Het resultaat is een heftig, intens, ontroerend verhaal. Een echte vintage Bracke.

4. De jaren '00

Het dikke boek van Vos en Haas - Sylvie Vanden Heede (8+)

Meer dan 650.000 boeken zijn er al verkocht van de Vos en Haas-reeks. Het eerste boek, Het woordenboek van Vos en Haas, kwam uit in 1998. Maar de reeks over twee dierenvrienden werd in de jaren nul succesvol. Vos en Haas wonen samen in een hol. Ze zijn best verschillend, kibbelen al eens maar zijn toch ook de beste vrienden. In het aanbod vind je ondertussen voorleesboeken, groeiboeken, doeboeken en ga zo maar door. Na meer dan 20 jaar blijft de reeks beginnende lezers aanspreken, en daar zullen de prachtige illustraties van Thé Thong-Khing zeker voor iets tussen zitten. Benieuwd naar hoe het eraan toe gaat in het hoofd van Thé? Lees het hier!

5. De jaren '10

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen - Andy Griffiths

Andy en Terry wonen in een boomhut met 13 verdiepingen. Ze hebben een doorzichtig zwembad, een limonadefontein en zelfs een geheim ondergronds laboratorium. Ze bedenken er samen boeken, maar hebben al een jaar niets uitgevoerd. Tot hun uitgever boos belt dat ze nog één dag tijd hebben om een nieuw boek op zijn bureau te krijgen. Gelukkig vinden ze altijd een oplossing. Na tien boeken telt de geweldige boomhut van de twee ondertussen 130 verdiepingen. Een hilarische reeks die (voor)leest als een trein!

In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!

Meer boeken voor kinderen en jongeren vind je op www.boekenzoeker.be. Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. 
www.iedereenleest.be