(Foto: muminthemadhouse.com)

Ben jij ook zo verrrrrry excited om je koffers te pakken voor een portie quality time met je gezin? Het enige dingetje is: je moet er ook geraken. Wil je de eindeloze herhaling van de vraag ‘Is’t nog ve-e-e-er’ vermijden? Dan heb je de optie om je kinderen elf uur aan een stuk naar de tablet te laten staren. Maar het kán leuker. Wij vroegen online naar de beste tips van jullie mede-slashparents… doe er je voordeel mee! 

Het vergt wat voorbereiding, maar wat een topidee van slashparent Femke: een schatkaart met de route tot aan de bestemming, met om de zoveel kilometer een icoontje. De ene mijlpaal krijgen ze een cadeautje, de volgende zing je een liedje, dan krijgen ze iets lekkers… Geen zin om te tekenen? Geen probleem! Je kunt ook zonder schatkaart elk uur voor een verrassing zorgen, zoals mama Kathleen. Fun bij het uitpakken, fun om ermee te spelen, fun voor ouders die van stilte houden. Ze vooraf elk een tas met hun favoriete speeltjes laten inpakken, helpt ook. Geen geruzie over wie wat krijgt en flink wat afwisseling op de eentonige autostraderit. Plus: wie alles weer flink in zijn zak stopt, krijgt applaus. Is je auto meteen opgeruimd ook. 

De K van Knutselen 

Kunst met grote K zullen je kinderen in de auto niet fabriceren – die verdomde haarspeldbochten ook – maar als we hun creativiteit kunnen stimuleren doen we dat graag. Autotafeltjes zijn handig, dixit menig slashparent, papier, potloden en stiften een must. Maar wist je dat je met zilverpapier coole figuurtjes kunt maken? Een hele zoo kunnen ze daar op de achterbank met een rol bij elkaar boetseren! Femke raadt ook raamstickers aan, ‘om hun eigen file te maken’ (check deze van Woezel & Pip!) en ook raamstiften zijn een slimme én afwasbare optie. 

Music maestro 

Muiziek, muziek, muziek... dat is jouw redding! Geen zin in obscure Franse radiozenders waarop enkel chansons en te veel gebabbel te horen zijn? Spotify to the rescue! Heb je al gehoord van ‘Alles Kids’? Op dit kanaal vind je de allerleukste vakantieliedjes voor kinders van 0 tot 5 jaar (lifesaver!) en geeft je zo in één moeite door úren muzikaal vertier. Heb je een premium abonnement, dan kun je de playlists makkelijk toevoegen aan je bibliotheek of zelfs downloaden! Zo kun je zonder dataverbruik of internetverbinding ook in de auto genieten van klassiekers als ‘Ik zag twee beren’ en ‘Hoofd, schouders, knieën, tenen’. Er is zelfs een karaokelijst, waarbij je kroost helemaal zelf mag zingen. Kleine tip: je kunt je eigen playlist samenstellen met je favoriete albums en nummers. 

Focus op de oren 

Helemaal top zijn ook de luisterverhalen, over griezels, tovenaars, beren, piraten, kabouters, poezen,… De mama van slashparent Ingrid las vroeger zelf tonnen boeken in op oldschool cassettes, die vervolgens grijsgedraaid werden in de auto. Maar intussen zijn we 2019 en bestaan er slimmere opties. Wist je bijvoorbeeld dat je via het Spotify-kanaal van ‘Alles Kids’ ook tonnen luisterverhalen kun beluisteren? Met de verhalen van De Gouden Boekjes, Woezel & Pip, Musti en Het Geluidshuis ben je wel enkele uren zoet. Niet alleen handig in de auto, maar ook als cooldown voor overprikkelde kindjes op eender welk moment.

Play that bingo 

Als je kind dan nog ‘ouders, ik verveel mij’ durft te roepen, dan hebben we nog dé tips der tips: wij blijven geloven in de kracht van autobingo, zéker in combinatie met muziek. Voor al die wanhopige slashparents out there maakten we ons eigen afstreepspel voor de leuke muzieklijst 'Alles Kids – De leukste kinderliedjes'. Download de afspeellijst op Spotify, print de bingokaart uit, speel de muziek af in de auto en laat je kinderen onderweg om ter snelst de icoontjes afkruisen als ze de woorden in de liedjes horen. En euh, er bestaan ook koptelefoons voor kinderen. Hallo, rust en stilte... en goeie reis!

Dit artikel kwam er in samenwerking met Alles Kids, een muziekkanaal op Spotify waar je de allerleukste muziek voor kleine kinderen vindt! Hoe Maison Slash tegenover samenwerkingen staat, lees je hier