Een onvergetelijke reis van één dag? Dat kan! België heeft prachtige verborgen plekken die geweldig zijn voor jouw persoonlijk foto-album of instagramfeed. Je moet ze gewoon weten te vinden. En dat doen we dankzij het boek Verdwijnend België, onze inspiratiebron voor een reeks 'Off Road'-picknicks. De volgende maanden sturen wij telkens 1 slashgezin op roadtrip met een Opel Grandland X. Slashparent Jenni en gezin gingen voor een 'off the beaten track picknick' in de Forges de Clabecq.

JENNI

Of wij graag eens wilden roadtrippen naar een vergeten stukje België? Da’s zeker dat! Wij - dat zijn geconfirmeerde dertigers Servaas en Jenni en zonen August (6) en Felix (4) - zijn zeker niet aan ons proefstuk toe wat autotripjes betreft. Franse wegen hebben alvast geen geheimen voor ons. We reden ook al Ibiza, Costa Rica & Turkije rond en wagen ons volgend jaar zelfs aan Florida. Want wat is er plezanter dan rijden langs mooie landschappen, ruitje naar beneden, muziekje op, zacht briesje op je neus en kunnen stoppen waar en wanneer je wil?! Eén voorwaarde: er moet wat te zien zijn. Om maar te zeggen dat we helemaal gewonnen waren voor het idee om een stukje onbekend vaderland te ontdekken.

hhU0iHs5KQiyW6n3IvjQzGf5PD4lefq0CtmZ4T7k.jpegVinnig bakske

Oké, ik vergat wel één belangrijk element: de auto waarmee je rijdt, doet er ook wel wat toe. Ik krijg nog klamme handen als ik denk aan onze roadtrip in Turkije, met een huurauto die de heuvels daar niet aankon. Dat was dus voortdurend terugschakelen en gas geven en hopen dat je niet achteruit bolt, recht de carrosserie van uw achterbuur in. Niets van dat met de supercoole Opel Grandland X die ons op locatie bracht. Ik was gecharmeerd door het mooie design en de ruime koffer, de wederhelft door het automatisch parkeersysteem en het feit dat hij het een ‘vinnig bakske’ vond. Oké, laten we niet aan hokjesdenken doen: ik trek ook graag eens (gecontroleerd) op, en die auto beschikt zeker over voldoende paardenkracht! En de kinderen? Die vonden de achteruitrijd-camera uiteraard de max. Dan kunnen ze toch even checken of mama de stoeprand niet meeneemt. Nooit gebeurd overigens.

bzXPsEFDNIyQrcViTbXjfZoZ7eYnyXTIt5aWK3IY.jpeg

Een andere wereld vlakbij

We reden dus in stijl naar onze unieke locatie, de Forges de Clabecq. Bewust kozen we voor dit symbool van de ter ziele gegane Waalse staalindustrie. We wonen immers vlakbij de taalgrens, maar trekken eigenlijk buiten de wekelijkse boodschappen bitter weinig naar Wallonië. En da’s superjammer. Want door een paar kilometer zuidelijker te rijden, komen we in een volledig andere wereld terecht. Die van glooiende landschappen, pittoreske dorpjes en ja, ook van plekken waar de tijd ietwat is blijven stilstaan. Lees: ook van kleine banen met diepe putten – thank god dus voor de Grandland X!

ifqLkVJ6o5ev34iM77J87i5EX1Im3wetmOz5sQEG.jpeg

La Wallonie profonde

De oude walserij van de oude staalfabriek – die in 1997 failliet werd verklaard – is van heinde en verre te zien, als laatste overblijfsel van een verdwenen tijdperk. Het vergde enige creativiteit van ons (je kan immers niet op de terreinen van de site zelf geraken) maar we vonden een mooi, rustig plekje aan het kanaal (we kwamen werkelijk niemand tegen!), met zicht op de laatste hoogoven. Dit is echt la Wallonie profonde, met natuur en industrie zo vlak bij elkaar. Het levert ietwat absurde doch ook idyllische beelden op. Letterlijk off the beaten track ;-) Verwacht zeker geen plek waar je 101 dingen kan doen; het gaat hier vooral om de rust en het samenzijn. Maar soms heb je niet meer nodig dan een picknickdeken, een lekkere chocoladekoek en een mooi uitzicht om een fijne zaterdagmiddag te beleven, niet?

dJN7yr32ynMAWHJviNBJdCwI4svtK9TRFA5eWzv0.jpeg

JyWyN9LJ9MLiVkqOoHtfqtKqv98XOTECsDdqamUV.jpeg

oAVyJJU5tFXsdxEoNIkVfEGVAaBtRrkpbgNIzwMj.jpeg

egnD8h3Gwl9spNVWkn7SUnSgnHzAsZYjPshHGv31.jpeg

Dit artikel kwam er in samenwerking met Opel. De Opel SUV geeft gezinnen de kans om off the beaten track te gaan. Niet enkel in het Hoge Noorden of in de Zwitserse Alpen, maar ook in ons hoogsteigen prachtige België. Inspiratie voor de uitstappen haalden we uit het boek Verdwijnend België. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier!