Stel. Je kind is jarig en wil een verjaardagsfeestje met aaaallll zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes. Zucht je al bij het idee alleen? Wil je nu meteen in een hol onder de grond kruipen en er pas daags nadien weer uit komen? Dat is totaal niet nodig! Met een originele speurtocht hebben zowel jij als je kind superveel plezier! Dat hoeft niet veel te kosten én niet stressvol te zijn én niet te moeilijk te zijn, de max toch!?

Waarom zou je bakken geld uitgeven aan zo’n lawaaierige binnenspeeltuin of een overpriced bowlingbaan, als je zelf een superleuke speurtocht kan organiseren? Het scheelt je een hoop geld en hoofdpijn! Met een beetje voorbereiding en wat organisatie, zal je speurtocht zonder problemen verlopen! Weet je bij god niet hoe je aan zoiets moet beginnen en ben je al volop aan het googelen naar één of ander alternatief. Jochei, jochei want daar zijn wij met tal van tips om je op weg te helpen!

 • Hou rekening met het aantal kinderen, én de leeftijd van de kinderen die op de gastenlijst staan. Sommige opdrachten gaan onnozel zijn voor 12-jarigen, maar veel te moeilijk voor 5-jarigen. 
 • Kies een thema, dat is heel erg handig en werkt altijd! De boerderij doet het altijd goed bij kleintje, Mario Bros bij gamers, ...
 • Oké, nu dat je het aantal kinderen, de gemiddelde leeftijd en het thema kent, kan je op zoek gaan naar de perfecte locatie! Een bos of een groot natuurdomein is altijd een super keuze! Kinderen kunnen zich uitleven en eens lekker vuil worden. Een speurtocht in huis of tuin gaat even goed, maar je zal iets beperkter zijn op vlak van opdrachten, om niet te spreken van de modderkes en plodderkes in huis.
 • Maak een plan, teken een veilige en toffe route uit en verzin leuke opdrachten. Een voorbereide partyplanner is er twee waard, dus... maak ook een lijst van alles dat je moet meenemen op de tocht. Een EHBO koffertje bijvoorbeeld, komt al eens van pas!
 • Bij het maken van de uitnodigingen, is het leuk als de kinderen al een voorproefje krijgen. Geef aan de hand van de uitnodiging al een spannende tip, een soort introductie tot het spel.
 • Zorg ervoor dat er een leuke of lekkere schat is. De kinderen zullen moe zijn en honger hebben dus een snack en een drankje zullen zeker in goede aarde vallen! Als je kiest om voor een hoofdprijs te gaan, geef de verliezers dan ook een troostprijs. Het moet ten slotte voor iedereen wat plezant blijven hé! Een ander idee is om alle kinderen een diploma te geven wanneer de speurtocht geslaagd is.

JobXXIArSNyAKBio8Aej0I1HIDVGPJkN0k9pOYri.jpeg

Kies maar uit de tochtjeswinkel!

Je weet nu al hoe je zo'n verjaardagsspeurtocht plant, maar van welk soort had je er graag eentje gehad? Keuze te over!

B9AhptG0lHRNYErJ8mqtAfzzqGsGwfbMzBd7uGV1.jpeg

(Pinterest)

 • De klassieke speurtocht. Dit is de makkelijkste manier om een speurtocht te maken. Hierbij gebruik je stoepkrijt, lintjes, pijlen, straatnaambordjes, ... om de weg aan te duiden.
 • De kaart speurtocht.  Je kan een kaart van Google Maps afdrukken en de weg aanduiden of je kan zelf een kaart tekenen. Afhankelijk van je thema kan je de kaart versieren, misschien wel eens met roze glitters. Het moeten niet altijd afgebrande randjes te zijn. Doe ne keer zot!
 • De puzzel speurtocht. Druk een afbeelding of een tekst of een foto af en knip deze in stukken. Schrijf op elke achterkant een vraag die de kinders moeten oplossen. Hang deze puzzelstukken op in een boom, aan een paal, aan een hek, ... Wanneer ze de vraag juist hebben, krijgen ze een tip over de locatie van het volgende puzzelstuk. 
 • De foto speurtocht. Hiervoor trek je foto's van zaken die je tegenkomt op de speurtocht. Een opvallende brievenbus, een leuk bordje, ... Plak al deze foto's in een boekje en laat de kinderen op zoek gaan naar deze plekken. Telkens wanneer ze een plek van op de foto gevonden hebben, zal er in hun boekje een pijltje staan om aan te duiden welke kant ze nu moeten opgaan.
 • De reflector speurtocht. Dit is een leuke variant voor iets oudere kinderen die niet meer (heel) bang zijn in het donker. Hang reflectors of aluminium folie aan hekken, palen, ... om de weg aan te duiden. De kinderen zullen met hun zaklamp op zoek moeten gaan naar deze reflectors. Zorg ervoor dat er aan elke reflector een herkenbaar lintje hangt, zodat de kinderen geen random reflectors beginnen te volgen. 
 • De code speurtocht. Deze speurtocht is super spannend. Je gebruikt Chinese tekens, Griekse letters, ... Geef de kinderen een decodeerblad mee waardoor ze woorden kunnen vormen en zo een tip krijgen over de volgende locatie. Om het extra leuk te maken, kan je hen allemaal een detective-jas aandoen en een vergrootglas meegeven.
 • De vragen speurtocht. Hang leuke vragen op waarbij de kinderen kunnen samenwerken om ze op te lossen. Schrijf op de achterkant van het blad een zin zoals 'als het antwoord met een klinker begint ga je naar rechts, als het antwoord met een medeklinker begint ga je naar links'.  

rAbHLMjVuNPDI3FcEd00nfBuB64TcpC3BStS9N8e.jpeg(Header: Google)