Had jij al gehoord van een PEGI-label? Let dan even op als er steevast bovenaan het verlanglijstje van zoon of dochter één of andere videogame staat. Toegegeven, een wereld waarin wij helemaal niet thuis zijn. Wat is geschikt? Wat is gepast? Met andere woorden: hoe kies je de juiste videogame voor jouw kind?

Voor tv en film bestaat er Kijkwijzer dat aangeeft vanaf welke leeftijd bepaald materiaal geschikt is. Makkie! Maar hoe zit dat eigenlijk bij videogames? Jawel hoor, minder bekend maar uiteraard ook gereglementeerd. Je hebt het mogelijk zelfs al zien prijken op de games van je kind.  Een PEGI-label op de hoes met een leeftijdsaanduiding op. Een PEGI-watte? Enter slashparent Valeska, mama van een dochtertje van 4, maar voornamelijk een doorgewinterde gamer. We vroegen Valeska wat extra uitleg over leeftijdsaanduidingen op games. Want eerlijk, is er iemand die hier naar kijkt of weet wat ermee te doen?

Wat is een PEGI-label?

VALESKA

PEGI staat voor Pan-European Game Information en werd in 2003 opgericht om ouders te helpen om weloverwogen beslissingen te nemen voor de aankoop van games voor hun kinderen, of eender welke minderjarige ze willen plezieren met een game. PEGI werd in het leven geroepen om de verschillende nationale ratings om te zetten naar één gezamenlijke regelgeving in Europa. De meeste Europese landen maken van dit systeem gebruik, waaronder ook België. De drie grote consolefabrikanten Sony, Microsoft en Nintendo staan achter dit systeem, alsook de meeste game-ontwikkelaars en –uitgevers. Bijgevolg staat op de hoes van een game die hier uitkomt dus zo goed als altijd een PEGI-label. PEGI-label

Hoe werkt het PEGI-classificatiesysteem?

Het PEGI-classificatiesysteem bestaat uit twee pijlers. Enerzijds geeft PEGI een leeftijdsclassificatie aan een game om aan te duiden vanaf welke leeftijd de game geschikt is. De leeftijden zijn in vijf categorieën verdeeld: 3, 7, 12, 16 en 18. Een game met PEGI-7 is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, je kunt het cijfer dus bekijken als 7+. Deze leeftijdsgrens duidt niet op de moeilijkheidsgraad van de game, wel of de inhoud van de game qua belevenis geschikt is voor de minderjarige. Dit leeftijdsclassificatielabel vind je steeds op de voorzijde van de gameverpakking terug. Anderzijds geeft PEGI via inhoudspictogrammen aan welk de belangrijkste redenen zijn dat een game in een bepaalde leeftijdsclassificatie valt. Er zijn in totaal zes inhoudspictogrammen. PEGI-label

Ai ai, geweld!

Het geweld-pictogram bij een game met PEGI-7 betekent echter niet dat het niveau van het geweld hetzelfde is dan bij een game met PEGI-18 dat een geweld-pictogram bevat. Je moet dus steeds de leeftijdscategorie mee in acht nemen. Op de site van PEGI vind je voor alle games een kleine uitleg terug. Zo kan je bijvoorbeeld 'Niet-levensecht geweld jegens menselijke personages' als reden krijgen voor een PEGI-12 game en voor een PEGI-18 game 'Extreem geweld - Zinloze moordpartijen'. Beide bevatten dan het geweldicoon als reden, maar hebben dus wel een andere mate en vorm van geweld. Deze pictogrammen vind je steeds op de achterzijde van de gameverpakking terug. 

Moet ik nu alle games van mijn kinderen gaan revalueren?

Hold your horses! Bedenk eerst even dat je het PEGI-systeem niet zwart/wit moet nemen. Al is het een goede leidraad, vergeet zeker ook niet de maturiteit van je kind in de beslissingsmatrix op te nemen. Bij twijfels kan je altijd zelf een gameplay-filmpje bekijken op het wereldwijde web. Wat zeker ook een goed idee is, is om de game samen met je kind te spelen en/of over hun gamebeleving te praten met hen. De meesten vinden het vast leuk dat je interesse toont in iets dat ze graag doen. En wie weet zit er wel een gametalent verborgen in jou!