'MAG IK EEN PLAYSTATION 5 VOOR KERST?'. Mja, je moet al een serieuze held zijn om deze console dit jaar onder de kerstboom te hebben liggen. Want enkel wie maanden geleden een bestelling wisten te plaatsen, hoort bij de gelukkigen. Slashparent Valeska is zo iemand. En in plaats van de PS5 werkloos onder een boom met ballen te leggen, ging ze er met haar gezin al lekker mee aan de slag. Lees hier haar review zodat jij weet of jullie er straks 500 euro voor over hebben. 

Wat is je eerste indruk?

De PlayStation 5 is groot! De combinatie van zwart met wit was even wennen maar nu hij naast de tv staat, is het wel een flinke eyecatcher. Je kan de console zowel rechtzetten als neerleggen, er zit een voetje bij die je heel eenvoudig kan bevestigen voor beide posities. Wat meteen ook opvalt is het PS5 logo aan de linkerkant/bovenkant, maar de echte speurneuzen zien ook de befaamde PlayStation symbolen (driehoekje, rondje, kruisje en vierkantje) terugkomen. Ook de DualSense controller heeft deze miniprint van de PlayStation symbolen. Ze hebben duidelijk oog voor detail bij Sony.

Welke game speelden jullie?

Astro PlayRoom is de game waarmee onze 6 en 7-jarige testers aan de slag gingen. De game komt gratis bij de PS5 en heeft als primair doel de speler gewoon te maken met de gloednieuwe controller en gamen in het algemeen. Zo is de game dus perfect voor jonge of nieuwe gamers, maar ook geoefende gamers zullen genieten van Astro's Playroom. De kinderen waren er snel mee weg en zijn helemaal gebeten door de guitige robotjes.


Wat zijn opvallende kenmerken?

Wat het meest opvalt aan deze nieuwe console is de DualSense controller. Die komt helemaal tot leven dankzij de geluiden die het voortbrengt en de heel veranderlijke vibraties. Deze features geven het gamen een extra dimensie, veel nauwkeuriger dan hetgeen zijn oudere PS4-broertje doet. Door de combinatie van de trillingen en het geluid, voel je bijvoorbeeld wanneer je schaatst over ijs, door modder ploetert, of over glas loopt. Alles voelt anders en maakt de belevenis echter. Ook de onderste triggers geven meer feedback aan de speler. Dat merkten wij, de ouders dan, bijvoorbeeld enorm in Call of Duty: Black Ops Cold War.


 

Wat vind je er goed of bijzonder aan?

Astro PlayRoom bevestigt dat ook jonge en nieuwe gamers snel aan de slag kunnen met de PlayStation 5. Bovendien kunnen de 'oude' PlayStation 4 games nog steeds gespeeld worden. Sommige PS4 games die net voor de release van de PS5 uitkwamen, krijgen zelfs een gratis upgrade.

Tot hiertoe hoorden we de PS5 nog geen lawaai maken (blazen) zoals de PS4 en PS4 Pro dat wel kunnen. Ook laadtijden zouden ofwel een pak korter zijn of zelfs gewoonweg onbestaand zijn. Wat ook eveneens vlot aanvoelt, is dat je makkelijk van game kan switchen. De games tonen je bovendien een overzicht van bijvoorbeeld level progress, waarbij je makkelijk het spel kan starten in één van die levels en je dus niet eerst de game moet starten en dan naar dat bepaalde level moet gaan. Gewoon één druk op de knop en je bent vertrokken!


Wat kan beter?

De beschikbaarheid. Veel gamers die de console voorbestelden, zitten nog op hun bestelling te wachten. Heb je dus nog geen PlayStation 5 besteld, dan zal je wellicht pas eerder volgend jaar eentje te pakken kunnen krijgen.

En meer games natuurlijk! De PS5 heeft al wel wat titels ter beschikking met voor elk wat wils, maar wij kijken uiteraard uit naar nog meer titels die hopelijk zo goed mogelijk gebruik maken van alle nieuwigheden dat de PS5 tegenover zijn voorganger brengt.

Praktische info

De PlayStation 5 komt in twee versies. De Digital Edition gaat aan €399 over de toonbank, wil je de versie met de disc-lezer dan moet je €499 neerleggen. Beide versies is inclusief één PS5 DualSense controller, die je apart aan €69,99 kan vinden.

Eerlijk toegegeven, de reveal trailer ziet er wel heel indrukwekkend uit. 
Eindoordeel & score

De console en controller brengen een nieuwe wind met een vlottere game-ervaring en een tikkeltje meer immersie. Maar net zoals bij alle game consoles staat of valt de console met de games die er op uitkomen. Staar je dus nooit te blind op wat een console tot in detail kan, kijk vooral welke games je liggen en maak zo de beste keuze.  Maar voor ons gezin is de test alvast meer dan geslaagd!