Staycation gepland? Met deze boeken geraak je nog ergens! Iedereen Leest tipt enkele reisverhalen die je meenemen naar verre landen en nieuwe oorden. Vijf titels. Maar er zijn zoveel inspirerende reisverhalen, dat het er nét zo goed vijf andere hadden kunnen zijn. Zelf tips? Delen maar! 


Zonder de top te bereiken


De auteur van succesboek ‘De acht bergen’ heeft een nieuwe roman uit. In ‘Zonder de top te bereiken’ staat de vraag ‘Waar gaan we naar op zoek wanneer we op reis gaan?’ centraal. Het is een soort reisdagboek, verrijkt met enkele zwart-witschetsen. Cognetti vertelt over een afgelegen gebied in de Himalaya, de Dolpa. Daar komt een man tot inzichten door op grote hoogte voet voor voet te zetten. In zijn rugzak het boek ‘De Sneeuwluipaard’ van Peter Matthiessens, die deze reis ook maakte. Een bijna meditatief verhaal, boordevol prachtige natuurbeschrijvingen. 

Zonder de top te bereiken
Paolo Cognetti
(De Bezige Bij, 2020)

Japan in honderd kleine stukjes


In Japan geraken deze zomer is waarschijnlijk wishful thinking. Maar met dit schattige, kleine boekje van auteur en Japan-fan Paulien Cornelisse kan je toch heel wat van de sfeer en cultuur proeven. Het is niet echt een reisverhaal, maar Cornelisse neemt je in honderd kleine hoofdstukjes wel helemaal mee in haar ontdekkingstocht. Ze bespreekt met veel gevoel voor humor en een spitsvondige taal Japanse bijzonderheden en gewoontes. Ideaal leesvoer voor monkey minds die tuk zijn op korte, verrijkende tussendoortjes.

Japan in honderd kleine stukjes
Paulien Cornelisse
(Uitgeverij Cornelisse, 2020)

Noord


Dit debuut van Sien Volders speelt zich af in een goudzoekersstadje in Canada, dicht bij de poolcirkel. Sarah, een zilversmid, trekt erheen om even rust te zoeken, omdat ze een belangrijke beslissing moet nemen over haar carrière. In het kleine stadje brengt de komst van een vreemde vrouw al snel wat teweeg. Ze raakt er bevriend met een oude vrouw en twee muzikanten. Een mooi, meeslepend, krachtig geschreven verhaal, over de zoektocht naar vrijheid én jezelf, de wilde natuur en - hoe kan het ook anders - de liefde.

Noord 
Sien Volders
(Hollands Diep, 2017)

Koning van de Yukon: stroomafwaarts door Alaska


Dat de zalm tegen de stroom in zwemt, is alom bekend. Gedurende enkele maanden reisde Adam Weymouth met een kano de rivier Yukon af, door Canada en Alaska, op zoek naar antwoorden over de Koningszalm. Want het gaat niet goed met de ‘Koning van de Yukon’: er zijn er steeds minder van. Stroomafwaarts peddelend verzamelt Weymouth verhalen zonder te oordelen. Hij verweeft de opinies van wetenschappers, industriëlen en klimaatactivisten door de legendes en gebruiken van de inheemse bevolking, de vissers die leven van de zalm, afwisselend tussen nuchtere en poëtische taal. Een meeslepend boek over de cultuur en het conflict tussen vis en mens.

Koning van de Yukon: stroomafwaarts door Alaska 
Adam Weymouth
(Thomas Rap, 2019)

De laatste wildernis


Robert Macfarlane doorkruist al stappend het Verenigd Koninkrijk, zoekend naar overgebleven plekken wildernis, naar plekken waar je nog kan verdwalen, waar geen menselijke aanwezigheid te bespeuren is, waar je onder de blote hemel kan slapen. Zo belandt hij in diverse desolate uithoeken van Ierland, Wales en Schotland. De manier waarop Robert Macfarlane zijn enthousiasme voor onherbergzame rotskusten, beslijkte holle wegen, besneeuwde bergtoppen en verlaten stranden overbrengt werkt erg aanstekelijk. Je krijgt er zin van om er meteen zelf op uit te trekken. Vooral zijn passie voor het slapen in open lucht is geestig en origineel. Een ideaal boek voor wie ooit op reis wil naar het Verenigd Koninkrijk, of voor eender wie met een passie voor de natuur.

De laatste wildernis
Robert Macfarlane
(De Bezige Bij, 2008)

Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. www.iedereenleest.be 
Leestips en –ervaringen uitwisselen met meer dan 20.000 andere lezers? Word lid van de Facebook-groep ‘Iedereen Leest- wat lees jij?’.