Morgen lanceert de Amerikaanse versie van Sesamstraat een nieuwe pop: Julia. Niks bijzonder aan, denk je? Maar muppet Julia is anders, want ze heeft autisme. Julia moet kinderen elkaars gemeenschappelijke kenmerken laten zien.  Kinderen met autisme hebben namelijk vijf keer meer kans om gepest te worden dan andere kinderen. Niks beter dan televisieprogramma's om taboes te doorbreken. Nieuwe pop Julia is vrolijk en lief, maar is in één opzicht net wat anders dan de andere personages: ze heeft namelijk autisme. Door haar autisme is Julia soms wat stiller, omdat ze moet wennen aan het maken van nieuwe vriendjes. En vaak doet ze ook wat langer over bepaalde dingen.

begrip voor autisme

Ongeveer 1 op 150 personen in België heeft autisme. Kinderen met autisme zouden zo'n 5 keer meer kansen hebben om gepest te worden. Volgens de makers van Sesamstraat moet pop Julia kinderen meer begrip brengen voor kinderen met autisme. Ze zijn niet raar of vreemd, ze reageren enkel anders. Julia heeft een karakter dat kinderen kunnen herkennen en begrijpen als ze zelf lijden aan autisme of iemand kennen die autistisch is. [embed]https://youtu.be/wCsVSHT3tpY[/embed]   Voor Stacey Gordon, die de stem vertolkt van Julia, is het een erkenning van kinderen met autisme. Ze heeft zelf een autistisch zoontje en is blij met de positieve invloed die Sesamstraat heeft op kleine kinderen. ,,Als de vriendjes van mijn zoon via Sesamstraat hadden kunnen kennismaken met autisme, dan hadden ze misschien niet angstig gereageerd op mijn zoontje", zegt Gordon tegen Daily News.

In de lage landen?

Julia bestond al wel in gedrukte en digitale illustraties, maar komt nu pas op TV. De kans is trouwens groot dat Julia ook op een dag in de Nederlandse versie van Sesamstraat opduikt.   Sesamstraat is sinds 1969 op de Amerikaanse televisie en behoort tot een van de best bekeken programma's voor kinderen. De show wordt in 120 landen wereldwijd gemaakt en uitgezonden. In Nederland is de serie sinds 1976 op de televisie. Wanneer komt deze reeks trouwens in België op TV?! We love Sesamstraat!