Sinterklaasfilms
zijn redelijk voorspelbaar: de Sint vertrekt naar ons land, er loopt iets mis maar dankzij de ene
of de andere held komt alles toch weer terug goed. Happy happy:  pakjes voor ieder kind! In 'Sinterklaas en de Wakkere Nachten' loopt het ook zo ongeveer. Ongeveer, want er zijn een aantal redenen waarom déze Sintfilm echt een must-see is!

Foto: Kinepolis

Spoiler alert: het komt allemaal weer goed

Ja, wat had je anders verwacht? En al helemaal met zo'n topcast als de deze.

Jan Decleir, Karlijn Sileghem, Pieter Embrechts (miauwkes) en Frans Van der Aa geven weer het beste van zichzelf. En ze zijn omringd door een handvol andere topacteurs. Wij spotten heel wat trouwe vrienden van de Sint: Lucas Van den Eynde, Els Dottermans, Warre Borgmans, Adriaan Van den Hoof, Jonas Van Geel en Slecht Weer Vandaag. 
Oh, en Marleen Merckx komt een cameo'ke doen. Een vreemd cameo'ke.

Uw kinders gaan het verhaal keigoed vinden

Het is voorspelbaar: een dorp wordt wakker gehouden door allerlei vreemde geluiden ’s nachts. Uiteraard krijgt Sinterklaas daarvan de schuld maar na diepgaand onderzoek blijkt dat iemand anders verantwoordelijk is voor het gebonk, gepiep en gerammel.

Er worden een paar mensen verliefd, vals beschuldigd of boos. Typisch.
En er wordt gekust (de zevenjarigen naast mij vonden dat zéér vies). Er wordt gevlogen. En gesprongen, gehuppeld en gelopen. Pieter Embrechts doet mee. En de slaapkoningin schiet dingen af. Huppa. Voor elk wat wils, dus.

L3bDc3QOVXDpecxAfaBYxmgj1g8FtNbhkUKRiOG8.jpegFoto: Kinepolis

Er gebeuren zéér rare dingen

Sinds de Sound of Music weten we dat filmmakers het leuk vinden om hun hoofdpersonages te pas en te onpas te laten zingen. Wel, dat gebeurt hier dus ook: er worden VREEMDE liedjes gezongen. Over brillen met ogen, bijvoorbeeld.  Lichtensteinen lippen songs mee...en er was ook nog iets met acht miljoen zevenhonderdduizend driehonderdachtenzeventig baby’s. Grappig, dat wel. Maar vreemd.

Ook vreemd: Ramòn wil iets doen met schooljuf Eline. Conchita doet iets met een konijn en gehaktballen en de Slaapkoningin? Die doet iets met berenmelk en snurklampen. Er is een verjaardagstaart. Die zelf verjaart.

Don't ask.

Ouders kunnen nog eens lekker nostalgisch zijn

Die sfeer rond Sinterklaas blijft magisch. De verwachting, de spanning en de opluchting (wanneer blijkt dat de Sint toch niet stilletjes voorbij je huisje reed 's nachts). Het komt allemaal opnieuw naar boven wanneer je naar deze film zit te kijken.

't Is trouwens de échte Sint die in deze film meespeelt, de Enige Echte. Hij reisde voor deze film speciaal in het voorjaar af naar ons land. En dat doet hij niet zomaar. Goed gefixt van Stijn Coninx en Hugo Matthysen!

De moeite om te gaan kijken, ja.
Rep je dus naar de cinema en check deze film uit. Met of zonder kids ('t is met Pieter Embrechts)!