Vandaag start de poezieweek! Hoera voor gedichten. Maar hoe breng je als slashparent wat meer verzen in huis? Door voor te lezen natuurlijk! Iedereen Leest selecteerde 6 leuke poëzieboeken om je samen lekker in te nestelen. Er is voor elke leeftijd wat wils.  Wil je meer te weten komen over de poëzieweek die vandaag van start is gegaan? Check dan www.poezieweek.com!

Spelen met je kindje

Afbeelding1Sabine Wisman (Ploegsma, 2016) 0+ Voor de allerkleinsten zijn versjes een must om pril leesplezier aan te wakkeren. Maar hoe ging dat ene versje ook weer? En welke bewegingen kan je erbij maken? Dit boek vol versjes en liedjes toont ouders hoe je kan spelen met je baby. Speels van opzet en met kleurrijke tekeningen is dit een heerlijk voorleesboek.  

Kak! zei de ezel

Afbeelding2Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.) (Rubinstein, 2016) 3+ Honderdeneen nonsensversjes uit vervlogen tijden zijn hier in één bundel verzameld in het Nederlands én het Engels. Humptie Dumptie passeert de revue, maar er is bijvoorbeeld ook een koe die over de maan springt. Meinderts beleefde duidelijk veel plezier aan de originele nursery rhymes, en dat voel je in dit boek. De gedetailleerde tekeningen zorgen voor extra visuele pret.    

Niets liever dan jij

Afbeelding3Erik van Os & Elle van Lieshout, Marije Tolman (ill.) (Querido, 2016) 3+ Deze mooie bundel staat vol vrolijke versjes over vragen en gevoelens van kinderen. Ze gaan over boze zonnetjes in huis, kruimeltjes verdriet, een verdrietige papa op schoot willen nemen … Bij elk versje zie je een ander dier of een dierenfamilie, die de speelse gedichten nog meer kleur geven.    

De zombietrein en andere stripgedichten

Afbeelding4Edward van de Vendel, Floor de Goede (ill.) (Querido, 2017) 8+ Een bijzonder verrassende poëzievorm zijn de stripgedichten: dat zijn gedichten en strips in één. Het is een ideale manier om aarzelende poëziefans over de streep te trekken. Ze zijn vrolijk en serieus, spannend en origineel. En altijd gaan ze over zaken die je zomaar kan tegenkomen. Niet alleen om voor te lezen, maar ook om samen de tekeningen te bestuderen.    

Was de aarde vroeger plat?

Afbeelding5Bette Westera, Sylvia Weve (ill.) (Gottmer, 2017) 8+ Hoe groot is de aarde? Waar blijft het licht als het donker wordt? Op deze en andere filosofisch vragen die kinderen wel eens durven stellen, geeft auteur Bette Westera een verrassend poëtisch antwoord. Een fris, origineel boek met een verrassende insteek. Van Bette Westera zijn er wel meer aanraders verschenen: check bijvoorbeeld ook ‘Doodgewoon’ en ‘Aan de kant, ik ben je oma niet!’  

Verloren sokken en andere problemen

Afbeelding6Floortje De Backer, Silke Groffy (ill.) (Vrijdag, 2017) 9+ Van een verloren sok tot heel hard je best doen om een trein te halen … Deze bundel giet alledaagse problemen (en andere zaken) in gedichten. Want ook herkenbare situaties zijn het waard om even bij stil te staan. Illustrator Silke Groffy maakte er prachtige tekeningen bij. Een bijzondere bundel.    
Dit artikel kwam er samen met Iedereen Leest. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. Zoek je meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.org.