We zijn allemaal opgegroeid met Disney-films, idem voor onze kinderen. Maar de animatiewereld is rijker dan dat. Ooit al gehoord van Studio Ghibli? Dat is de Japanse versie van Disney. Slashparent Valeska vertelt welke films je écht de moeite zien. 

VALESKA De kans is groot dat je net als ik nog weemoedig terugdenkt aan de eerste Disneyfilm die je zag. Oh, wat was ik jaloers op Sneeuwwitje die alle diertjes van het woud tot bij haar kon zingen. (Dat mij dat niet lukte vond ik later minder erg aangezien ik allergisch ben aan tal van dieren. Maar goed, ik wijk af.)

Niet alleen zijn wij opgegroeid met Disney's fantasievolle verhalen, ook onze kinderen worden omringd met al wat Disney ademt. Disney kennen we dus door dik en dun, maar had je al gehoord van Studio Ghibli? Deze Japanse animatiestudio is voor velen nog onbekend en bijgevolg onvermijdelijk onbemind. Daar willen wij graag wat aan doen. Heel simpel gesteld kan je Studio Ghibli bekijken als de Japanse tegenhanger van Disney. Grijp dus snel wat popcorn en kijk even mee welke films jullie zeker eens moeten kijken!

My Neighbor Totoro

glibi 1

Waarom? Totoro is het logo van Studio Ghibli en omdat iedereen wel eens gedroomd heeft van een aaibaar magisch vriendje.

Voor wie? Iedereen, zelfs de kleinsten kunnen genieten omwille van het eenvoudige plot van deze "feel-good" klassieker.

Verhaal? My Neighbor Totoro brengt het verhaal van twee meisjes: Satsuki en haar kleine zusje Mei. Samen met hun vader verhuizen ze naar een nieuwe woonst op het platteland, terwijl hun mama ziek in het ziekenhuis verblijft. Terwijl ze vol ongeduld wachten op de komst van hun mama ontdekken ze Totoro, een magisch dier dat over het aangrenzende bos lijkt te waken. In de film is er een plottwist waarbij de kinderen denken hun mama te verliezen en de kleine Mei het op een lopen zet richting het ziekenhuis. Gelukkig helpt Totoro Satsuki om haar kleine zusje terug te vinden. My Neighbor Totoro neemt je mee op een magisch avontuur dat je ongetwijfeld weemoedig zal doen terugdenken aan je eigen kindertijd waarin je droomde van zo'n knuffelachtige vriend tegen te komen. Vergeet overigens op het einde niet luidkeels mee te zingen met het Totoro themalied :-)

Spirited Away

glibi 2

Waarom? Deze Studio Ghibli-film staat tweedes op het lijstje van animatiefilms die het meest hebben opgebracht in Japan. Klein weetje: er zitten welgeteld 8 films van Studio Ghibli in de top 15 van dat lijstje. Niet slecht, Myazaki!

Voor wie? Voor de stoere jongens en meisjes die nog net geen tiener zijn, maar wel al kunnen omgaan met een verhaal waarin spokerij en dreiging aanwezig zijn.

Verhaal? De tienjarige Chihiro is in de auto onderweg met haar ouders naar hun nieuwe woonst. Haar vader neemt echter de verkeerde afslag en zo komen ze terecht in een magische spookstad. Voor ze het wel en goed beseft zijn Chihiro's ouders omgetoverd tot varkens en komt ze vast te zitten in een wereld vol goden, heksen en zielen. Ze zal tot het uiterste moeten gaan om haar ouders te redden en met z'n drieën zo snel mogelijk de spookstad te ontvluchten.

Nausicaä of the Valley of the Wind

glibi 3

Waarom? De film waarmee het allemaal begon.

Voor wie? Een film voor jonge tieners met een hart voor de natuur, dieren en anderen.

Verhaal? Ook al bestond Studio Ghibli nog niet toen de film uitkwam in 1984, toch wordt deze titel beschouwd als het begin van de Japanse filmstudio én maakt het steevast deel uit van het palmares van Studio Ghibli. De film is gebaseerd op de gelijknamige, prachtig geïllustreerde manga van Hayao Myazaki en vertelt het verhaal van Nausicaä, prinses van de Vallei van de Wind. Ze geraakt verwikkeld in een strijd met de Tolmekianen die proberen een meute gemuteerde reuzeinsecten uit te roeien met een oud wapen. De wezens draaien helemaal door en de vrede was nog nooit zo veraf. Nausicaä probeert een manier te zoeken waarin de natuur, dieren en mensen vreedzaam samen kunnen leven maar moet hiervoor heel wat woelige watertjes doorzwemmen. Niet voor de kleinsten omwille van het complexere plot en een sterfgeval.

Grave of the Fireflies

glibi 4

Waarom? Prachtige, maar harde hartenbreker.

Voor wie? Pubers die al tegen een emotioneel stootje kunnen.

Verhaal? Zet die popcorn maar weg en neem een stapel zakdoeken in de plaats. Grave of the Fireflies gaat door merg en been en laat niemand onaangeroerd achter. Het verhaal gaat over Seita en Setsuko, broer en zus, en hun eenzame strijd om de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog te overleven. Wanneer hun moeder het leven laat na een bombardement, trekken ze in bij een tante. De tante die zelf een dochter heeft begint zich echter al snel te ergeren aan Seita en Setsuko omdat het etensrantsoen veel te klein is voor de twee extra monden die ze moet voeden. Seita en Setsuko houden het voor bekeken en gaan op eigen houtje in de natuur in een kleine holte wonen. Seita doet wat hij kan, maar al snel gaat het bergafwaarts met de Setsuko die ondervoed geraakt. Zonder iets weg te geven van het plot willen we jullie wel aanraden om hem zelf eerst even te kijken alvorens samen met je pubers te kijken. Maar first things first: een doos zakdoeken halen dus.


Valeska RemmeryValeska Remmery (33) is slashparent van een 4yo en 2yo. Een entertainment junkie in hart en nieren. Want doet graag aan gamen en schrijven over gamen. Is vrijwillig redacteur bij 4gamers.be