Spelletjes op de tablet, de smartphone, de laptop, de console of de handheld...ze zijn overal. Wil jij de 'coole' ma of pa zijn? Pak dan uit met de onderstaande games voor min-tienjarigen. Massa's plezier in de woonkamer verzekerd. (En eigenlijk wil jij keihard meespelen)

Ook genoeg van het zetelhangende youtube-vee? Games vragen veel meer denkwerk dan gewoon passief kijken. Maar het is niet altijd gemakkelijk om te weten welke games echt leuk zijn voor de kleinere kinderen. Ontdek hier onze selectie voor min-tienjarigen! (en nostalgische ouders!)

Sommige games zijn online speelbaar, daar kijk je af en toe beter over de schouder mee. 


XUIHR6fH8okreY2u7JYpy1LqJ9qGR2B6686dHfnh.jpeg

1. Donkey Kong Country Tropical Freeze

Op: Nintendo Wii U, Nintendo Switch

Voor: Wie apentoeren wil uithalen

Wat: Mogelijk herken je Donkey Kong, want hij en de zijnen deden ook al van platformgeweld "in onze tijd". Net als zijn voorgangers betreft het een side scrolling platformer, of in gewone mensentaal van-links-naar-rechts doorheen levels bewegen van het ene platform naar het andere. Dat allemaal terwijl je puzzelstukken verzamelt en vijandig gespuis verslaat. Een levendige kleurrijke wereld met een al even levendige soundtrack is wat je mag verwachten.


DoAqnZN5AocIDzPcviMN2pYdNs0IVvln1OQiOSjS.jpeg

2. Super Mario Odyssey

Op: Nintendo Switch

Voor: Wie een klassieker wil spelen uit mama's en papa's kindertijd, maar dan in een modern jasje (en ja ok misschien willen mama en papa ook gewoon nog eens spelen, mag het ja?)

Wat: In deze game gooit Mario er met zijn klak naar! Letterlijk dan. Hij heeft een knalrode pet die hij voor allerlei trucs kan inzetten. Ook weer een platformer, maar dan geen side-scroller, Mario loopt rond hoe hij het wil en de camera volgt op de voet. Verwacht tal van puzzels en typisch Mario-plezier. Deze games staan al jaren aan de top en Super Mario Odyssey brengt exact wat je van een Mario game zou verwachten, misschien meer zelfs.


vj5uH5LcpZmjoBKKvg1I6jXOO30wNvHZx2fq7Y9R.jpeg

3. Rocket League

Op: pc, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Voor: Wie houdt van voetbal, auto's en snelheid en dan liefst gewoon alledrie samen

Wat: Voetbal spelen met auto's in een gesloten kooi met op de achtergrond stevige beats. Tel daar dan ook nog eens bij dat je de looks van je bolide naar je eigen hand kan zetten met stickers, gekke hoofddeksels en flitsende antennes. Het ziet er allemaal erg kleurrijk uit terwijl je van de ene flitsende goal naar de andere bolt. Of gewoonweg er op los klungelt. Hoe dan ook dikke fun. Je speelt tegen de computer of online. 


yazNIA9Zi506gxo42is6GXrlXEFPAfyZawEEoIYM.jpeg

4. Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Op: pc, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Voor: Wie een klassieker wil spelen uit mama's en papa's kindertijd (en ja ok misschien willen mama en papa ook gewoon nog eens spelen, mag het)

Wat: Kruip in de huid van de leukste buidelrat die je ooit hebt gezien. Versla Crash's aartsvijand Cortex die strijdt voor werelddominatie. Dit allemaal met de hulp van een magisch masker met de naam Aku Aku. Crash Bandicoot heeft zijn naam niet gestolen, want hij crasht een heleboel houten kratten in stukken, maar pas op voor explosieve kratten! Denk aan tropische werelden met gameplay dat nooit doet vervelen. Alweer een kleurrijke platformer in ons lijstje. 


ukrIrCSxO6DtRxw9WL458MrIvPTfkdfQWwmqmXFL.png

5. LEGO games (LEGO Marvel Super Heroes, LEGO Harry Potter, LEGO Batman, ...)

Op: Zowat alles

Voor: Wie gek is van LEGO en flauwe mopjes (ja ok, zowat alle kindjes dus)

Wat: Super leuke games waarin je in de huid kruipt van bekende personages, veelal uit films en/of comics. Je slaat alles aan diggelen om zoveel mogelijk centjes te verzamelen, terwijl je een heleboel schurken tot LEGO-blokjes vergruist. De games volgen veelal het verhaal uit een film of zijn minstens gebaseerd op. Verwacht je aan heel wat flauwe, maar lollige humor, net zoals in de LEGO-tekenfilms. De meeste (alle?) games zijn overigens met z'n tweeën te spelen, ideaal voor wat quality time met broer, zus, mama of papa.


phtNlmRGXsSCJ2eICjZgViM6vEV8OK2rja2aLCB1.jpeg

6. Minecraft

Op: Zowat alles

Voor: Creatievelingen 

Wat: Net als de LEGO-games kei hard met blokken spelen, maar niet alleen kapotslaan, in Minecraft ga je zelf aan het bouwen. Maar om te bouwen moet je grondstoffen verzamelen. Bomen omhakken, zand graven, gesteenten mijnen en zo voort. Er is een dag en nacht-cyclus waarbij er 's nachts griezelige monsters buitenkomen. Allé voor zover blokjes écht griezelig kunnen zijn. Creatieve kinderen zullen zich een lust kunnen bouwen, van boerderijtjes, naar skyscrapers tot gewoonweg een hele stad naar realiteit. De game kan ook online gespeeld worden, zo kan je bijvoorbeeld vrienden uitnodigen in je wereld en samen op avontuur trekken. 


NBZ5gM4jrvRcq3pMm0yrfCohL7zypUZ38tzdxaQb.jpeg

7. Splatoon 2

Op: Nintendo Switch

Voor: Wie van dolle actie houdt

Wat: Met verf kladden staat ongetwijfeld op elk kind zijn of haar bucket list (of ze nu weten wat dat is of niet). Met verf kladden is leuk, maar dan niet wanneer wij het moeten opkuisen, ok? In Splatoon 2 kunnen de kinderen gelukkig aan het digitale verfsmodderen gaan. De game blinkt het beste uit wanneer je online in teams speelt en vakkundig alles onder de verf spuit om zo als winnaar uit de bus te komen. Voor rustigere gameplay kan je gelukkig ook offline enkele uitdagingen aangaan, wat sowieso een goed idee is om te starten.


bvDLUCkRMZiiMHQZTdcuPuKwHOFGVX8IFPcXR5Gb.jpeg

8. Mario Kart 8 Deluxe

Op: Nintendo Switch

Voor: Wie wil racen in één van de beste en leukste race games 

Wat: Racen doorheen prachtig kleurrijke levels met dolle thema's. Je kruipt in de huid van vele van Nintendo's stokpaardjes zoals Mario, Luigi, Prinses Peach, Toad, maar ook bijvoorbeeld Donkey Kong. Achter het stuur van allerlei voertuigen kan je voor de eerste plaats strijden. Je maakt het de competitie moeilijk door onder meer bananenschillen te droppen of bommen af te vuren. Sowieso dikke pret, zowel als je alleen speelt, als tegen vrienden en familie. Een perfecte game voor het hele gezin. 


HqxQgBfEyNuLk6Hy2LQYjCUppjCEgSZy8odVGi11.jpeg

9. Poochy and Yoshi's Woolly World

Op: Nintendo 3DS

Voor: Wie houdt van schattige wollige dingetjes

Wat: Yoshi moet op zoek naar alle andere Yoshi's en heeft onze hulp nodig. Een side scrolling platform game waarin je op zoek moet gaan naar je vriendjes die zijn omgetoverd in bolletjes wol. Heel de wereld is ook nog eens gemaakt van wol, wat het allemaal extra aaibaar maakt. En als dat nog niet schattig genoeg is, zijn er kleine puppies.  Kleine wollen puppies! Daar kan toch niemand neen tegen zeggen.


MX7pgMC2tTQrtLnBjA2Pi5YgdD6KYZmyg6QHmLjX.png

10. Just Dance 2018

Op: PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Wii, Nintendo Wii U, Nintendo Switch

Voor: Wie een danske wil placeren

Wat: De Just Dance games bezitten telkens een heleboel vette nummers, nieuw en oud. Je krijg voorgedaan hoe je moet dansen en met behulp van een motion control-apparaat (de Wii Remote, PlayStation Move, je gsm, ...) beoordeelt de game hoe goed je meedanst. Altijd erg flashy en kleurrijke visuals die mooi hand in hand gaan met de muziek. Dit is overigens de eerste Just Dance die een aparte kinder-sectie heeft met makkelijkere choreografie en minder strenge beoordeling. Ook weer een perfecte game voor het hele gezin, maar ook ideaal voor verjaardagsfeestjes of sleep-overs.