In plaats van elk jaar rond Sinterklaas en Kerstmis zakken vol vers speelgoed te vullen om het bij al de rest te proppen, bestaat er ook zoiets als 'toy rotation'. Of hoe speelgoed omruilen jouw kind weer laat spelen met speelgoed. Slashparent Lobke testte deze parenting hack graag uit voor jullie bij haar kroost.  

LOBKE:

'In plaats van je kind uren voor de iPad te parkeren, vind ik het belangrijk dat mijn kinderen nog veel echt spelen met hun speelgoed en in hun fantasiespel omgaan. Maar... omdat er na 10 jaar moederschap bergen speelgoed in mijn huis zijn geraakt (Huh? Hoe kan dat ook eigenlijk?), is het ook voor mijn kroost soms moeilijk om door het grote speelbos nog het speelgoed te zien. Tijd om iets nieuws uit te testen. Ik klop aan bij speelconsulent Amke Bailleul om mij te laten inwijden in de wondere wereld van 'toy rotation'.


De voordelen van speelgoed omruilen

Voor speelconsulent Amke van Speelmakers is het eigenlijk simpel. Amke: 'Het basisidee is variëren, zowel met materiaal van bij je thuis als buitenshuis (vriendjes, speelotheek, kringwinkel, buren..). Met als plan van aanpak: minder opbergruimte voorzien in de ruimte waar je kinderen speelt, dat kan de woonkamer/speelruimte/slaapkamer zijn en meer op een plek waar kinderen niet komen. En dan kan het wisselen beginnen. Ik raad je wel aan om de soorten speelgoed te behouden (knutsel, bouw, spelletjes, ...) en binnen die soorten te verminderen. Dat nodigt ook meer uit tot combineren en creatief denken. Als er minder blokken over zijn, kan je misschien van karton of papier iets bijmaken.'

"Als je echt een tijd speelgoed uit het zicht zet, creëer je een verrassingseffect"

'Hoe vaak je dat speelgoed omruilt hangt van jou af,' zegt Amke. 'Wisselen kan wekelijks, maar ook minder vaak. Als je iets echt een tijd uit het zicht zet, is het verrassingseffect en het 'iets nieuws'-effect groter. Bij jongere kinderen kan je dat zelf organiseren, zonder dat ze het weten. Die ervaren ook echt nog die verrassing als iets terugkomt. Bij oudere kinderen kan je dat samen doen: vraag hen wat hun favoriete speelmateriaal van het moment is en wat we even opbergen/uitlenen of zelfs wegdoen.

Less is more

En ja, ik zie dus vooral voordelen. Voor jou als ouder want er is minder speelmateriaal dus het overheerst niet je hele huis en het kan ook niet de hele vloer bedekken als alles uit de kast komt. Vooral ook voor kinderen biedt 'toy rotation' veel voordelen. Ze hebben nood overzicht om tot spelen te komen. Met te veel materiaal komen ze in een soort chaos die net de intensiteit van spelen vermindert. Met minder materiaal gaan kinderen diepgaander spelen. Ze maken creatievere combinaties en ze zijn bovendien langer betrokken. Last but not least: als je hen de toestemming geeft om ook met 'gewone' voorwerpen aan de slag te gaan, ontstaat er rijker en gevarieerder spel. Denk hiervoor aan kussens, doeken, potten en pannen...'


Experiment geslaagd

Lobke: 'Tijd om met de tips aan de slag te gaan. Tijdens de vorige lockdown schafte ik bij Ikea al een handige opbergcombinatie met bakken aan, enerzijds om onze LEGO mooi op te ruimen, maar ook erg handig om speelgoed te roteren. Want de speelhoek blijft beneden staan, maar af en toe wissel ik de bakken om. Veel handiger dan toen al ons speelgoed in één grote kist zat en de kinderen moesten zoeken tot ze iets vonden om mee te spelen.

Nu ik het principe van 'speelgoed omwisselen' goed ken, zet ik het speelgoed ook mooi speelklaar zodat onze kinderen het mooi zien staan en getriggerd raken om ermee aan de slag te gaan. En weet je wat? Het werkt echt! Zelfs onze tiener speelde lustig mee. De ene week was het hier KAPLA-week en bouwden ze knikker-en autobanen en de grootste torens. In plaats van na school meteen in de zetel te duiken met de iPad gingen ze een hele avond spelen. De andere week was het LEGO-week en maakten ze één lange LEGO-tafel in onze woonkamer. Volgende week doen we auto-week en haal ik alle auto's en de grote Fisher Price garage nog eens van onder het stof. Misschien dat ik zelf al een beetje ga spelen voor ze van school komen en al een autobaan klaar zet en een weg aanleg zodat ze direct kunnen beginnen spelen. Wedden dat het werkt?

Merci Amke voor je bruikbare tips, misschien dat ik de online cursus 'Meer plezier met leuker materiaal' ook maar eens moet volgen.'