In de ratrace waarin jij leeft, is het niet altijd simpel om rustig een écht gesprek aan te gaan met je kind. We bedoelen zo écht een écht gesprek. Waar je eens dieper ingaat op de dingen. En waar je je kind als persoon leert kennen. Dat je zijn/haar mening eens hoort. Awel daar bestaat nu een gezelschapspel voor: de VragenVulkaan. Wij stuurden het naar slashparent Lentel met de vraag: Vet of Njet? 


In 't kort 

De VragenVulkaan is een Een filosofiespel met 36 filosofische thema's, geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het idee komt uit het hoofd van Katrin Laureyssens van Denkkaravaan. De Denkkaravaan wil kinderen en jongeren aan het denken zetten, letterlijk. 

De testers 

Slashparent Lentel is niet enkel mama van, maar ook leerkracht middelbaar onderwijs en yogalerares. Zij en haar drie grootste kinderen (8, 9 en 11 jaar) houden heel veel van spelletjes spelen. Haar jongste kindje (3 jaar) vindt alles ok, zolang hij maar omringd wordt door zijn familie. Ze zijn een samengesteld gezin en vinden het super belangrijk om te verbinden als één grote, hechte familie. Lockdown 2.0 betekende een midweek Ardennen in een blokhut in het midden van het bos. Het ideale moment om het filosofiespel uit te testen! 


Vragenvulkaan

Vragenvulkaan is een filosofiespel dat belooft aan te zetten tot spelen met ideeën, twijfelen, argumenteren, verwonderen en verbinden. Er zijn twee versies: de Vragenvulkaan met meer doe-dingen en het Lavaspel met meer denk-dingen. Samen met de mooie prenten en toffe lavastenen lijkt het Lavaspel ons een echte topper om te verbinden in ons nieuw samengesteld gezin. Helemaal waar we naar op zoek zijn! We verwachten dus een zalig momentje quality time. 


Dit spel is geen klassiek spel met winnaar, verliezers, spelborden en pionnen. Het is abstract. Het is dus niet voor iedereen weggelegd, maar voor ons helemaal! De gesprekskaarten spelen in op de nieuwsgierigheid van de kinderen. Op de achterkant van elke kaart staat een weetje over een bepaald thema, een set van 5 filosofische vragen over dat thema en een creatieve opdracht. 
't Is echt super boeiend om te zien hoe de kinderen nadenken over bepaalde dingen. Wij konden er meteen ons grootste filosoofje Nim, onze grootste verhalenverteller Jul en onze grootste ratioheldin Lily uithalen. De jongste vond vooral de  mooie lavasteentjes super. 


Wat we jammer vinden is dat er per beurt maar één persoon aan het praten is bij het Lavaspel. Er wordt nooit iets in duo gedaan dus het zou helemaal geweldig zijn als er meerdere mensen tegelijkertijd konden meepraten. Bij de Vragenvulkaan-variant is dat wel het geval, dan mag iedereen meedoen.

Er is zeker interactie. Voor Jul (8y) was het soms uitdagend om te luisteren naar de spelers die aan de beurt zijn en zelf niets te moeten doen. Voor Nim (9y) ging dat al makkelijker. Je kan het zo lang spelen als je zelf wilt, maar wij gingen voor uuuuuuren speelplezier. We speelden ‘s middags, gingen ‘s avonds verder en begonnen de volgende dag weer opnieuw. No worries, er is ook een korte variant!


Parentfriendly punten 

De kinderen leren veel bij. Er wordt ook veel gelachen en samen plezier gemaakt. Ondertussen zouden ze het spel ook al zonder ons erbij kunnen spelen. 

Het is super fijn om te zien hoe je een betere connectie kan opbouwen met je kinderen dankzij dit spel. Ik leerde hen echt op een andere manier kennen. Hun denkwijzes en antwoorden waren zo mooi om te horen. Er staat voor ons absoluut geen leeftijdslimiet op dit spel. 


Algemene indruk 

Voor ons is de Vragenvulkaan een dikke VET en raden we dit absoluut aan! Het verbindende aspect en het beter leren kennen van mijn kinderen spreken mij énorm aan. Wij zouden dit nog daaaaagen aan een stuk kunnen spelen! De tweede spelvariant komt zeker ook nog aan de beurt. 

Dit is niet enkel leuk om met mijn gezin te spelen , maar ook helemaal top voor mijn lessen in het middelbaar onderwijs en mijn tieneryogalessen. Super interactief en perfecte aanzet voor het ontdekken van filosofie!

Het spel De VragenVulkaan kost 34 euro (inclusief verzending in Belgie), en is hier te koop