Dat wij hevig fan zijn van de hoorspelen van Het Geluidshuis steken we niet onder stoelen en banken, en ook niet onder een antieke kast of tafel. We waren dus heel blij toen we hoorden dat er een nieuwe vertelling uit die richting kwam. We stuurden slashparent Tine en haar gevolg naar de première van 'Johanna en het Gravensteen' in ... het Gravensteen. Ahja!

TINE

Ik vond hoorspel altijd al lekker middeleeuws klinken, een beetje minnestreel-achtig. En laat dat nu uitermate passen bij de laatste boorling van het Geluidshuis: 'Johanna en het Gravensteen'. Opgelet, dit is geen telg uit de reeks 'Heerlijke Hoorspelen', die op sprookjes gebaseerd zijn, maar wel een verfrissende vertelling van hetzelfde kaliber over het Gentse Gravensteen in de 16de eeuw.  

#PARENTfriendly

Hebben wij een lange autorit voor de boeg - bijvoorbeeld dus naar Gent, voor een vet bezoek aan het Gravensteen - en geen zin in het eeuwige: ‘Mag ik op de tàààblèèèt?’, dan schudden we fluks dit CD’tje uit het boek.  Of, voor zij die wel mee zijn met hun tijd, de gedownloade versie bluetooth-gewijs of het app'ke door de boxen jagen, dat kan ook.

Gegarandeerd een uurtje stilte op de achterbank, én de voorbank. Het Geluidshuis heeft een patent op meeslepende hoorspelen voor kinderen, maar niet zonder het verhaal te doorspekken met grapjes en referenties die alleen the parents vatten, heerlijk! En very #parentfriendly dus ook.

"IK BEN HET GRAVENSTEEEEEN"

We duiken met de pittige beeldhouwster Johanna en haar welbespraakte echtgenoot Jacob in het Gent onder Spaanse bezetting, sidderend onder de beeldenstorm en de ketterverbrandingen. Dat klinkt dramatisch, maar het is ook hilarisch.  We volgen de perikelen van een sappige West-Vlaamse vlasverkoper, een Gentse stadsgids, een groepje Spaanse soldaten met heimwee en een club ja-knikkende rechters. Ook het Gravensteen zelf treedt op als volwaardig personage, met een willetje en een marketingstrategie.


CIRCULATIEPLAN UIT DE MIDDELEEUWEN

Het verhaal raast langs brokjes geschiedenis, grappige situaties en slimme personages. Zoals het een goede Geluidshuis productie betaamt, kan je op verschillende niveaus luisteren, heel letterlijk of wat dieper. De vertolkingen zijn zo enthousiast en meeslepend dat ik in mijn verbeelding zie hoe de acteurs zich gesmeten hebben in hun opnamekot, met wellicht af en toe een dikke slappe lach.

Ook de maffe liedjes zinderen na, 'Welkom in Gent, waar u sowieso verloren rijdt, waar u ook bent', werd een instant klassieker toen we geconfronteerd werden met het circulatieplan!

Alleen de verhaallijn zelf viel ons -volwassenen- een beetje mager uit. Het leek alsof er zoveel materie in één verhaal gepropt moest worden, dat de evolutie van het hoofdpersonage - vaak een sterkhouder van de heerlijke hoorspelen - niet meteen prioritair leek. Maar de kinderhand, of oor was helemaal gevuld.

 

JA EN..., SPROOKJES ZIJN OOK GRUWELIJK

Meteen na het luisteren bestormden we het Gravensteen, en eigenlijk is dat een gedroomde combinatie. Wat een beleving om langs de dikke muren het kasteel binnen te komen en de sfeer meteen op te snuiven - letterlijk - de middeleeuwen stinken een beetje. Kijk omhoog langs de Donjon, kringel de wenteltrappen op langs de zaal van de Raad van Vlaanderen, naar de minimalistisch gerenoveerde slaapkamers van Philips en Isabella, en daal weer af naar de folterkamers en de vergeetput in de diepste buik van het kasteel. Die zijn -eerlijk is eerlijk- best wel gruwelijk, en daar wordt in hoorspel noch Gravensteen flauw over gedaan. Onze jongste (6) was best onder de indruk, en blij dat hij in de 21ste eeuw leeft - al zal het ontbreken van de tablet in 1566 daar ook voor iets tussen zitten. Maar soit, sprookjes zijn ook gruwelijk.

KAKA EN PIPI, ALTIJD EEN HIT

De kinderen vonden de latrines ook bijzonder. Je blote billen zijn onzichtbaar van buiten de muren, maar de kaka en pipi floetsjen zo in de gracht.

Het verhaal van Johanna is 'spot on' voor de kinderen, maar als volwassene konden we ook de audiogids van Wouter Deprez die je gratis kan beluisteren in het Gravensteen waarderen. Beetje té aangebrand voor 6-jarigen allicht, maar misschien een mooie gespreksopener voor een tiener met 'vragen'. 

Op terugweg naar huis speelden we de catchy liedjes nog een keer, en werd er bijna gevochten om het prachtig en grappig geïllustreerde boek dat het verhaal nét iets anders vertelt.


Johanna en het Gravensteen // Het geluidshuis // €19,95