Voor onze Vet/Njet-rubriek testen we graag eens uit. Zoals de nieuwste Disney-film Coco bijvoorbeeld. Slashparent Tine trok met heel het gezin richting bioscoop en oordeelt: Vet of Njet?

TINE

Wat is er gezelliger dan op een donkere winterdag naar de film gaan? Wij waren in onze nopjes, want we mochten naar de film Coco, de recentste worp van Disney. I promise: no spoilers. Ok, zo weinig mogelijk dan.

Het verhaal

We ontmoeten de innemende 12-jarige Miguel in volle voorbereiding voor “dià dos los muertos”, de Mexicaanse en veel swingendere versie van onze Allerzielen. Hij wil zijn kans grijpen om muzikant te worden door deel te nemen aan een talentenjacht, maar z’n -overigens warme- familie verbiedt alle muziek. En zoals dat in films gaat, komt van het één het ander. Voor je het weet steekt hij met een gestolen gitaar de prachtig gloeiende brug over naar het rijk van de doden, en vertrekt hij op een snijdend spannende en geestige queeste. Het verhaal zit slim in elkaar en wordt nergens belerend, al zit hier en daar een culturele knipoog. Zo heet de sidekick Dante, is Frida Kahlo hilarisch als zichzelf en zijn de beschermende geestdieren treffend gekozen. Denk even aan mij bij de vliegende panter ????

©2017 Disney•Pixar. All Rights Reserved. ©2017 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

Van 4 tot euh... 444?

Iedereen wervelde mee met de ontroerende rollercoaster, van onze 4-jarige actieve kleuter tot onze stoere kerel uit het zesde leerjaar. Misschien werd het net even té spannend voor de kleinste, maar niets dat een tot moes geknepen moederhand niet kan oplossen. 

Parent proof?

Ook voor ouders is er beet aan het verhaal. Dit is geen dijenkletser, maar een gelaagd verhaal over het spanningsveld tussen wat je familie, en bij uitbreiding de clan van je verwacht en je eigen dromen en ambities. Welke verwachtingen mogen in vraag gesteld worden, en aan welke waarden hou je beter vast? Maar het gaat ook over de warmte van een familieband die zelfs over de dood heen kan verenigen. Als jij of je kinderen ooit afscheid hebben moeten nemen van een dierbare, dan is deze film echt een aanrader. Het verhaal is zo louterend en verbindend, en toch speels. In tijden van muren en afscheiding tussen mensen en groepen mensen, is het hartverwarmend om een film te zien die verbinding ademt, zelfs tot over de dood heen. En beloofd: het wordt niet klef.

© 2017 Disney•Pixar. All Rights Reserved. © 2017 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

Let it go

Als ik dan toch een puntje van kritiek moet geven: voor een film die rond muziek draait, vond ik de liedjes iets minder catchy dan gewoonlijk. Maar goed, zaten we met z’n allen te wachten op de volgende “Let it go”? Ik dacht het niet. We hebben genoten van de Mexicaanse vibes, maar ik zou ze zo niet kunnen nazingen, en dat is misschien ook maar beter zo.

Er boenk op

Onze oudste wist mij in de filmzaal als een ware FilmWard te vertellen dat de stem van het hoofdpersonage Miguel in de Vlaamse versie ingesproken werd door de 13-jarige Abobaker Rahman, die vier jaar geleden als vluchteling uit Afghanistan kwam. Dat die jongen kan zingen wisten we al sinds the Voice, maar als stemmenacteur zet hij nu ook een sterk staaltje neer. Zijn Nederlands is perfect maar heeft een exotisch randje, en dat past helemaal perfect bij het karakter dat hij neerzet: passend in de grote familie, maar met een eigen stempel.

Was het de moeite?

Wel, van de vijf gezinsleden hebben er vier een traantje moeten laten, en die laatste had een serieuze krop in de keel. Voor liefhebbers van “Inside Out”, Disney’s onvolprezen prent over gevoelens uit 2015, je moét gaan! Prinsessenfilms zijn één zaak, maar dit is het betere werk. De film Coco is officieel VET!