Niks zo gezellig als je kind uit een verhalenboek voorlezen. Dàt zijn de momentjes van volop genieten en bounden met je kind tussen al het gestress en geloop door. Maar hoe tof is een boek voorlezen dat jij nog kent uit jouw kindertijd? Tradities moeten doorgegeven worden en hartjes voor nostalgie! Wie kent deze voorleesverhalen uit de oude doos nog?

Monkie


Verscheen voor het eerst in 1986.

Een jongetje verliest zijn knuffelaap en gaat ernaar op zoek. Ondertussen wordt Monkie meegenomen door ratten, egels, vogels en andere dieren … Het plot is heel eenvoudig en wordt enkel met illustraties verteld. Je kan er dus zelf naar hartenlust bij vertellen. De prenten zijn klassiek, maar erg sfeervol, poëtisch en ontroerend.

3+ // Ingrid & Dieter Schubert // Lemniscaat, 2015

Richard Scarry’s supergroot verhalenboek


Bekend sinds 1949.

Eigenlijk kan alles van de Amerikaanse schrijver en illustrator Richard Scarry op deze lijst. Zijn drukke, kleurrijke tekeningen herken je uit de duizend. Zijn boeken werden dan ook wereldwijd meer dan 100 miljoen keer verkocht en meer dan 30 keer vertaald en er zijn ook populaire tekenfilms van gemaakt.  Na zijn dood in 1994 kregen enkele van zijn boeken een update, met meer vrouwelijke personages en minder (cultuur)stereotypen. Je kan die dus met een gerust hart ook aan je kinderen aanbieden.

3+ // Richard Scarry // Juniorpress, 2011

Een koffertje vol dromen


Verscheen voor het eerst in 1980.

Geen dertiger die de stijl van Jaklien Moerman niét zal herkennen: de cover van dit boek katapulteert je meteen terug in de tijd. De klassieker werd nog maar pas weer uitgebracht, zodat een nieuwe generatie hem kan (her)ontdekken.  Deze bundel met 25 lieflijke, tijdloze verhaaltjes is geknipt voer voor nostalgici en een ideaal  voorleesboek voor het slapengaan.

4+ // Mariëtte Vanhalewijn, Jaklien Moerman (ill.) // Oogappel, 2013

Ronja de roversdochter 


Verscheen voor het eerst in 1981.

 Hun rovervaders zijn elkaars aartsvijanden, maar Ronja en Birk besluiten beste vrienden te zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan! Of het nu in het boek is met die prachtige zwart-wittekeningen, of in de film met die enge poppenheksen … het blijft een heerlijk verhaal over vriendschap en dapper zijn.

9+ // Astrid Lindgren // Ploegsma, 2016

 Minoes


Verscheen voor het eerst in 1970.

De poezenpersdienst! De veel te verlegen journalist Tibbe! De milieuvervuilende boef Ellemoet! En natuurlijk de heerlijke poezige Minoes die Tibbe helpt orde op zaken te stellen. Annie M.G. Schmidt is onsterfelijk in dit kattenavontuur, dat trouwens ook verfilmd werd.

9+ // Annie M.G. Schmidt // Querido, 2014

Rijmpjes en versjes uit de oude doos


Verscheen voor het eerst in 1910.

Meer dan een eeuw geleden verscheen de eerste editie van dit boek en het werd vast in duizenden gezinnen stukgelezen. De bundel staat vol bekende meezingers als Kortjakje en Witte Zwanen, zwarte zwanen, maar ook gedichten over Sina Snikna Knikker de Kninka of Klompertje en zijn wijfje. De bloemlezing is rijkelijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit. Robuuste prenten zijn het, want in die tijd vond men het nog niet nodig om in kinderboeken zeemzoeterige illustraties te gebruiken.

6+ // Simon Abramsz, Bert Bouman (ill.) // J.M. Meulenhoff, 2009

Alleen op de wereld


Verscheen voor het eerst in 1878

Het avontuurlijke verhaal van vondeling Rémi verovert al generaties lang menig lezershart. Het werd al meerdere keren heruitgegeven, vertaald en verfilmd, maar recent verscheen er een prachtige nieuwe editie met illustraties van de getalenteerde Charlotte Dematons. Reden te meer om deze klassieker nog eens opnieuw in huis te halen. Voor je kinderen, maar nog meer voor jezelf.

12+ //Hector Malot, Charlotte Dematons (ill.) // Gottmer, 2017

Header photo: © Michiel Devijver


Voor dit artikel werkten we samen met Iedereen Leest. Iedereen Leest is de referentieorganisatie rond lezen en leesbevordering. De organisatie werkt programma’s en campagnes uit zoals de Jeugdboekenmaand, de Voorleesweek, Boekstart of de Kinder- en Jeugdjury. Samen met partners bouwt Iedereen Leest aan een sterke, brede leescultuur in Vlaanderen en Brussel.