Wat als er een gezelschapspel bestond waarbij je je kind schaamteloos de pieren uit de neus kan vragen? Aha. Dat bestaat dus. We stuurden het op naar slashparent Griet en vroegen haar: vet of njet? 

GRIET
Vorige week kreeg ik per post het spelletje "Vraag Maar" toegestuurd via de madammen van Maison Slash. Bij het openmaken van het pakje, was de verwachting hoog, omdat het idee van dit vragenspel me geweldig leek.  

Een vragenspel samen met je kind

Het spel is ontwikkeld door de Nederlandse Elma Van Vliet. Net als andere ouders heeft ze het druk en is ze vaak bezig met het in de lucht houden van een heleboel ballen tegelijk. Ook zij merkte dat het soms lastig is om echt even tijd voor elkaar te hebben. Tijd waarin je even niets anders hoeft te doen dan bezig zijn met elkaar. Tijd om écht te luisteren en écht te praten.

Daarom maakte ze "Vraag Maar". Een vrolijk spel dat je samen met je kind speelt en waarbij je elkaar leuke, grappige en persoonlijke vragen stelt. Vragen zoals: ‘Wat is het leukst aan jouw moeder zijn, denk je?’ en ‘Waar heb jij deze week heel hard om gelachen?’



Eén roze en één blauwe?

Het eerste wat me opviel is dat er twee doosjes waren. Eéntje roos en ééntje blauw, zijnde ééntje voor ‘moeder en kind’ en eentje voor ‘vader en kind’. Hmmm, dat vond ik al een jammere zaak gendergewijs…  Twee doosjes met twee reeksen vragen voor kind en mama/papa terwijl er eigenlijk veel dezelfde vragen tussen zitten?

De vragen die dan verschillend zijn bij kind naar de papa, zijn meer in trend van ‘zullen we samen hut bouwen’, ‘wat zijn jouw talenten’ en bij de mama zijn deze meer van ‘welk lievelingsspeelgoed en lievelingsboek’. Jammer!

Start niet te jong

De aangegeven leeftijd op het spel gaat van 6 tot 99. Maar ik geef maar mee dat het voor mijn zoon van bijna 9 niet zo leuk als met de dochter van bijna 12. (Dat kan natuurlijk ook een beetje aan zijn karakter liggen.) 

Wel is het erg fijn dat je door dit vragenspel op een relaxte manier dingen kunt delen met elkaar, waar je anders misschien niet de tijd zou voor nemen. Ook komen er bij één vraag soms meerdere bijvragen in je op, waardoor er echt dieper wordt ingegaan op een verhaal of herinnering of wens. En dan is het leuk om zo je dochter of zoon (of zij andersom) beter te leren kennen of kan je er zo achter komen wat hen echt raakt (of wat jouw echt raakt). 

Er is een groot verschil in type vragen: van ‘geef me een knuffel’ tot ‘wat vind je minder leuk aan mama zijn’. Bij de ene vraag moet je niet zo diep nadenken als bij de andere. 

Vet of njet?

Het spel was zeker leuk om te doen en het  idee is erg fijn om onder spelvorm meer over elkaar te weten te komen en meer tijd samen door te brengen. Persoonlijk vind ik dat de vragen wat pittiger mochten, en minder gender gerelateerd mochten zijn. En dat één grote hoop kaarten voor het hele gezin, evengoed of misschien zelf nog beter had gewerkt. Geen onderscheid in vragen en kleuren. 

Om nu Vet of Njet te kunnen bepalen, heb ik de neiging eerder naar NJET te gaan: dit omdat ik me de vraag heb gesteld of ik dit aan vrienden die zelf ouders zijn, cadeau zou willen geven. Dan is het antwoord nee. Laat ze dit in een vernieuwde versie in één doos en één kleur uitbrengen en dan is wordt het waarschijnlijk wél een vet!