Hey ho'kes, slashparent Lieselot van Liesellove schreef een boek! Over reizen. Over reizen met (kleine) kinderen dan nog wel. Verre reizen. Denk je nu van: "Amai, hoe doet ge dat? Daar durf ik nog niet eens aan denken!"? Dan haal je dat boek van Lies maar beter snel in huis. Ze geeft je 1001 redenen waarom je net wél verre reizen kan maken met je kleine gebroed en ze geeft er je ook nog 1001 tips bij. Wij hadden 1001 vragen voor haar, maar dat leek net wat te veel. Het werden er 13. Snelle vragen over haar boek 'Ik ga op reis en ik neem mee...de kinderen!' en over reizen. Uiteraard!
Waarom schreef je dit boek?

Sinds we kinderen hebben, werden wij al zo vaak voor gek verklaard wanneer we weer eens op reis gaan. Ik heb nooit goed begrepen waarom, dus daarom wou ik graag mijn visie delen. Dat samen met héél veel praktische tips moet andere gezinnen kunnen overtuigen om ook de stap te wagen. Want ik hoor nu éénmaal te vaak: “Oh daar droom ik ook van, maar dat durf ik niet.”

Tonen dat reizen haalbaar is, ook met (jonge) kinderen. Tonen dat het ontdekken van de wereld niet moet stoppen tot je kinderen 
10 jaar of ouder zijn.

AmhWpjo52fsTIEfMd8BsVfVcYL3XeI2KtVhexMBi.jpeg

Wat is het moeilijkste aan reizen met kinderen?

Het is moeilijk hier een algemeen antwoord in te formuleren. Voor de ene is het bijvoorbeeld in het begin bijzonder moeilijk om zich aan te passen aan het reistempo met kinderen. Je kan nu éénmaal niet meer zoveel doen als ervoor. Eindeloos lange lijstjes afvinken, dat gaat niet meer.

Anderen worstelen dan weer met de structuur die kinderen nodig zouden hebben. Jezelf in een badkamer moeten opsluiten omdat je op één kamer slaapt, en je kindje persé op dat uur in bed moet liggen. Been there, done that.

Als ik er dan toch eentje moet kiezen is het deze: kinderen die ziek worden op reis. Thuis ben je vaak al super bezorgd maar wanneer je ergens in een land zit waar je de taal niet spreekt en je als een kip zonder kop de stad door rent om een arts te vinden, dan vraag je jezelf wel eens af waarom je nu persé op reist moest gaan.

Wat is je beste tip om ver te reizen met kinderen?

Boek een nachtvlucht en zorg dat het traject zo kort mogelijk is, ook al betekent dit dat je soms iets meer moet betalen voor je vliegtuigticket. 

Zit je met een uurverschil? Leef dan vanaf het moment dat je vertrekt volgens het uur van je bestemming. Wring je in allerlei vreselijke posities op die vliegtuigstoel, zolang je kind maar slaapt. En bovenal: relax, wees positief en lach met jezelf. Hoe minder stressy jij bent, hoe makkelijker alles gaat. Ook wanneer ze heel dat vliegtuig bijéén krijsen.

Welk land wil je zeker nog bezoeken met je kinderen?

Euhmmmm... hebben jullie even? De wereld is ons speeldomein dus als het even kan laat ik hen liefst alles zien. Als het kan willen we graag terug naar Australië en waarom dan niet Nieuw-Zeeland erbij nemen? 

Vietnam, Cambodja, Portugal, Kroätie, Marokko, Zweden, Noorwegen en 
Amerika staan momenteel hoog op het verlanglijstje. Al kan dit snel 
keren...

xy5fVzhVoBBLIrzTyJxFyq5GgRl5m9i5iUlEajTI.jpeg

Vertrekken jullie helemaal voorbereid op een verre reis, of laten jullie ook wat aan het toeval over?

Ik weet meestal welke regio's ik wil verkennen, maar in de meeste gevallen leg ik vooraf niet vast wat we allemaal gaan doen. Noch wat betreft daginvulling, noch wat betreft slaapplaatsen.

In Zuid-Afrika moest ik vaak de avond voordien nog een nieuwe slaapplaats reserveren. Als de wifi dan even niet mee wil, is dat best een beetje stress maar zo 
reizen wij het liefst. Al raad ik in mijn boek aan om jezelf goed voor te bereiden, zeker als je weinig reiservaring hebt.

Welk land zou je aan iedereen aanraden om met kinderen naartoe te gaan?

Dichtbij kies ik geen land maar een stad uit: Berlijn! Een heerlijke vibe in die stad en ongelooflijk kindvriendelijk.

Veraf kies ik voor Thailand (maar ik vermoed ook alle andere Aziatische landen) omwille van hun grote hart voor kinderen. Ze zitten er bijvoorbeeld op restaurant 
bijna op  te wachten tot je kind lastig doet zodat zij het kunnen entertainen.

En als het echt héél ver mag zijn? Australië omdat dit land in zijn totaliteit zoveel te bieden heeft, ook op vlak van kindvriendelijkheid.

1PxTOFF4kWiLhS0j4EEQWslIpuNow5mJsZiWPLNA.jpeg

Wat neem jij zeker altijd mee op vakantie?

Mijn camera, een notitieboekje, papier en knutselmateriaal en misschien 
het belangrijkste van allemaal: vochtige doekjes!!!!!

imjq3fg5KLYFyXcmSy0e021SwsO8GAN0SIdHKKPo.jpeg


Liever één grote reis of liever meerdere kleine tripjes op een jaar?

Hoe meer hoe liever, maar als we altijd de vrije keuze zouden hebben, kies ik resoluut voor één grote reis. Eentje waarbij je de tijd hebt om helemaal op te gaan in hoe een land leeft. Jezelf lid voelen van een bevolking is voor mij één van de mooiste dingen die er is. Tijd nemen, traag leven, traag reizen... Dat is wat ik het liefste doe.

Wat is voor jou het belangrijkste deel in je boek? Welk stukje moet je zeker gelezen hebben?

Het is moeilijk één deeltje uit te kiezen omdat doorheen het boek je overal stukjes tegen komt over mijn visie op reizen met kinderen. Een belangrijke samenvatting daarvan vind je wel in de opsomming waarom je met kinderen moet reizen. Het staat logischerwijs in het begin van het boek omdat alles daarmee start. Overtuigd raken van het nut van reizen met de kinderen.

Alles wat erna komt, faciliteert op een manier dat reisproces.

Zijn er ook plekken waar je naartoe wil, maar dan liefst zonder je kinderen?

Eigenlijk niet. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar voor mij is het logisch dat daar waar ik ga, mijn kinderen gaan. Natuurlijk zijn er bestemmingen waarvan je denkt: “Oke, was ik hier kinderloos, dan kon ik dit en dat doen.” Maar er komt een dag dat we terug alleen op pad moeten, en dat onze kinderen de speciale deurtjes in een land niet meer voor ons kunnen openen.

Dat betekent niet dat we nooit iets alleen doen. Maar dat alleen doen heeft eerder te maken met #timefortheparents dan per se een bestemming zonder kinderen te willen doen.

ajTAtX0wX6bgstdDmJLrqsWgsUVakQL6HrvNzvJ2.jpeg

Voor welk soort vakantie pas je? Camping, all-in, cruise, ...

We staan voor veel open maar een all-in vakantie dat zal je ons toch niet snel zien doen. We voelen ons dan teveel een sardientje in een blik. Een handdoek die 's morgens om 7u al op een zwembadstoel gelegd wordt? Dat hoeft voor ons niet. Bovendien missen we dan teveel de link met de bestemming.

Heb je een groot budget nodig om mooie reizen te kunnen maken?

Bijzonder veel hangt af van welke bestemming je uitkiest. Ik moet er geen tekening bij maken dat onze reis naar Australië een flinke duit gekost heeft, ook al deden we daar niet al te zot. Wij zagen het als een investering in onszelf.

Gelukkig zijn er veel landen waar je naartoe kan met een beperkt budget. En vergeet niet, reizen betekent niet per se dat je naar de andere kant van de wereld moet. Ook dichtbij kan je een geheel nieuwe wereld ontdekken.

Bovendien zijn er allerlei tips en tricks om op je budget te letten. Veel daarvan wordt trouwens opgesomd in mijn boek.

2x2QCFEUC9uDmi9k5NmTmypmyoI97sbhQdW211zu.jpeg

WAAROM MOETEN SLASHPARENTS JE BOEK ZEKER LEZEN? 

Reis je graag en heb je kinderen? Dan moet je dit boek lezen. Ook al ben je al aan het reizen, je doet er sowieso extra inspiratie op, want naast mijn eigen ervaringen, delen ook enkele gastgezinnen hun ervaringen, tips en tricks.  

Ben je nog een leek op vlak van reizen? Dan ben ik ervan overtuigd dat je door dit boek de moed zal vinden om toch die reis te boeken waar je eigenlijk al lang stiekem van droomt. En geloof me, als je dit boek leest, zal je er sowieso over dromen.

Ik ga op reis en neem mee...de kinderen! is uitgegeven bij Lannoo.

We zitten allemaal heel hard in met het milieu, en we weten dat verre (vliegtuig)reizen niet helemaal in dat plaatje passen, maar we willen en mogen onze kinderen toch ook graag wat van onze wonderschone wereld laten zien. Lieselot gaf ons eerder al tips over hoe je toch kan reizen, mét aandacht voor het milieu. Dat lees je hier.