Beperkte schermtijd? Let's face it, we tried... and we failed. De eerste week van de quarantaine braaf het schema opvolgen werd al snel 'Shhhh moeder/vader heeft een zoom-vergadering. Dus ja, je mag de koekjes opeten en de iPad ligt in de schuif'. Ach we hebben het geprobeerd, toch? Maar was al die extra tijd achter schermpjes nu zo slecht? Wat hebben kinderen eigenlijk opgestoken van die ongelimiteerde schermtijd? Deze kinderen leerden iets nieuws en hun slashparents hadden het niet zien aankomen!

TikTok was plots een dingetje en ook Fortnite was populairder dan ooit. De afgelopen maanden was het controleren en beperken van de schermtijd niet onze sterkste kant. Maar het wordt ons collectief vergeven, want eigenlijk was al die extra screen time niet zo slecht. Welke skills hebben jouw kinderen bijgeleerd?

!! Heb je trouwens vragen over schermtijd, social media, games en andere media stuff? Check dan zeker de website van MediaNesteen site voor ouders met tips and tricks om je kind en vooral ook jezelf wegwijs te maken door de crazy wereld van media. !!

#1 Privet, ik spreek nu Russisch

Een nieuwe taal leren was deze quarantaine ook bij kinderen heel populair met als Engels de grote winnaar. Maar ook iets minder voor de hand liggende talen...

Valerie: Mijn dochter van vier keek plots belachelijk veel Russische filmpjes. Nu kent ze ook een heleboel Russische woordjes.

Anneleen: Onze kids hebben duolingo ontdekt. Mijn dochters kozen voor Engels, mijn zoon vreemd genoeg voor het Zweeds!

Griet: Onze autistische zoon van zeven heeft een taalachterstand, maar door meer schermtijd leerde hij opmerkelijk veel Nederlandse en Engelse woorden en zinnen bij. Dank u, Enzo Knol.


#2 Dochter bouwt restaurant... in Roblox

Roblox is een online game creator waarbij ‘amateur’ gamemakers spelletjes kunnen ontwikkelen en publiceren voor de community. Op die manier kunnen ze ideeën uitproberen die anders niet zouden worden gefinancierd. Deze spellen kunnen wereldwijd door kinderen gespeeld worden, vaak ook in teamverband. Er komen regelmatig nieuwe spelletjes bij en je kan uitdagingen aan gaan met miljoenen andere spelers.

Véronique: Mijn jongste spreekt als een echte onderneemster. Zo vertelt ze hoe ze in Roblox een restaurant bouwt met meerdere verdiepingen, mensen aanneemt, hun vakantie weigert,... Ook de Engelse woordenschat is door het spel uitgebreid. 

Stephanie: Onze oogarts beweerde dat tablet en Switch goed zijn voor de ogen.  Mijn zoon heeft zich verbeterd in de art van het Fortniten en als de tijd op de Switch voorbij is, speelt hij Roblox op de computer.

#3 Go go go met Pokémon Go!

10.000 stappen zetten per dag? Liever niet, ik blijf in mijn luie zetel. 10.000 stappen om je ei in Pokémon Go te laten uitkomen? Let's go! Pokémon Go is helemaal terug van weggeweest, laat maar komen die kilometers.

Peter: De kids zetten elke dag 10.000 stappen dankzij Pokémon Go!

Elke: Mijn kinderen hebben blind leren typen, leren bouwen in Minecraft, leren mailen en ook Pokémon Go hebben ze herontdekt.


#4 Smells Like Teen Spirit

Estelle: Onze zoon van zeven heeft zich verdiept in Nirvana. Hij wil nu een Engels taalkamp doen en gitaarlessen nemen, zodat hij later zelf een bandje kan oprichten zoals Kurt Koppijn. Hij heeft ook Roblox ontdekt, waar ik nog altijd niks van versta...

#5 Let's Move

Wie zegt dat je met je schermpjes enkel in je zetel moet zitten? Deze kinderen gingen net meer bewegen door de extra schermtijd.

Lieve: Wij zijn met ons gezin allerlei beweegfilmpjes op YouTube beginnen maken en hebben zo al anderen kunnen inspireren. De kinderen vinden het geweldig en zijn zo op een fijne manier met schermen bezig, vooral als ze zichzelf daarna op de iPad zien.

Aafke: Mijn dochter van vier vindt yoga nu helemaal te gek, dankzij de filmpjes van Kinderyoga Sterrig. Zo heb ik 45 minuten aan een stuk een 'oppas' tijdens het werken. Ze geeft ook yoga voor ouder en kind!


#6 Jong geleerd, is oud gedaan

Deze skills zou je ook niet meteen associëren met jonge kinderen, maar je zou nog verschieten van je eigen kind!

Lies: Mijn 6-jarige heeft door een computerspel de basisbeginselen van de economie geleerd!

Christel: Bij ons hebben ze leren strijken.

Caroline: Mijn 10-jarige met ASS is gefascineerd door voertuigen. Momenteel is het de vliegtuig-fase en via een simulatiespel heeft hij geleerd hoe je een Boeing moet landen.

Scarlett: Mijn zoon van elf heeft uitgezocht hoe ik een PowerPoint kan opnemen met mezelf boven in beeld om toelichting te geven aan mijn collega's tijdens de lockdown. Met dezelfde methodiek maakt hij filmpjes over Minecraft voor de grootouders. Hij heeft ook een klasboek gemaakt in Blurb. Handig voor onze toekomstige fotoboeken!

Zo zie je maar: schermtijd hoeft niet altijd gepaard te gaan met slechte dingen. Kinderen kunnen ook een heleboel leren dankzij al die schermpjes. En daar zeg je als trotse slashparent toch geen nee tegen?