Gejuich en applaus. We hebben de kerstvakantie zonder kleerscheuren overleefd ondanks de zee van tijd én de nabijheid van Fortnite. Want sinds de komst van deze -blijkbaar mega verslavende- game is ons leven duchtig veranderd. Sindsdien gaan de gesprekken aan tafel over 'een goeie kill', hippe 'skins' of een nieuw verworven dansje. 

Wie wat waar Fortnite?

DzS3swrmtQpPnlHcazdh13jWl2Eyy5GBHLFxMKEv.jpeg(Epic Games)

Voor wie nog nooit heeft gehoord van Fortnite, landt even terug op aarde. Want voor je het door hebt is straks jouw kind ook helemaal mee met deze populaire game. 

Fortnite is een Battle Royale-game, die op meerdere platformen te spelen is. In het schietspel begin je met 100 spelers. Wie als laatste overblijft, heeft gewonnen. Het is beschikbaar voor alle spelcomputers, de pc, op tablets en mobiele telefoons. Het spel is gratis te downloaden en daarom erg toegankelijk. Ik herhaal: ERG TOEGANKELIJK. 

Fortnite biedt ook de optie om items te kopen in het spel, waarmee je het uiterlijk of de kleding van je personages aan kan passen of nieuwe danspasjes kunt leren.

Oedoedegijda?

Wy1pENGUeHyEUXYI9ajENagi9iVJzFwkbnKSu1zz.jpeg

(Epic Games)

Word jij als ouder helemaal kierewiet van dat hele Fortnite gebeuren? Of heb je zoiets van 'Hey, het is ok, we moeten gewoon mee'?  Of ben je stiekem zelf wel een Fortnite speler? En wat weet jij eigenlijk over Fortnite? We vroegen het aan onze slashparents. 

Katrien: Ikzelf kom er horendol van maar ik vind niet dat je je kind kan zeggen dat hij /zij er niet op mag omdat dit een onderwerp is dat heel vaak in school aan bod komt. Ik wil niet dat mijn kind de enige is die er niet over kan mee praten.

Ingrid: Vaak vind ik mijn zoon druk discussiërend achter een scherm met headset op het hoofd en controller in de hand. Hij blijkt dan met vrienden te hebben afgesproken. Ze vormen dan samen een team in het spel.  Op zich vind ik dat wel een goeie zaak. Zo leren samenwerken, of in teamverband gaan voor eenzelfde doel. Of tout court met vriendjes afspreken, ook al is het online. 

Valeska: Mijn kindjes zijn nog te jong om te spelen, maar ik heb zelf eens een uurtje gespeeld toen het net uit was. Het is verslavend zoals alle games, of tv of tablet kunnen zijn, maar het feit dat je online speelt, met klasgenootjes, met vrienden, verhoogt wel het gevoel van ook mee te willen doen. Samen op 'avontuur'. Dat heb je altijd wat met online games. Ik merk dat bij mezelf ook.

BarbaraDe kinderen zien het als aan bear grills op avontuur. Meer niet. Vind ik dus wel ok. En de tijd wordt ingeperkt zonder probleem eigenlijk. Misschien massa hysterie? Ik ondervind het alvast niet.

r5AuhOgOv6ZHJfZdTjEsOGUi0vmremRwBK5YuRVC.jpeg

(Epic Games)

Liesje: Hier is er nog steeds verbod om het te spelen. Ik probeer geweld te bannen in mijn huis en van horen zeggen weet ik dat het heel verslavend kan zijn.  Mijn kinderen aanvaarden nog braaf dat ik het niet wil en dat wil ik nog even zo houden.

Kristof: Mijn zoon vindt de skins en de zoektocht het leukst en niet de mode om het meeste dood te schieten. Ook de Minecraft-achtige zaken doet hij graag, bouwen tot in het oneindige. Meepraten met de vrienden is belangrijk én de dansjes natuurlijk. Hij mag spelen maar leert wel dat het beperkt is in tijd.  Op weekdagen wordt er niet gespeeld.

Sophie: Ik lach me telkens een breuk als mijn zoon roept: 'Doe eens een dansje, alé Gust, doen eens een dansje!'. I don't have a clue, maar blijkbaar hoort dat bij het spel.

Ingrid: Dat mijn 10y- zoon zich zou verliezen in het gamen, stond in de sterren geschreven. Maar toegegeven, die Fortnite is toch echt beyond.

Annemie: We hebben hier een zware Fortnite verslaafde zoon in huis. Cookie of hamster als backbling? Skin, glider, snobbyshore? Ik snap er helemaal niks van. En als ik zeg dat het eten klaar is, roept hij keihard in zijn koptelefoon: 'Guys, ik moet leaven want m'n ma roept!'.

Erika: Ik vind het samen spelen met 100 anderen wel tof idee, er is echt wel een hele community rond dit spel. Maar ik word er wel helemaal gek van wanneer mijn jongste zoon helemaal gek wordt omdat hij aan het verliezen is.