Escape rooms zijn helemaal hip en trending en uitermate plezant om samen met je kinderen te bezoeken. (Bleek uit de vele vragen in onze redactiemailbox). Hoog tijd voor een lijstje zot leuke escape rooms in ons land, geschikt voor groot én klein.

Escape rooms, wasda?

Voor we je naar de allercoolste escape rooms van ons land sturen, leggen we je graag even uit wat zo’n escape room eigenlijk is. In zo'n fameuze escape room speel je een spel waarbij je fysiek in een kamer wordt opgesloten. Het doel is om te ontsnappen door het oplossen van puzzels. Je krijgt hiervoor in de regel een uur de tijd. Ideaal dus als familieactiviteit om lekker te leren samenwerken. Een escape room bezoeken met jongeren kinderen is zeker aan te raden. Zoek er gewoon eentje met een geschikt thema en ook de jongste kinderen zullen het geweldig vinden om sloten te openen of om door gangen te kruipen. Net wat oudere kinderen verdiepen zich al snel in het oplossen van raadsels en dragen actief bij tot een succesvolle ontsnapping.

#1 3910 Seconds in Neerpelt

eyLtGRh9autVj8wWaVS3WLPx7xkbv6R2TwjNY3Op.jpeg

In deze supercoole escape room kan je kiezen tussen twee spellen. Tijdens Maffiagoud gaat het verhaal de ronde dat de corrupte bankier in de gemeente tijdelijk de goudcollectie van John Scandura, de gevaarlijke maffiabaas, in bewaring heeft. Als leden van een rivaliserende bende is jullie opdracht om in een geheime missie dit goud in beslag te nemen. Maar let op, de bank staat bekend om z’n strenge beveiliging en Scandura’s mensen kennen geen genade. Je hebt precies 3910 seconden om deze missie tot een goed einde te brengen. Tijdens het andere spel ‘De Bom’ zit je in een kamer met een tikkende tijdbom. Je vrienden zijn de enige die je kunnen helpen. Zij hebben immers de ontmantelingshandleiding van de bom in handen. Maar… zij zitten in een andere kamer en kunnen de bom voor je niet zien. Hoeveel bommen kunnen jij en je team ontmantelen in 3910 seconden?

Fijn om weten! In principe zijn alle spellen hier bedoeld voor spelers vanaf 16 jaar. Echt iets om met je grote pubers te doen dus! Kinderen jonger dan 16 zijn wel welkom onder begeleiding van een volwassene. Zo hebben ze al verschillende gezinnen met jongere kinderen en zelfs een verjaardagsfeestje voor 11-jarigen mogen verwelkomen. Hoe cool is dat? 

#2 Huisnummer 20 in Beerse

auZi6PKp6FHWhomFsiu1pQkk8Xg7PC4YaQtZE4hH.jpeg
Zoals het klokje in dit huis tikt, zo spannend tikt het nergens. Ga de uitdaging aan en laat je opsluiten in de unieke real-life escape room van Huisnummer 20. Mega-origineel want een supertof koppel bouwde hun zolder om tot unieke escape room waar je in de huid van opa Hector Van Goethem kan kruipen. Je kamerdeur gaat op slot voor je eigen bestwil, maar daar leg jij je niet zomaar bij neer! Je wil koste wat het kost ontsnappen, om op zoek te gaan naar je verdwenen vrouw Lucy. Al die oude spullen in je kamer helpen je hier op mysterieuze wijze bij, en je herbeleeft vervlogen tijden. Je werkt samen in een team van 3 tot 8 personen. Doorgrond de hints, kraak de codes, maar vooral, amuseer je rot op je weg naar buiten. Het thema van de kamer, het verhaal en de aankleding kloppen helemaal én er zitten enkele leuke verrassingen in.

Fijn om weten! Mits aanpassingen is de kamer ook toegankelijk voor kinderen onder de 15 jaar.  Vermeld dan wel even ‘jongerenformule’ bij je reservatie.

#3 Funsation in Hoegaarden  

UHgXp2DPoeFbDBYrRBrJIacVJuDUPQunS4tTwewH.jpeg

Uitermate geschikt  voor kinderen vanaf acht jaar en voor volwassenen. Het niveau kan namelijk aangepast worden naargelang de leeftijd. Je hebt zestig minuten om uit te kamer te raken. Het thema van deze escaperoom ‘Suiker’ wat verwijst naar de vroegere Hoegaardse suikerfabriek. In de kamer woont het fictief personage Laura Zoethout, een wetenschapster die met een heel interessant project bezig is. Ook fijn om te weten! In deze ruimte van 1.200m² met spectaculaire geluidseffecten, flitsende lichteffecten en rookmachines  hangt er een aparte sfeer opgewekt die de adrenaline doet stijgen. Je kan in Funsation niet alleen escape spellen spelen maar ook bijvoorbeeld paintballen, kleiduifschieten en tal van andere activiteiten. Alweer een vakantiedagje gevuld, yes!

#4 Hintlabyrinth in Dendermonde

Di12pYb1OstybKE6cY2S32AFTV4FGX4o5fNWBu4P.jpeg
Van The Chocolate Factory tot The Secret Agent. Ja hoor, nog zo’n supertoffe escape room die uitermate geschikt is voor kinderen is Hintlabyrinth. Hier kunnen je jonge speurneuzen zelf aan de slag met of zonder jou. Bij The Secret Agent treed je binnen in het kantoor van de geheime agent. Het kantoor is sinds zijn vertrek onaangeroerd gebleven. Alles lijkt ook heel normaal. Stuk voor stuk zal je het mysterie van deze kamer kunnen ontrafelen. In de Chocoladefabriek laat je je onderdompelen de fantastische wereld van Willy Wonka en zijn entourage en geniet je van alles wat ze te bieden heeft. Bij Hintlabyrinth zijn kleine kinderen toegelaten want ze beschikken er over verschillende kamers die aanpaspaar zijn in moeilijkheidsgraad. In de superjunior versie laten ze per kamer 1 volwassene gratis toe ter begeleiding, hoe parentfriendly is dat. Kinderen vanaf 13 jaar kunnen samen opgesloten worden en zullen moeten rekenen op hun kinderlijk enthousiasme om zo op tijd een weg naar buiten te vinden.

Fijn om weten! Je kan er zelfs je verjaardagsfeestje organiseren. Voor de jarige voorzien ze dan een leuk geschenkje. Voila, je weet al wat je te doen staat voor het volgende feestje!

#5 Prison Island in Eeklo

q18FQRmcCXsKugUl6vhD0zFARb8w9fa1w0MVZL9a.jpeg
Prison Island is een mix van Fort Boyard en escape room én geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Onder de 12 jaar is begeleiding van een volwassene aangeraden. Tijd voor een onderzoekje dus! Dit leuke spel speel je minimaal 1 uur tot maximaal 2 uur in een gevangenis met 25 cellen. Achter iedere celdeur schuilen opdrachten. Die variëren flink en doen een beroep op de tactische, technische en fysieke kwaliteiten van jou als speler. De bedoeling is om in elke cel zoveel mogelijk punten te verdienen. Je kan met je groep zelf bepalen welke cel je wilt spelen. Elke cel heeft eigen kenmerken. Wil je dus opdrachten doen waarbij je fysiek bezig moet zijn kies dan voor een fysiek uitdagende cel. Ben je liever een denker, dan kies je voor cellen met denkopdrachten. De speelduur van één cel verschilt van 2 tot 5 minuten. De cellen sluiten niet van binnenuit. Je kan iedere cel en Prison Island steeds en ten allen tijde verlaten. Oef!

Prison Island een aanrader?  Toch wel, het is een echte belevenis als familie-uitstap maar ook als verjaardagsfeestje of gewoon een leuke avond met vrienden of familie.

Koezio in Brussel

EqpwMXb04TeswXfpflz3rzg14wAOIAllTcfJn9jw.jpeg

Het indoorpark Koezio heeft eveneens wat weg van een uitgebreide escape room. Met 4 verschillende districten kan je hier ruim twee uur losgaan als geheim agent/ special force/ detective. Meer info lees je in dit artikel dat we al schreven!