De lente is ein-de-lijk aangebroken, folks! Voor je terrassen begint te schuren en de bbq uit stal haalt, denk ook eens aan de plezante dingen die je kan doen met je kiddo's. Eén van deze 8 niet te missen #parentfriendly lente-uitstappen bijvoorbeeld. 

1. Ga samen een bos wilde bloemen plukken

Bij bloemenpluktuin Milagrow mag je zelf bloemen plukken. Aangekomen op de weide staat er een wagentje klaar waar je snoeischaren en emmers kan vinden om te plukken en een prachtig boeket kan samenstellen. Ondertussen kan je vertellen over de bloemetjes en de bijtjes. Genoeg geplukt? Deel jullie plezier en geef een bos wilde veldbloemen aan iemand die het verdient of houd hem gewoon lekker voor je vrolijke zelve!

2. Breng een bezoekje aan het Hallerbos

De lente is een prachtige tijd in het Hallerbos. Eind april staan de wilde hyacinten in bloei en kleurt het bos helemaal blauw, een ideaal moment om samen met je kinderen te genieten van wat de lente allemaal te bieden heeft! Maak er heerlijke lentewandeling van, maar let op: op de bloemen trappen is verboden! Hou zeker de bloeikalender in de gaten.

3. Maak een bloesemwandeling

Binnenkort barst de bloesempracht weer los in Haspengauw. Geniet van een heerlijke wandeltocht langs een zee van bloeiende fruitbomen. Vanaf half april tot half mei bloeien de kersen-, pruimen-, peren- en appelbomen, kies het beste moment uit en volg de bloesems met de bloesemmeter in Sint-Truiden voordat je op stap gaat. Maar plan dit leuke uitstapje alvast in je agenda, want het is de moeite waard!

4. Koekeloeren bij de boeren

Geen fijnere uitstap om in de lente te doen dan een daguitstap of zelfs weekendje naar de kijkboerderij. Want heel wat kinderen weten vandaag niet meer waar de melk vandaag komt of hoe schapen geschoren worden. Breng daarom eens een bezoek aan een echte boer en laat hen kennismaken met het boerenleven. Wedden dat ze dit fantastisch vinden? Op sommige boerderijen kan je zelfs overnachten! Hier vind je een overzicht van alle educatieve hoeves per streek en per categorie.

5. Fiets eens op het spoor

Fietsen is sowieso al een parentfriendly gezinsactiviteit maar wat dacht je van fietsen op het spoor van de militairen? Van Kapellen naar Brasschaat en terug! Heel fijn om samen te doen want je kan allemaal tegelijk op de spoorfiets kruipen en samen trappen én babbelen uiteraard. Onderweg geniet je van een historisch waardevol en ongerept stukje landschap. Zo fiets je onder meer door natuurgebied De Uitlegger en over de befaamde Antitankgracht, die tussen de twee wereldoorlogen werd aangelegd. Na een uurtje trappen kom je aan in Perron Noord, een voormalig militair kamp gelegen naast het oudste militair vliegveld van België. Hier kan je genieten van een welverdiende pauze om daarna weer met volle moed terug te fietsen. Fijn om weten! Spoorfietsen kan vanaf de paasvakantie tot na de herfstvakantie.

6. Houd een plukmarathon

Aardbeien, frambozen, aalbesjes, pijpajuin, venkel, courgette, verschillende soorten tomaten, radijzen, sla, komkommer, knolraap en aardappelen. In Marie’s garden in Overijse kan je een heuse plukmarathon houden. Tussendoor een besje in je mond stoppen kan geen kwaad, want het fruit en de groentjes zijn allemaal biologisch geteeld. Terwijl je plukt, kan je bijvoorbeeld uitleggen hoe tomaatjes groeien en kan je al beginnen fantaseren over fruitsla, slaatjes, zelfgemaakte aardbeientaarten, frambozensmoothies en zoveel meer. Bovendien is de smaak 1000 keer beter dan fruitjes en groentjes uit de supermarkt. Een bezoekje aan de zelfpluktuin is altijd zo’n perfecte dag waarop elk lid ons gezin op zijn/haar manier geniet. Thuis ga je samen aan de kook om je zelf geplukte buit te verwerken. Check zeker ook eens de oogstkalender om op de hoogte te blijven.

7. Doe de coolste wandeling ever

Eén van de meest avontuurlijke wandelingen België is de promenade du Ninglinspo, ideaal om in de lente te doen! Je wandelt langs de Ninglinspo, een bergriviertje in de provincie Luik, doorheen het prachtig groene heuvellandschap rond Aywaille in de Ardennen. Langsheen het parcours zijn er waterbekkens, waar je even met de voetjes het water in kan. Voor kinderen zijn er meer dan genoeg toffe plekken om dammen te bouwen. Deze wandeling is best uitdagend met kleine watervalletjes en minder geschikt voor jonge kindjes.

8. Booooooootje varen

[caption id="attachment_13573" align="alignnone" width="640"] copyright foto: booot.be[/caption] Nergens anders geniet je meer van elkaar dan op het water? Bij booot.be in Deinze kan je elektrische aangedreven sloepen huren die uitermate geschikt zijn voor een #parentfriendly uitstap. Aan boord met het hele gezin, wie is de kapitein en wie kiest de vaarroute? Onderweg kan je een relaxmomentje in plannen, een stadje bezichtigen vanop het water of gewoon een boottocht doen op de Leie, schip ahoi!