Als fans van de boeken van De Waanzinnige Boomhut,
twijfelden we geen seconde toen we hoorden dat bedenkers Terry en Andy
opgesloten zaten in Fort Napoleon in Oostende. In het historische fort wordt ieders
fantasie sowieso al geprikkeld, maar tijdens deze interactieve expo bevonden we
ons gedurende enkele uurtjes in een compleet andere -  Waanzinnige - wereld, waar alleen wij de code
konden kraken om Terry en Andy uit de cel te krijgen. Ja, dat is gelukt. En ja,
daar zijn we trots op!

r95iCKbdHbY8AUaD89lHSjsdS66Dw2gmOSOQkvZM.jpeg

Vanaf we ons expoboekje openslaan, wordt duidelijk dat dit geen gewone tentoonstelling is. Terry en Andy zitten ergens in dit coole fort gevangen, aan ons om hen te vinden en te bevrijden. Omdat we bijna bezwijken aan de druk om de toekomst van De Waanzinnige Boomhutboeken te verzekeren, trekken we meteen ten strijde met onze handigheid, logisch verstand, onze fantasie én onze potlepel (that’s right!) in de aanslag. We lossen rebussen op, worden onderworpen aan een Waanzinnige Quiz, ontcijferen geheime boodschappen en laten ons verder helpen door de schaduwen van Kapitein Houthoofd en Inspecteur Bubbelspul.CyGPjKYKlDkXJ3fUbETUe9Ng7ZEfbf7ETVZOGfqc.jpegDe Deur des Doods, eum, wat?!

We komen te weten waarom Terry en Andy hier werden opgesloten en dat ze bovendien niet de enigen zijn die hier dreigen te verrotten in de cel! De druk op onze schouders stijgt. Wanneer we proberen de sleutel te bemachtigen, merken we dat onze handen door de stress toch meer trillen dan we denken en we ervaren zelf ook even hoe het voelt in de cel.

Uiteindelijk durven we onze samengesprokkelde code intikken om zo de toegangsdeur naar de benedenverdieping te openen. Gelukt! De kleine speurders stuiven via de trap naar de ondergrondse gang van het fort, met evenveel enthousiasme als was het een giftshop. Daar treffen we de bewuste cel aan, oef, maar wordt het ons ook meteen duidelijk dat onze queeste er nog niet opzit. De ontsnappingsroute door de underground van het fort leidt ons voorbij haaien en slangen en uiteraard proberen we koste wat het kost de Deur des Doods te vermijden.

We bereiken levend en wel de uitgang én vervolgens de bar (hooray!) en zijn meteen aangenaam verrast. Eens onze ogen weer gewend zijn aan het licht (niet echt) ontwaren we zowaar de Oostendse duinen! Enfin, een groot deel van het zitgedeelte bevindt zich eigenlijk IN de duinen, een supermooie plaats om af te sluiten! Ook de menukaart zien we graag: alles is aanwezig om kleine, medium en grote hongertjes te stillen, van droge worstjes, croques, spaghetti’s, garnaalkroketjes tot wafels en ijsjes. Je kan er zelfs ontbijten!

Ondertussen kunnen de kleintjes zich smijten in het mini ballenbad en op het dito hindernissenparcours. Wij genoten er van ons wijntje, omringd door de duinen (we zijn net aan het picknicken, hè, zeg!), terwijl onze kleine jongen hardop zijn fantasie over oorlogen, tanks en legers die vroeger dit fort bezetten volledig de vrije loop gaf, en onze dochter nog zat te sjieken op een einde voor haar eigen Waanzinnige Verhaal. Het mag – neen, moet – gezegd: dit is een aanrader van formaat!IOq8b7Enb3DlZfpS3m3IRXq7AU3df92fDpqgZMDN.jpegWaarHoeWanneerEnWatNog?

Waar: Fort Napoleon, Vuurtorenweg 13, Oostende
Wanneer: nog tot 19 april. Openingsuren, check www.fort-napoleon.be/nl/de-waanzinnige-boomhut-doe-expo
Prijs: Volwassene: 9 euro, kids (6-12j): 7 euro, groepen: (vanaf 10 pers): 7 euro
Info: www.fort-napoleon.be
Duur: Hier ben je zo'n 1,5 à 2 uur zoet mee