Iedereen herinnert zich nog levendig zijn eerste concert. Dat allereerste échte rock- of popconcert. Niet dat van Kinderen Voor Kinderen of Samson en Gert. Maar die keer met harde drums, gillende gitaren of harde beats, misschien wel met vuurwerk of vliegende dansers. En vooral met heel veel volk rondom je heen. Wel, dàt moment kan je delen met je kind. Het wordt ondertussen alweer de moment om tickets voor de aankomende zomerfestivals te boeken. Dus...bestel een ticket extra en ga gewoon lekker samen!

Wist je dat je in verschillende concertzalen je kind gratis mee mag nemen? In de AB in Brussel bijvoorbeeld mogen kinderen onder de 12 jaar vaak gratis mee binnen onder begeleiding van een betalende volwassene. Hetzelfde in het Rivierenhof in Antwerpen. (Extra tips altijd welkom trouwens!) We zijn deze muziektempels alvast dankbaar voor de gastvrijheid naar ouders, én voor de geweldige cultuureducatie van onze kinderen. Want het is niet omdat je jonger dan 12 bent dat je niet van goeie muziek kan houden? Door als ouder samen met zoon of dochter muziek te luisteren én te beleven, maak je er meteen een rijker kind van.

Alleen?

Algemeen wordt aangenomen dat 14 de perfecte leeftijd is om jongeren alleen naar een optreden te laten gaan. Voor die tijd moeten veel ouders vaak noodgedwongen mee naar shows van zangeresjes als Ariana Grande of Dua Lipa, of ze moeten tussen de gillende meisjes staan bij concerten van Harry Styles of Lil Kleine. Wij kunnen ons niets vreselijkers voorstellen. Daarom dat we onze kinderen graag op tijd een rijke muziekcultuur willen meegeven. Door ze dus gewoon mee te nemen naar wat we zelf fijn vinden klinken. 

Festivals

Ook steeds meer festivals hebben dat intussen begrepen. Meer en meer organisatoren richten zich tegenwoordig op gezinnen. Zo heb je in België de bekende Sfinks, Dranouter of het Cactus- festival die ultieme familiefestivals zijn. Maar ook kleinere en opkomende festivals zoals Deep in the woods en het wereldfestival in Izegem dat begin juli voor het eerst het levenslicht zal zien.

Waar hou je rekening mee?

  1. Misschien niet handig om laat op de avond naar een concert te gaan als het de volgende ochtend weer school is.
  2. Check altijd of er een leeftijdsbegrenzing is voordat je tickets koopt.
  3. Kom op tijd voor het beste plekje. Want concerten =  staan. Vermijd frustraties, je kind zal alvast niet de langste in de zaal zijn.
  4. Vergeet niet de nodige gehoorbescherming mee te nemen! Het gehoor van kinderen is gevoeliger dan dat van volwassenen. Voorzie daarom beter beschermende hoofdtelefoons dan oordopjes.