Dat het
niet simpel is, dat "financieel opvoeden" van onze kinderen. We willen dat onze kroost niets te
kort komt, maar hen rot verwennen is ook geen optie. Alleen, hoe moet dat dan? Maison
slash en Yongo sloegen de handen in elkaar en legden een bende
enthousiaste slashparents op de rooster. Heerlijke drankjes en schnabbels maakten
de tongen los tijdens een geanimeerd debat in Villa Villander in Aalst. Met als
hamvraag: hoe zit dat achter uw voordeur? Oedoedegijda?

Goedbedoeld en ongevraagd advies krijg je gratis en voor niets éénmaal als je kinderen hebt. Zo van 'bij die van mij zou het geene waar zijn”, “ of "in uw plaats zou ik precies toch da ne keer proberen”. Eten, straffen, slapen: you name it. Maar wie staat te springen voor een klapke over centen? Ha! Da’s al veel minder! Tijd om enkele slashparents samen te zetten in een klein doch supergezellige kamer voor een Oedoedegijda-sessie over … geld - en vooral hoe je dat concept uitlegt aan kinderen!

Eens ze kunnen rekenen, zijn ze gelanceerd

De ideale leeftijd om te starten met bewustwording rond geld blijkt 7 à 8 jaar. Eens ze kunnen rekenen en getallen betekenis krijgen, komen de vragen. Voordien blijft het bij gokken in het ijle.

Dat kost zeker 1000 euro!”

Maar dus: vanaf het 2e leerjaar kan je stilaan beginnen met simpele vraagjes en inimini stapjes naar financiële zelfstandigheid. De tips van ons panel?

-        Laat je kinderen in de winkel raden hoeveel iets kost. Maak hen bewust van de waarde van eten, kledij, hobby’s, reizen etc.

“Wat mijn zoon zich afvroeg toen hij nieuwe schoenen kreeg: 100 euro?! Is dat dan voor één of twee schoenen, mama?”

-        Geef een budget mee voor de pauze tijdens een activiteit of hobby. Op is op. Zo kiezen ze zelf of ze voor chips of cola gaan en leren ze omgaan met financiële frustraties.

“Er wordt hier altijd duchtig vergeleken: maar allez! En Rosalie mag altijd allebei!”

-        Organiseer kleine uitdagingen. Stuur hen naar de markt met 10 euro voor het avondeten (ok, misschien niet als ze 7 of 8 zijn … eerder 9 of 10 😉). Laat hen creatief zijn én falen.

“Soms krijgen ze te weinig terug. En we aten ook al quasi droge pasta. Maar evengoed valt het reuze mee. En ze leren er keiveel mee.”

 

Hoeveel centen hebben wij dan, papa?

Als we zo open zijn over uitgaven, moeten we hen dan ook inlichten over onze inkomsten?

“Vertel ik hen vandaag hoeveel ik verdien, is morgen de hele speelplaats mee. Die vertellen alles door!”

Sommige slashparents lossen dit op door uit te leggen hoe lang ze moeten werken voor die Playstation. Anderen parkeren de kwestie of laten hun kinderen zelf ervaren dat je iets kan verdienen met een klusje, zoals de auto wassen of het tuinhuis schilderen. Vervolgens mogen ze helemaal zelf kiezen waaraan ze hun zuurverdiende centjes spenderen.

Kinderen die zelf voor iets sparen denken blijkbaar véél langer na over die aankoop en koesteren die ook echt, eens ze ervoor gaan. Ze dragen er zowaar zorg voor!

Hola! Misschien eens proberen met een muts of een jas?!”

Trial and error, vallen en opstaan

Heel wat bekommernissen kwamen bij alle slashparents terug:

“Bereid ik mijn kind goed voor op de echte wereld? Wat doen we met die overvloed aan cadeaus altijd? En met hun dure goestingskes?”

Het uitgangspunt van deze Oedoedegijda-sessie bleek gelukkig dat geen enkele ouder expert is in financieel opvoeden.

De conclusie? Iedereen is goed bezig en fouten maken is helemaal ok. We kennen namelijk allemaal de klappen van de ouderzweep: (financieel) opvoeden begint en eindigt niet bij onszelf en ons ideaalbeeld. Ook het karakter van het kind, je omgeving en impulsieve opwellingen spelen mee.

“Had ik dus een topidee voor de Sint! Ik sloeg een berg tweedehands speelgoed in: veel meer voor hetzelfde budget! En duurzaam! Mannekes! Alleen even over het hoofd gezien dat mijn 4-jarige hier geen benul van heeft en dus enkel de overvloed zag. Oops.”

Hou het plezierig met Yongo

Wie toch een handje hulp wil in heel dat ‘money-money-money’-verhaal kan terecht bij Yongo.

Zij lanceerden een gebruiksvriendelijke app met een aantrekkelijk spaarprogramma voor kinderen. Het systeem zit ingenieus in elkaar en kwam er, onder andere,  in samenwerking met Marijke Bisschop (pedagoge en gedragstherapeute). Via de app leren kinderen niet alleen met geld omgaan, je leert ze er ook behoeften uitstellen en erover na te denken.

Daarnaast heeft Yongo een blog vol tips & tricks en do’s en don’ts die je wegwijs maken in het hele proces van financiële opvoeding. Van tips over sparen en beleggen tot artikels over slimme cadeaus: experts en ervaringsdeskundigen wijzen je de weg!

Kak! Had ik dat allemaal geweten…!

Dat er veel dingen zijn die wij niet wisten voor we kinderen hadden: we zeiden het al. Een mens moet er zowaar over geld voor gaan spreken!! Al een geluk dat er aan het einde van de avond een ‘KAK!’-boek was voor iedereen. Relativeren is key, mannekes!