“I have a dream”, klonk het in onze contreien zo’n 100
jaar geleden, lang voor Martin Luther King de woorden uitsprak. Klein en groot
droomden van een beter leven en dus nam groot klein mee naar de haven van
Antwerpen, waar een gigantische stoomboot, Red Star Line, koers zette naar het
beloofde land, Noord-Amerika. Een serieuze onderneming ‘in den tijd’, maar slashparent
Sofie deed het afgelopen zondag tussen de soep en de patatten. Mét kroost.

Een museum bezoeken met een éénjarige die net haar eerste stapjes zette en nu de buggy heeft afgezworen? Risky business. Reken daar nog eens een threenager bij en dan zakt je motivatie al helemaal onder nul. Maar toen hoorden we dat Red Star Line Museum, waar je letterlijk in de voetsporen loopt van miljoenen gelukzoekers, familiezondagen organiseert. Er is zelfs een buggytour voor de allerkleinsten. Of we die voor Maison Slash eens willen uittesten? Ahoy maatjes!

'Hi, zè mi sjiekapitein!'

Flink als we zijn, arriveren we twintig minuten te vroeg. Dat geeft ons de mogelijkheid om al eens rond te kijken, én omhoog, want het gebouw is op z’n minst gezegd spectaculair. “Authentiek”, weet de gids. Dit is dus écht de plek waar het destijds allemaal gebeurde. Terwijl de man zijn best doet om de introductie zo kort mogelijk te houden, trekt de peuter aan mijn been: “Mama, ik heb honger.” Eyeroll. Maar dan transformeert de gids plotseling tot een stoere kapitein – lees: zet een kapiteinspet op – en neemt hij zelfs de allerkleinsten op sleeptouw.

Beginnen bij het begin: eerst zoeken we onze koffer. Heel goed hadden ze die natuurlijk niet verstopt, kwestie van geen party pooper te zijn. Daarna nog eens snel de reisroute uitstippelen op de wereldbol, terwijl die in de kring van kindje naar kindje rolt, om dan via de tunnel en het station treintjesgewijs te sporen naar Antwerpen Centraal. Iedereen nog mee? Oké!

Op de boot en in Amerika is geen plaats voor bacteriën, dus is het tijd voor een stevige schrobbeurt. “Mama, ik wil niet onder de douche!” – “Rustig man, ’t is maar van doe-alsof.” In plaats daarvan mogen de kindjes eendjes zoeken. Onze peuter zit zodanig ín het verhaal, dat hij ze het liefst allemaal verzamelt, en ook de kleinste kruipt een versnelling hoger. Als een getraind entertainer tovert de kapitein enkele minuten later alweer een ander gadget uit z’n pet: een vergrootglas. Ah ja, want ook luizen zijn een no-go. 

Toetoet, en wijle weg!

En dan is het zover. De kapitein blaast op z’n toeter en Red Star Line rolt z’n ankerketting op. Aangezien de reis enkele dagen duurt, heeft de bemanning nog voor speeltjes gezorgd. Ideaal, dan kunnen wij zelf ook eens enkele maquettes en uitlegkaarten checken. Nu rest ons enkel nog de laatste kamer, waar we mogen rondneuzen in de kajuiten en op het dek van de stoomboot. Helaas zit het werk van de gids erop, en dus is voor onze oudste de fun eraf. ’t Is goed geweest. Heel goed zelfs. Of de kinderen iets opgestoken hebben? Waarschijnlijk niet. Of wij zelf iets bijgeleerd hebben? Zeer zeker. Dat het kweenieoeplezant is om met de kinders ongegeneerd op museumvloeren te krullen.


Praktisch

Red StarLine Museum – Montevideostraat 3 – 2000 Antwerpen

Open van dinsdag tot zondag, van 10-17 uur.

Tickets: -12 jaar: gratis, 12-25 jaar en 65+: 6 euro, 25-65 jaar: 8 euro

Nice to know

Het hele jaar door kan je met kinderen van alle leeftijden het museum bezoeken. In de zalen staan koffertjes, zo kan je Bessie Cohen volgen die als klein meisje zelf de grote oversteek maakte. Er zijn familievriendelijke tours te boeken voor het hele gezin, en daarnaast zijn er nog familiedagen (elke eerste zondag van de maand) met een aanbod voor groot en klein. Check zeker deze site eens voor meer info! 

Tip: er liggen verzorgingskussens in de toiletten en er is een aparte borstvoedingsruimte. En in het museumcafé ligt educatief speelgoed en mag je jouw eigen lunchpakket opeten, als je iets kleins bestelt.


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen het Red Star Line Museum. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.