Het motregende dat het gene naam had, het verkeer zat volledig slop. Maar de slashparents die er waren afgelopen dinsdag tijdens onze Oedoedegijda-sessie hadden overschot van gelijk. (Waarom? Daarvoor moet je verder lezen hé) Samen met hen en MediaNest gingen we het debat aan over schermen en kinderen. Want ja, oedoedegijda eigenlijk? 

Als er één heikel puntje is in de opvoeding van onze kinderen waarover de meningen gi-gan-tisch verschillen dan is het... omgaan met schermen. Moeten we afgaan op buikgevoel, of eerder veel harde regels invoeren? Wat is 'normaal' en wat is er over? Wat laat je toe, of waar stuur je bij? Opvoeden baseren we vaak op onze eigen ervaringen uit onze jeugd, maar over schermen en alle shit errond hebben we totaal geen referentiekader. Compleet lost zijn wij slashparents dus. 

alles wat je zegt, doe je zelf

"We moeten kinderen leren gematigd omgaan met schermen." "In een ideale wereld kijkt mijn kind maar 30 minuten per dag naar een scherm." "Mijn zoon staat 's nachts op voor extra schermtijd". Het zijn maar een paar stellingen van ouders die passeerden tijdens de Oedoedegijdasessie van afgelopen dinsdag. Eén gemene deler: geen enkele slashparent heeft een idee wat de "juiste" aanpak is en we kijken radeloos naar onze collega-ouders.

Wat we wél alvast leerden van de experts van MediaNest (écht, ga eens naar die website, tònnen informatie voor ouders die het niet meer weten over schermpkes en kinderen) is dat kinderen gemiddeld 2,5 uur op een scherm loeren. Daarmee bedoelen we ook inclusief tv, ipad, gaming en jouw telefoon :-). Ter vergelijking: wij volwassen zijn zo'n 7 à 8 (!!) uur per dag met een scherm in de weer. 

Als we het zelf doen, waar zijn we dan eigenlijk zo bang voor? 

Harde regels of Balans ?

Want het is niet het feit dat kinderen op schermen zitten dat ons ongemakkelijk maakt, zo blijkt. Het is wat ze precies op die schermen doen. En daar zijn de meningen al eens over verdeeld. Zo vindt de ene ouder het best ok dat er gegamed (strategisch denken!) wordt, maar vindt hij de Youtube-kanalen maar niks. Of gewoon lekker televisie kijken mag gerust, maar toch liever niet die "stomme spelletjes" op de gsm. 

En dan nu de hoofdbreker die mij persoonlijk onderuit haalde.
Vind ik het ok als mijn kind een hele dag enkel zou skaten? 
Euh ja. 
Waarom?
Omdat hij dan beweegt, en buiten zijn is goed enal. 
Ok, maar wat dan met zijn creatieve ontwikkeling?
Fair point.
Draait het dan wel om angst rond teveel schermen, of is het eerder angst om een goeie balans?
Got me there. 

bedenk jouw gouden regel

Dat bracht ons meteen tot het bedenken van een eigen gouden regel om te delen met de groep. Bleek die van mij meteen ook te draaien rond die balans. Want de ongeschreven regel bij ons thuis is dat hoe meer de kinderen bewegen (scouts, sport, ..), hoe minder ik lastig doe over schermgekluister. 

Andere gouden regels waren:

- Maximum één scherm tegelijk
- Enkel na het eten als een soort van avondritueel (zodat het kind stopt met zeuren op andere momenten)
- Samen de zoek- en kijkgeschiedenis bekijken

-  We testen elk game samen?

...

ER IS NIET ÉÉN GOED ANTWOORD

Ok, dus iedereen doet maar wat. Dat was weer geruststellend. Maar tegelijk was het ook bijzonder inspirerend om de meningen en visies van andere slashparents te horen. 

Er is dus geen juiste of foute aanpak. Alles hangt af van je kind, van jou, van je partner, van het gezin ...net zoals dat geldt voor de rest van je opvoedingsregels. 

Medianest gaat jou helpen

w7lNS2HzbgyjwY8g1qRGjKowGrlp6q4TZjI8qNPN.jpeg

Nu heb je natuurlijk massa's spijt dat je die Oedoedegijdasessie hebt gemist. Helemaal terecht. Vooral omdat de aanwezigen ook naar huis mochten met het gloednieuwe boek van MediaNest boordevol tips rond mediagebruik in gezinnen. Dat boek kan je gewoon hier ook kopen (gebruik de code "medianest" en krijg 10% korting!) Of surf gewoon eens naar de website. Want zot veel info daar! Zo kan je er samen met je kind Screentje Dealtje spelen, een soort van 'Tinder'-spel waarbij je een 'match' zoekt in afspraken thuis rond schermgebruik. Let op: want ook jij wordt op de rooster gelegd, beste slashparent. Dat kan al eens zeer doen met die 8 uur schermtijd per dag. Haha. 

Maison Slash werkt een jaar lang samen met MediaNest, een geweldige website voor ouders over mediaopvoeding. Ouders kunnen er terecht met al hun vragen over het mediagebruik van hun kinderen van 0 tot en met 18 jaar.