Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint! Het is weer die tijd van 't jaar. We kunnen er niet vanonder. De heilige man is in aantocht, en dat zullen wij (en onze portemonnees) geweten hebben. Maar bij al dat zoets, stouts en duurs hoort toch ook heel wat leuks. Daarom stuurden wij slashparent Hadewig naar Oostende om al even op te warmen (letterlijk en figuurlijk) in 'De Spiekpietjes' expo. 

HADEWIG

nog nooit van gehoord

De Spiekpietjes. Blijkbaar een fenomeen. Ik nog nooit van gehoord. Typisch. Misschien ben ik wereldvreemd - ons verblijf in het Hoge Noorden kan ermee te maken hebben - maar de Spiekpietjes waren mijn pad nog niet gekruist. Tot we werden uitgenodigd om een expo rond diezelfde pietjes in Oostende te gaan bezoeken. 

FEkERkHV3I9EKAH1dh29ZyONwspYEqbHvCYg8srX.jpeg

Veel wind en donkere wolken maakten het een dramatische dag. Maar dat hield ons niet tegen om naar zee te trekken en het Fort Napoleon onveilig te maken met 3 kleuters die ab-so-luut de Sint zouden ontmoeten. Had ik al gezegd dat ik nog nooit van de Spiekpietjes gehoord had? Ik heb ze dus niet tijdig kunnen uitleggen dat daar helemaal geen Sint zou zijn en dat het hele ding rond pietjes draait. Maar geen nood, er bleek genoeg afleiding om het ontbreken van de heilige man te compenseren. A6RlIlTT7Y00zY2iMB8bWv8nCknl2yAIexKErr2b.jpeg

Zoek de pietjes

De expo start met een audioverhaal langsheen levensgrote tekeningen uit het Spiekpietjesboek: 'Het Zilveren Belletje'. Je krijgt een soort telefoon waarmee je bij een 11-tal tekeningen het bijhorende verhaal te horen krijgt, ingesproken door Warre Borgmans. Trots dat die kinderen waren met die telefoon in hun handen en uit puur enthousiasme maar op de verkeerde knopjes bij de verkeerde tekening duwen, kendet? We hebben het geheel dus 2 keer moeten doen, kwestie dat ze het verhaal toch effectief gehoord zouden hebben.

Daarna was het tijd om naar de kelder te gaan en doorheen coole oubollige decors 20 verstopte Spiekpietjes te zoeken. Potten en pannen uitkammen, een resem wc’s doorzoeken, een living uitpluizen, doorheen een lange kast klimmen en op zolder in valiezen duiken. Gewéldig vonden ze het! En ik ook! Behalve door die kast klimmen. Die gaten zijn niet gemaakt voor mijn moederfiguur. Maar ik moest en zou erdoorheen klauteren, want die 3 kleuters kunnen lezen noch schrijven, dus veel Spiekpietjes zouden ze daar niet genoteerd hebben.

7R1q2LsdXfcXf2wT7uYy6rcdcwrEWM6nhaPf1cxc.jpeg

Wij vonden uiteindelijk 15 van de 20 pietjes. Dus deze moeder spiekte bij een andere moeder, en kwam er zo aan 19. Nog altijd geen 20 dus. Maar hé, eentje is geentje, dus we mochten onze ingevulde papieren afgeven, en een mijter en grote Sint-tekening in ontvangst nemen als beloning.

t3JPZx6aVVkxds75egcobab9ukk34276v7NfnHkq.jpeg

Tis daar ook van drinken en eten

Met 3 dolenthousiaste Sintjes trok ik nog even naar het pop-up herfstcafé. Iets kunnen drinken in een kindvriendelijk café zonder te moeten veranderen van locatie, altijd handig! Zeker als er een buggyparking is, én er kleurpotloden liggen om die grote Sint-tekening in te kleuren. 

CDLr9RA5s7CncupMFzScXH5rpnwWZnWld8Ae6rSq.jpeg

Ook zin om eens door een krappe kast te klauteren en de zwoele stem van Warre Borgmans te aanhoren? De Spiekpietjes-expo loopt nog tot en met 8 december in Fort Napoleon in Oostende. Allen daarheen!

PRAKTISCH

De Spiekpietjes: 'Het Zilveren Belletje' - Doe Expo

Fort Napoleon - Vuurtorenweg 13 - 8400 Oostende 

Van 19 oktober tot 8 december 2019

Inkom: 9€