Heb je, sinds het lezen van dat andere artikel, al uitvoerig de app van het Rode Kruis getest en ben je helemaal klaar om je nog meer te verdiepen in de 'wondige' wereld van bloedneuzen, kneuzingen en giftige huishoudproducten? Dan kan dat! Het Rode Kruis heeft naast de handige app ook nog workshops voor groot én ook heel klein in zijn 'sjakosj' zitten.

z6QdjJbyU9B4ISJLDJqhPT4bNkd3PJ3N9oC2HAPz.jpeg

En wat is dat dan juist?

Het Rode Kruis organiseert (meestal) geen workshops die vast gepland staan, maar bij hen is het eerder een lokale en flexibele aagelegenheid die je zelf kan kiezen en regelen! Chacka! Om jezelf of mede-festivalganger bij te staan, voor dat valleke tijdens die trip door het verre Thailand met je hele gevolg, voor de kwallenbeetjes aan de Belgische kust, kan zo'n workshop al eens wat redding brengen. De meneertjes en mevrouwtjes van het Rode Kruis organiseren heel wat cursussen of initiaties om hun kennis aan andere mannetjes en vrouwtjes  te brengen, want voorkomen is beter dan genezen! En hey, wij laten jou weten waar je daarvoor terecht kan, goed toch?

Go local

Het Rode Kruis bestaat uit een leger vrijwilligers die zich op verschillende manieren inzetten om noodsituaties te verhelpen. Elke gemeente heeft dan ook zijn eigen ploeg. Je kan dus gewoon lekker dicht bij een cursus volgen! Gewoon via de website opzoeken waar en wanneer et voilà, voor je het weet ken je alles over eerste hulp! Hadden we al gezegd dat zo'n cursus helemaal gratis is? Zeker een aanrader dus!

RtQJWPG9UMndpIfeXR6p3lEb1qVf90aiUkThuYUB.jpeg

Ook voor kids!

Er zijn natuurlijk niet enkel cursussen voor ouders, maar ook de kids kunnen bijleren! Het Jeugd Rode Kruis heeft speciaal cursussen voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Zijn de kids jonger? Dan zijn er ook initiaties! Maar daar lees je hieronder meer over. De cursussen zijn erg uitgebreid en kunnen op twee manieren gevolgd worden. Ofwel wordt de cursus op school (of door mama/papa) gegeven. Daarnaast kan het ook gegeven worden door een vrijwillige lesgever van het Jeugd Rode Kruis zelf. Na de lessen is er nog een praktijkexamen en het brevet is binnen!

zx0B2TuF0bR9IsErwTXDQcs1EMMW05LSGMbGm49I.png

(foto: jeugd.rodekruis.be)

stel ne keer een initiatie voor!

Zoals hierboven al gezegd, bestaan er dus ook initiaties. Deze worden voorzien voor kinderen vanaf 6 jaar. Per 2 jaar is er een andere initiatie, aangepast aan de leeftijd, en dat tot 18 jaar! De initiaties kunnen gegeven worden op school, maar ook bij de jeugdbeweging! Misschien wel een idee dat jouw zoon/dochter kan voorstellen op de chiro of scouts? Een initiatie kost 100 euro (alles inbegrepen). Als de kids samen koekjes bakken en verkopen, is dat geld op een twee drie ingezameld! Is er op school een project in verband met EHBO? Dan zou een van de initiaties perfect zijn! Dan hoef jij je als ouder ook (bijna) geen zorgen te maken als je oogappel nog eens met zijn/haar fiets valt. Ze verzorgen het wondje gewoon zelf!

(Header en foto's: rodekruis.be)