Een dagje zee is altijd een goed idee! Stoeien op het strand (en onderbroeken vol zand, hoera!), met de kwistax op de dijk, smullen van ijsjes, wafels, boules de berlins en nog wat… en waarom niet: een tentoonstelling meepikken along the way. Kapitein Winokio viert dit jaar zijn 15de verjaardag met een interactieve expo in Fort Napoleon in Oostende en slashparents Barbara en Lennert bliezen met dochters Liv en Rosie met plezier mee de kaarsjes uit!

7yfpbi6XERAa95IGWzFseKAdLJkApkB10fVngmS2.jpeg

Hiep hiep hoera, kapitein!

Hoera, de vrolijkste kapitein van ’t land is jarig! Al vijftien jaar maakt Kapitein Winokio - né Winok Seresia – heerlijk vrolijke liedjes en sinds pakweg een jaar of vijf brullen onze meisjes die lustig mee. Uiteraard zijn we hem daar, tussen het knalroze Studio 100-geweld door, dankbaar voor. De herkenning is dus even groot als het enthousiasme wanneer Liv en Rosie het majestueuze fort binnenspurten. Aye aye Kapitein! Ik begin er zelf spontaan bijna ook ‘Ik kan zwemmen’, ‘Warm warm warm’ en ‘IJsjes’ bij te zingen. Het ís zomer, nietwaar?

cnh2kiaVQYKw0kdyQ0H0W3bH10F0vOgEwe30G73S.jpeg

Fort fantastique

De geschiedenis van het in 1811 gebouwde fort is nog niet echt aan onze dochters besteed. Tja, ze zijn dan ook nog maar zes en drie. Hun nieuwsgierigheid reikt voorlopig niet verder dan: ‘Is een fort zoiets als een kasteel met een prinses?’.

Maar het heeft wel wat, rondlopen tussen die dikke vijfhoekige muren die Napoleon zelve nog heeft laten optrekken. Nu, Napoleon heeft het nooit in z’n afgewerkte vorm gezien, zijn fort dat als verdedigingsbolwerk moest dienen. Het heeft zelfs nooit als verdedigingsbolwerk gediend.

Whatever, het werd wel ooit gebruikt als militaire opslagplaats, kazerne, gevangenis – blijkbaar zelfs even als biertent – en nu is het een geweldige plek voor zo’n doe-expo. Welkom in Fort Winokio!

 wq2Bbceo5ohkwZaLdfOATRa2Jx9uEzC4NhJpX6eo.jpeg

In the mix

De Kapitein Winokio-tour begint uiteraard met een verhaaltje én muziek. We hebben hier eerder al de Spiekpietjestentoonstellingen bezocht en deze Winokio-expo volgt hetzelfde successtramien.

Met een iPhone met dubbele koptelefoon – ze voelen zich extra stoer – volgen Liv en Rosie in elf stappen aandachtig het relaas van de kleine Kapitein die voor zijn lieve mama naar de notenmix op zoek gaat - de muzieknotenmix, that is – en hoe hij onderweg zijn trouwe matrozen leert kennen.

Elke vrolijke prent is voorzien van een al even vrolijk geluidsfragment. Ze huppelen van het ene hoofdstukje naar het andere en serieus: ze doen al moeilijk als wij even de hoofdtelefoon willen overnemen. Gelukkig worden we intussen getrakteerd op leuke weetjes over de Kapitein uit de voorbije vijftien jaar. Je wilt vast wel weten hoe vaak hij geniesd, gelachen en… protjes gelaten heeft.

Aan het eind duiken onze meisjes bíjna zijn bed in – sorry, Kapitein! – en draaien ze met veel overgave aan zijn krakende scheepsroer. 

 IlBtj7V0wB3NCdsoki6pJiIxn75T7ur3D6lVewai.jpeg

Speeltijd!

En dan is het tijd voor het échte werk. Liv en Rosie gaan op de benedenverdieping zelf op zoek naar de oh zo belangrijke muzieknoten. Eerlijk, de do-re-mi-fa-sol-la-si hebben we niet gevonden, maar fun hebben ze wel op hun ontdekkingstocht doorheen de strandcabines. Die van de Kapitein verbergen uiteraard geen doordeweekse klapstoeltjes, frigoboxen en parasols, maar wel allerlei heerlijke gekkigheid. Wat dacht je van een ballenbad, speciaal spinnenweb, gerecycleerde trommels, gekke spiegels, leuke zandspeeltjes, een arsenaal ragebollen en méér?

Terwijl wij ons in het zonnetje neervlijen op een bankje, leven zij zich lekker uit. Of we nog een zandijsje willen? Awel, ja, doe ons maar een met drie bollen. 

Q8cPa6KQAZ7UdtgcUkt4gsw2DgZsIf2uL9lR2nIl.jpeg

 gDbw5Wdk2qBlVW6hQOp7C8HVI4jvtFfONj9e8IM9.jpeg

Drankje dabei

En na de expo… is het chilltime. Op een terras aan het fort hebben ze voor de duur van de zomer een fijne pop-up en bistro geïnstalleerd. And yes, we like! Een uitzicht op het fort en de duinen, een heerlijk zomerzonnetje, een ijskoud drankje in onze hand en waarom niet: nog een bordje tapas en toast avocado met garnalen erbij.

Of we ons bezoek aan het fort zo gepland hadden dat we tegen de lunch aan de uitgang zouden zijn? Euhm, misschien. Ook leuk: je kunt de zomerbar vrij betreden, dus je kunt altijd nog een keertje terugkeren. Even uitblazen en dan hup, de overzetboot op naar  centrum Oostende.

Merci Kapitein, doe er nog maar een paar jaartjes bij.

Praktisch

De Kapitein Winokio-expo loopt nog tot en met 1 september in Fort Napoleon in Oostende.

Open elke dag (behalve maandag) van 10 tot 18 uur.

Vanaf drie jaar betaal je 7 euro.

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Toerisme Oostende. We publiceren hier enkel over plekjes die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.