Heb jij intussen -zoals ongeveer heel de rest van het land- een vuurschaal aangeschaft? Gesjellig. Nodig. Want het is letterlijk hét lichtpuntje in de verder zo saaie winter. Tof dus zo samen marshmallows garen, maar bestaat er ook iets creatievers? Jahaaa! We schotelen je 5 overheerlijke ideeën voor. Smakelijk!

Hoe je buiten moet koken op een écht vuur, vertelden we je deze zomer al. Maar smikkelen aan een wintervuurke kan je onmogelijk onderbrengen onder de noemer 'koken'. Smikkelen zijn appekes. En het leven is meer dan marshmallows in de vlam. (Schrijf deze quote gerust op.)  

Eerste regel bij smikkelen aan een vuur: investeer in deftige bbq-spiezen. Zo vermijd je verbrande pollekes én hoef je je heil niet te zoeken in boomtakken. En als je nog geen vuurschaal hebt, kan deze misschien wel dienen. 

1. Broodjes om een stok 

Om een broodje om een stok te maken, maak je een traditioneel deeg voor een wit brood waarvan je vervolgens verschillende porties maakt. 

Wathebdenodig? 

Voor 5 broodjes 

 • 500 gram bloem voor wit brood
 • 300 ml lauw water
 • 22 gram boter of plantaardige olie
 • 6 gram zout 
 • 5 gram droge gist
 • 3 gram suiker  

Oedoededa? 

Gooi alles behalve het zout en de boter of olie in een keukenrobot en laat kneden (installeer een kneedhaak op je machine!). Je kan natuurlijk ook met de hand kneden -altijd goed voor de armspieren nu de fitness nog altijd gesloten is. Eens je een stevige bal hebt, voeg je het zout en de olie of boter toe. Kneed dan nog eens zo’n 10 minuten.

Laat dertig minuten rijzen in een kom met een handdoek erover.
Haal het deeg eruit en snijd het in 5 stukken waarvan je bolletjes rolt.
Die laat je opnieuw zo’n uurtje rijzen (als het langer moet, steek ze dan gerust in de koelkast).
Nu rest je nog enkel de prikker in de deegbal te steken en het broodje boven het hete deel van het vuur te houden. Opgelet: dat is NIET IN de vlammen, maar BOVEN de vlammen. 
Draai regelmatig. Na 10 - 30 minuten (dat hangt wat af van de warmte van je vuur) is je broodje klaar.
Varieer gerust met het deeg en voeg voor je gaat kneden kruiden toe, zoals basilicum, lookpoeder of paprika. Goe bezig!

2. Knackworstjes

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Ah jawel? Dan kan je dat worstje natuurlijk ook inwikkelen met het deeg hierboven. Kleine (en grote!) kinders zijn ongetwijfeld ook al zeer tevreden met een warm knapperig knackworstje! Draai die pot open, prik een hotdogworst op die spies en draaien maar. In een wip klaar én succes gegarandeerd! 

3. S’mores

Owkeeeee, betrapt. We gaan het tòch hebben over marshmallows. Ja sorry, het zijn gewoon de überklassiekers bij uitstek! Voor de beginners: let op dat je zeker marshmallows koopt die verhit mogen worden, zoals deze.  Maar we waren hier om extra inspiratie te geven, dus had je al gehoord van  s’mores?  Oho, je gaat nu zo blij zijn!

Wathebdenodig?

 • Marshmallows die verhit mogen worden
 • Koekjes à la Petit Beurre of speculoos
 • Chocolade (puur/melk/wit: you name it!) 

Oedoededa?

Prik de marshmallow op je spies en verwarm hem tot hij een mooi kleurtje krijgt.
Leg twee koekjes klaar en een stuk chocolade.
Leg de warme marshmallow tussen de koekjes en de chocolade, laat even smelten en smullen maar! Oh My F*** God!

4. Maïskolf

Na al de (heerlijke) rotzooi dringt een gezonde snack zich op. Kinders groenten laten eten, het is een uitdaging. Gooi er een vuurke bij en ‘t is al heel wat gemakkelijker. Cue voor de maïskolf!

Wathebdenodig?

 • Een maïskolf per persoon
 • Boter
 • Zout

Oedoededa?

Ontdoe de maïskolven van de groene bladeren en gele draden. Zorg ervoor dat je enkel een mooie gele kolf overhoudt. Laat de maïskolven zo’n 10 minuten koken in een pot (aan je aanrecht, voor alle duidelijkheid). Eens gekookt, prik je de kolven op je spies en hou je deze boven het vuur in de vuurschaal of -korf. Eens ze wat bruinig worden, zijn ze perfect.
Besprenkel er nog wat boter en zout over en eet smakelijk!

5. Popcorn

Nu we het toch over maïs hebben, gooien we er toch een recept voor popcorn bij! Hier heb je wel ook een vuurvaste pot en eventueel een driepoot voor nodig.

Wathebdenodig?

Oedoededa?

Zet de pot rechtstreeks op het vuur (zorg er zeker voor dat hij stabiel staat) of gebruik een driepoot boven de vuurschaal. Laat drie eetlepels kokosolie smelten en voeg er evenveel eetlepels kristalsuiker aan toe. Eens de suiker gesmolten is, gooi je een drietal testexemplaren de pot in en doe je het deksel erop. Eens je drie poffen gehoord hebt, heb je de correcte warmte bereikt. Giet een klein kopje vol maïs in de pot, zorg ervoor dat de bodem mooi bedekt is en plaats opnieuw het deksel op de pot. Idealiter laat je een klein spleetje open zodat er stoom kan ontsnappen. Poffen maar! 

In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!