Gerechten uit je kindertijd kunnen sterke emoties en herinneringen oproepen. Daarom duiken wij al twee maanden samen met Anco in het kookboek van ons bomma op zoek naar die gouden oude receptjes. We geven er wel een moderne twist aan! We voorzien een versie die sneller klaar is, wat meer vitaminen bevat of zelfs lekkerder is! Introducing: griesmeelpudding! Voor de ene roept deze klassieker niks dan nostalgie op: de speciale pot waarin het gemaakt werd, de bijzondere textuur,… Andere familieleden kijken dan weer enorm uit naar het vernieuwde recept. De basic pudding van ons moemoe was niet bij iedereen even geliefd.
Awel, challenge accepted, want onze griesmeelpudding 2.0 is echt een topdessertje! Zo goed dat het zelfs een perfecte afsluiter voor je kerstdiner zou kunnen zijn. Aan ons ingrediëntenlijstje zal je direct merken dat deze pudding een feestje wordt in je mond. Sweet and sour, anyone?

Wathebjenodig?

  Voor de griesmeelpudding

 • 750 ml volle melk

 • 200 ml slagroom

 • 50g fijne kristalsuiker

 • Half vanillestokje  of 1 el vanillesuiker

 • 110g griesmeel van Anco

 • 2 eieren

Voor de vruchtensaus

 • 250g rode vruchten (diepgevroren of vers) + voor de afwerking

 • 40g suiker


Griesmeel, weet ik veel!


  Wat is griesmeel eigenlijk? Griesmeel (ook semolina genoemd) wordt meestal gemaakt van grofgemalen tarwe. Griesmeel is bij ons vooral bekend van de pudding, maar het wordt ook gebruikt in brood, koekjes of zelfs om een Italiaanse Polenta op tafel te toveren. Lekker! In elk geval, let’s start cooking!

  Begin met je eitjes te splitsen. Doe je eiwitten in een grote kom, en bewaar de eigelen apart. Pruts ook alle stukjes eierschaal uit je mengsel, haha! Wist je dat dat beter gaat met een ander stukje schaal in plaats van met je vingers? Als je van plan bent ook zo’n heerlijk vanillestokje te gebruiken, snij het dan nu doormidden en schraap de zaadjes eruit, en hou even aan de kant.

  Cream, get on top! 

  Doe de melk, slagroom en vanille in een kookpot en zet het vuur aan. Voeg de suiker toe en de vanillesuiker of vanillezaadjes. Voeg ook het griesmeel van Anco toe. Verwarm dit mengsel terwijl je voortdurend blijft roeren. Laat je dus niet afleiden door de kinderen zodat je griesmeel niet aanbrandt. Zodra het mengsel kookt, draai je het vuur zo laag mogelijk. Roer nog drie minuutjes verder tot de griesmeelpudding lijkt op een dikke bechamelsaus. Haal daarna je kom van het vuur en roer ook nog die twee eigelen door je pap totdat ze volledig opgenomen zijn. Goed gedaan!

  Geen Kerst zonder tulband!

  Een leuk werkje voor de kinderen: de eiwitten stijf kloppen! Vergeet zeker niet de test met de omgekeerde kom boven je hoofd hé. Schep nadien de eiwitten onder je licht afgekoelde puddingmengsel. Als je voor een wauw-effect wilt gaan, kies dan een leuke vorm om je pudding in te gieten. Wij kozen een tulband voor een echt kersteffect! Spoel je vorm trouwens eerst even met koud water om plakken te voorkomen. Dek je tulband af met plasticfolie recht op de pudding. Plaats je vorm in koelkast voor een dikke 4 à 5 uur of nog beter een hele nacht! Heb je geen tulband of vind je dat maar niks? Je kan ook altijd voor individueel gevulde glaasjes gaan. 

   Vandaag is rood de kleur van… de saus!


  Perfect hé, zo’n dessert dat al de dag voor je kerstdiner helemaal klaar is? Ook de vruchtensaus kan je op voorhand maken of op de dag zelf. Doe je vruchten (vers of ingevroren) in een pannetje samen met de suiker. Breng het geheel op een laag vuur aan de kook en laat de vruchten lekker zacht worden zodat je massa’s sap hebt. Indien nodig, kan je nog een klein beetje water toevoegen. Laat de saus voorzichtig 10 minuten inkoken. Tot slot, pureer je heel het mengsel. Als je dat graag wilt, kan je de saus nog even door de zeef halen om de pitjes te verwijderen. 

  En dan de grote finale! Haal je pudding voorzichtig uit de vorm en plaats je creatie op je mooiste serveerbord. Werk je pronkstuk af met de afgekoelde vruchtensaus en vers fruit en... tadaaa! Echt knap gedaan! Dat wordt smullen!

  Anco: van vroeger naar nu!

  Hou jij ook zo van die recepten uit je kindertijd, maar dan in een nieuw 2020-kleedje? Dan moet je zeker onze andere receptjes gaan ontdekken, die we samen met Anco hebben gecreëerd! Wat dacht je van gehaktballetjes met kriekjes en raapjespuree of een vegetarische Hachis Parmentier? Je mag ons ook altijd roepen voor de noedelsoep met miso en tapioca. En als dessert dan deze heerlijke griesmeelpudding! Mmmmm...

  Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Anco. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.