Wij zijn op een missie! Al weken toveren we samen met Anco de jaren ’80 gerechtjes van ons moemoe om naar meer moderne versies. In 2020 hebben we het namelijk graag wat voedzamer, en als het kan: sneller. Deze week op het menu: Zweedse balletjes met kriekjes! (Maar deze keer zonder jenever en mét extra groentjes!)

Zweedse balletjes met kriekjes was één van onze lievelingsgerechten toen we nog sponzen broekjes droegen. Ons mama én ons bomma maakten in die tijd hun krieken nog zelf in. Je weet wel, in van die weckpotten. Al dan niet in jenever. Hik! Groenten kwamen er toen ook niet aan te pas. Het was gehakt en krieken. Punt. Lieve bomma, dat kunnen wij beter. Wij geun veur Zweudse ballekeus met kriekskes en raapjespuree. Yes, wij draaien stiekem groenten door de patatten. Dat is toch de oudste parentinghack ever. Lees snel verder voor ons recept!

Het ingrediëntenlijstje: voor 6 personen


Voor de gehaktballen:

 • 500 g rundergehakt
 • 250 g varkensgehakt
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 100 g paneermeel van Anco
 • 1 ei
 • zout en peper

 Voor de krieken:

 • Krieken op sap (1 bokaal)
 • 2 eetlepels maïs- of aardappelzetmeel van Anco

 Voor de puree:

 • 800g kruimelige aardappelen
 • 2 gele rapen
 • 1 klontje boter
 • Scheutje melk
 • Zout en peper
 • Snuifje nootmuskaat

Een gerecht met ballen!

Stroop je mouwen alvast op, want gehakt tackel je het gemakkelijkst met je handen. Voor onze balletjes mengen we 250 gram varkensgehakt en 500 gram rundergehakt. Wist je trouwens dat varkensgehakt vettiger is dan rundergehakt? Veel van dat vet smelt weg tijdens het bakken. Daarom hebben je balletjes nog wat extra binding nodig in de vorm van een ei en paneermeel, van Anco hé. Wink wink. Voeg dit toe aan het gehaktmengsel, samen met een fijngesneden ui en één teentje look. Meng alles goed tot je een egaal geheel hebt. Vergeet zeker ook niet om te kruiden met peper en zout!

Rollebollen en bakken!

Tijd voor het leukste gedeelte van dit recept: het rollen van de balletjes. Laat je kinders gretig meerollen als ze dat tof vinden! Neem er dan wel vrede mee dat jouw pan misschien bestaat uit mega-en miniballen. Haha! Idealiter hebben de balletjes eigenlijk allemaal de grootte van pingpongballen. Dan zijn ze straks tijdens het bakken ongeveer tegelijkertijd klaar. Laat echter eerst je balletjes in de koelkast opstijven op een proper bord. Een slimme kok of kokkin kan trouwens tijd winnen door zijn of haar ballen op voorhand te rollen. ’s Avonds moet het vooruit gaan hé! Dat opstijven is trouwens geen must, maar het maakt je ballen wel euh ja… steviger. 

Verwarm vervolgens wat olijfolie in een pan op een middelmatig vuur en gooi je mooi gerolde ballen erin. Bak ze langs alle kanten tot ze een bruin korstje hebben. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden. Doe de balletjes in een ovenschaal en bedek deze met aluminiumfolie. Zet ze in de oven voor 30 minuutjes. Op die manier blijven je ballen lekker sappig en zijn ze perfect gebakken. Ben je echter gehaast, kan je je ballen ook perfect in de pan gaar bakken.

Krieken, rapen en puree! Hoezee!

Terwijl de oven zijn werk doet, gaan we verder met de puree en de krieken. We zijn er bijna! Schil zowel de aardappelen als de gele rapen en snij ze in grove stukken. Wist je dat rapen veel vezels bevatten en een rijke bron van vitamine C zijn? Nog een weetje? De raap behoort tot de familie van de wortels en wordt beschouwd als één van de vergeten groenten. Zo meteen draaien we die gewoon in de puree, en laten we je kind dus stiekem wennen aan een nieuwe smaak.

In elk geval, breng een grote pot met water aan de kook en kook de aardappelen samen met de rapen gaar. Giet ze af, voeg melk, een klont boter en nootmuskaat toe. Kruid ook hier met peper en zout. Pureer het hele goedje met de pureestamper of met de mixer, want dat hebben zowel grote als kleine kindjes soms graag. 

Sorry bomma, maar wij hebben ons krieken niet zelf ingelegd. Ze komen gewoon uit een bokaal. We doen wel een klein beetje speciaal door het sap af te gieten en apart op te vangen. Verwarm het sap, en voeg er wat maïs- of aardappelzetmeel van Anco bij. Blijf roeren met de garde tot het sap wat indikt! Fancy! Doe er vervolgens terug de kriekjes bij. Eh voilà! Je bent helemaal klaar. Tijd om de balletjes uit de oven te halen en op te dienen met je raapjespuree en kriekjes. Smakelijk!


Nog meer met Anco!

Enthousiast over dit receptje? Heb je dan al de andere jaren '80 klassiekers gezien die we samen met Anco hebben omgetoverd naar voedzame en snelle receptjes? Wat dacht je van een vegetarische Hachis Parmentier mét korstje en een hartverwarmende soep met noedels, miso en tapioca? Klinkt goed hé! Blijf zeker volgen want de komende weken duiken we nog dieper in de kookboeken van ons moemoe!


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Anco. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.