Krijg jij ook vaak het water in de mond als je denkt aan al die nostalgische gerechten uit (groot)moeders jaren '80 keuken? Zo een goeie hachis parmentier kan er altijd in, zegt. Maar wacht eens even, ain’t nobody got time or goesting om witte saus te maken. Plus, nog eens gehakt ofwa?  Euh nee. Wij willen de snelle en voedzame 2020-versie! Wat dachten je van een vegetarische hachis parmentier met zoete aardappel? Dat heerlijke korstje behouden we natuurlijk dankzij Anco's paneermeel, en we geven er een twist aan met enkele superfoods! Hou alvast je pen of print screen in de aanslag, want hier komen de ingrediënten om al dat lekkers op tafel te toveren.

Een tijd geleden deden we een oproep op onze sociale media om te weten welke favo gerechten met Anco-ingrediënten jij graag veranderd wil zien in een snelle en voedzame 2020-versie. En daar kwamen enkele supertoffe ideetjes uit. Hou onze blog dus in de gaten voor meer 1980 vs 2020-lekkers!

Wathebjenodig?

Voor vier personen:
800 gram zoete aardappels
1 ui
2 preistengels
2 wortels
1 teentje look
Enkele takjes verse tijm
1 blik bruine linzen (400 gram)
Een scheutje melk/room (plantaardig)
½ theelepel nootmuskaat
Peper en zout
Anco paneermeel (50 gram)

Nog een kanttekening. Breekt het zweet je toch uit bij deze lijst en denk je: groenten kuisen, moet dat nu echt?! Je kan ook lekker een zak soepgroentjes nemen. We zullen het tegen niemand zeggen. Bon, we gaan verder, want wij hebben honger!

We geven er een (zoete) patat op!

Belangrijk ingrediënt in deze moderne Hachis Parmentier is de zoete aardappel, die trouwens meer vitaminen en mineralen bevat dat de gewone patat. Wist je dat? Schil dus de zoete aardappelen en snij ze in hapklare stukjes. Breng ondertussen water aan de kook, en kook je zoete aardappel gaar. Dat zal ongeveer 15 à 20 minuutjes duren. Meer als genoeg tijd om ondertussen de ui en look fijn te snijden. Was de prei, en snij ze in fijne ringetjes. Schil ook de wortels en snij deze in kleine blokjes (Of je trekt dus die kant-en klare zak open).

Moeilijke eters in huis? Je kan ook altijd kiezen voor een combinatie van klassieke en zoete aardappelen. Zo voeg je subtiel een nieuwe smaak toe aan het pallet van je kinderen.

Bak die kwak!

Doe vervolgens wat olijfolie in een pan en bak in twee minuutjes de ui glazig. Voeg vervolgens de look, wortel en prei toe en roerbak zo’n vijf minuten tot de groenten beetgaar aanvoelen. De hele boel moet straks nog in de oven, dus de groentjes mogen in dit stadium best nog wat knapperig zijn. Rits de verse tijm en voeg de blaadjes toe aan de groenten. Of pak tijm uit een potteke, mag ook. Vergeet zeker niet te kruiden met zout en peper, jij topchef! Spoel vervolgens de linzen met water en meng ze bij de groentjes. Draai daarna het vuur uit. Kei goed bezig jong!

Extra tips! Wil je het graag extra romig? Meng dan 200 ml kookroom bij de linzen en groentjes voor je ze zo meteen in de ovenschotel smijt. Wie zegt er nu nee tegen wat extra creaminess? Of zijn linzen helemaal je ding niet, maar houd je het toch graag veggie? Je vindt nu quasi in elke supermarkt ook vegetarisch gehakt.

 

Korstjes are life!

Het is bijna tijd voor de grote finale, dus warm je oven al maar op tot 180 graden. Giet de zoete aardappelen af zodra ze gaar zijn en pureer met een scheutje melk of plantaardige room. Haal je peper en zoutvat nog maar eens boven, en voor de liefhebbers, wees lekker gul met de nootmuskaat. Verdeel de groenten over een ovenschaal en schep de aardappelpuree er bovenop. Strijk de puree mooi glad, en strooi het paneermeel van Anco erover. Bak je schotel nog 15 minuten tot - olé olé- je prachtig goudbruine korstje verschijnt. En goed nieuws, je mag het meteen opeten. Glaasje rode wijn dabei. In de grown-up version van dit recept kan je trouwens ook altijd wat rode wijn toevoegen aan het mengsel van groenten en linzen. Smakelijk!

Anco-klassiekers 2.0

Dat wordt smullen! Bovenstaand receptje kwam dus tot stand met jullie hulp hé. ’t Is te zeggen: jullie lieten ons via de sociale media weten welke nostalgische klassiekers jullie graag in een modern en gemakkelijk Anco-jasje willen zien de komende weken. Het bedenken en voorproeven van deze nieuwe versies nemen wij voor onze rekening. Graag gedaan trouwens. Benieuwd naar welke gerechten uit de jaren '80 nog gekatapulteerd gaan worden naar een heerlijke 2020-versie? Hou Maison Slash dan zeker in de gaten, want we zijn nog niet uitgekookt!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Soubry. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.