Heb jij enig idee hoeveel verantwoordelijkheid jij draagt voor de voedselverspilling des werelds? Wereldwijd gooien we één derde van het voedsel weg dat we produceren! Omdat het fruit ‘misvormd’ is, de boontjes niet de juiste lengte hebben, of gewoon omdat we meer kopen dan we kunnen consumeren. Wij geven je hier 5 ultieme tips voor minder restjes en een schonere wereld. 

Voedselverspilling -of alleszins het tegengaan ervan- is de specialiteit van Jennifer Schleber van de blog Empty the Fridge. Daarom riepen we haar hulp in voor dit artikel. Op haar blog lees je artikels over creatief koken met restjes. Al zou nog beter zijn als we allemaal zodanig zouden winkelen en koken dat we geen restjes meer over hebben. Want geen kliekjes bespaart je een hoop geld, én is bovendien goed voor het milieu.  Bij deze: 5 tips tegen voedselverspilling op een rijtje.

1. Weet wat je verspilt

Houd een paar weken in het oog wat er in jouw huishouden zoal verspild wordt. Is dat voornamelijk brood of eerder groenten en fruit? Houd desnoods een lijstje bij. Zo krijg je een overzicht van jouw persoonlijke voedselverspilling en kan je jouw koop- en kookgedrag daaraan aanpassen.

2. Plan op voorhand

Om zo min mogelijk voedsel te verspillen, moet je enerzijds slim winkelen en anderzijds goed op de hoogte zijn van wat je nog in huis hebt. Denk aan de volgende zaken vooraleer je naar de winkel gaat:

 1. Check je voorraad. Ga na wat je nog in je ijskast, diepvries en voorraadkast hebt liggen.
 2. Stel een weekmenu op. Plan wat je die week gaat koken, zoveel mogelijk afgestemd op die ingrediënten die zeker opgebruikt moeten worden.
 3. Maak een lijstje. Stel en boodschappenlijst op vooraleer je gaat winkelen en houd je eraan.

Door deze 3 basisregels te volgen voorkom je dat je ingrediënten dubbel aankoopt.

voedselverspilling

3. Winkel bewust

 1. Weet wat je nodig hebt. Volg de bovenstaande plan-tips vooraleer je naar de supermarkt trekt en zorg ervoor dat je geen lege maag hebt om impulsaankopen te voorkomen.
 2. Houd je aan je lijstje! Promoties zijn verleidelijk, maar tenzij je zeker bent dat je de aangekochte ingrediënten ook echt gaat gebruiken, houd je je beter aan je boodschappenlijst. Als je de helft van je ‘bargain’ daarna in de vuilbak moet gooien, is het niet echt een besparing.

4. Bewaar optimaal

 1. Op de juiste plek. Weet waar je welke ingrediënten best bewaart. Niet alle verse ingrediënten hoef je per se in de ijskast te bewaren. Klik hier voor een overzicht over hoe je verse groenten optimaal bewaart.
 2. Binnen de vooropgestelde termijn. Houd rekening met de houdbaarheid van je ingrediënten. Weet hoe lang kan je verse groenten en fruit of restjes kan bewaren. Label alles wat je in de diepvries bewaart zodat je niet per ongeluk en restje vis of vlees van 2 jaar oud eet. Check de houdbaarheidsdatum van de ingrediënten in je voorraadkast.
 3. Zo lang mogelijk. Vooral vers voedsel -zoals bijvoorbeeld sla en kruiden- kan je door gemakkelijke trucks langer bewaren, of invriezen voor een andere keer. En sommige zaken -zoals pijpajuin- kan je zelfs terug laten groeien.


voedselverspilling

5. Kook juist

 1. Gebruik een recept. Maak je iets voor de eerste keer? Gebruik dan een recept om de juiste hoeveelheden te hanteren. Ook handig voor het opstellen van je boodschappenlijst.
 2. Schat porties juist in. Er zijn tal van basisregels voor het koken van bijvoorbeeld rijst of pasta. Of je kan allerlei tools in huis halen om je hoeveelheden beter af te stemmen op het aantal personen waarvoor je kookt. Denk aan maatbekers, pastameters en soortgelijke gadgets.
 3. Hergebruik restjes!!

jennifer schleberJennifer Schleber (38) kreeg van jongs af de liefde voor lekker eten en gezellig tafelen mee van haar Belgisch-Duitse ouders. Haar stijl om gezond en creatief te koken met wat voorhanden is en zo weinig mogelijk te verspillen, lagen in 2013 aan de basis van haar succesvolle foodblog emptythefridge.be. Intussen is er ook het boek Empty the Fridge!