Goede punten scoren bij je kroost van zodra de dag begint? Dat kan met een van deze vijf warme winterse ontbijtjes. Het is eens iets anders dan de zoveelste kom ontbijtgranen of boterhammen met choco. En wees gerust: veel tijd nemen de recepten niet in beslag (pun intended!). 

Havermoutpannenkoeken

Easy peasy, lemon squeezy. Al komt bij dit eerste recept geen citroen bij te pas. Deze havermoutpannenkoeken zijn in een wip klaar en overheerlijk! 

Wathebjenodig?

Voor 4 à 6 exemplaren:

  • 110 gram havervlokken
  • 20 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 1 ei
  • 1 eetlepel agavesiroop 

Oemaakjeda?

    Gooi simpelweg alles samen in de blender, mix en bak er dikke pannenkoekjes (à la American pancakes) van. Gebruik wat plantaardige olie zodat ze niet aan de pan blijven kleven! 

    Gezonde appelmuffins 

    De geur van kaneel en warme appeltaart: niets gezelliger dat die bij het wakker worden je neus binnendringt. We vonden hier onze inspiratie. 

    Wathebjenodig?

    Voor 4 muffins:

    • 50 gram bloem (mag gerust speltbloem zijn)
    • 40 gram havervlokken
    • 25 gram zoetstof (denk: honing, agavesiroop, stevia, …)
    • 125 gram (ongezoete) appelmoes (als je enkel gezoete in huis hebt, laat dan de zoetstof hierboven achterwege)
    • 2 eetlepels zonnebloemolie (gebruik gerust ook andere plantaardige olie, maar geen olijfolie voor de smaak)
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1 theelepel kaneel
    • 1 snuifje zout 

    Oemaakjeda?

    1. Verwarm je oven voor tot 200 graden (met boven- en onderwarmte, dat werkt het best voor gebak).
    2. Meng alle natte ingrediënten en voeg er nadien de droge aan toe.
    3. Klop het tot een geheel zonder (al te veel) klonters.
    4. Giet het beslag in de muffinvormen en verdeel nog wat extra havervlokken over elk van de muffins in wording.
    5. Steek ze de oven in voor zo’n 20 à 25 minuten. 

    Maak het beslag eventueel de avond vooraf en steek het in de koelkast. Doordat het gekoeld is, kan het wel wat langer duren vooraleer de muffins gaar zijn. Als je muffins over hebt, kan je ze de dag nadien zeker nog even opwarmen en ze smaken opnieuw vers! 

    Warme chiapudding met rode vruchten 

    Chiazaad, die kleine zwarte zaadjes die absoluut niet te verwarren mogen worden met maanzaad: superfood, volgens menig voedingsdeskundige. Hoe maak je dat de kinderen wijs? Met deze heerlijke warme chiapudding met rode vruchten (als kers op de taart), waarvan we hier het recept vonden. 

    Wathebjenodig?

    Voor 2 stevige porties: 

    • 350 ml plantaardige melk (haver/amandel/... : you name it!)
    • 80 gram chiazaad
    • 3 eetlepels zoetstof (denk: honing, agavesiroop, stevia, …)
    • 1 theelepel kaneel
    • 1/2 theelepel vanille extract
    • 150 gram rode vruchten (diepvries)

    Oemaakjeda?

    1. Om de pudding te maken gooi je de melk, 2 eetlepels zoetstof, het vanille extract, de kaneel en uiteraard ook het chiazaad in een steelpannetje. Roer flink om alles met elkaar te mengen en zet dan opzij (voor zo’n 20 minuten) om te laten indikken.
    2. Eens dit gebeurd is, plaats je de pan op een middelmatig vuurtje terwijl je blijft roeren tot de pudding de gewenste dikte heeft.
    3. Voor de topping verwarm je de diepgevroren rode vruchten samen met de laatste eetlepel zoetstof en roer je tot alles warm is.
    4. Lepel de pudding in een mooi potje en overgiet met de rode warme topping. Gooi er gerust nog wat vers fruit over en klaar is kees! 

    Bananenbrood 

    Toegegeven: bananenbrood is iets meer werk, maar maak het gerust op voorhand (je kan het zelfs in plakken invriezen!). Dan hoef je enkel ‘s ochtends een stuk even op te warmen in de oven ... Bij Chickslovefood vonden we een gezonde versie

    Wathebjenodig?

    Voor 1 bananenbrood: 

    • 3 bananen (mogen gerust van die net wat te rijpe zijn waarvoor sommige kinders hun neus optrekken)
    • 150 gram amandelmeel
    • 1,5 theelepel bakpoeder
    • 3 eieren
    • 2 eetlepels zoetstof (denk: honing, agavesiroop, stevia, …)
    • 1 handvol noten (pecannoten, walnoten, cashewnoten, pistache, …: gebruik wat je hebt liggen!)
    • 1 snuifje zout
    • 1 snuifje kaneel
    • Olie om in te vetten 

    Oemaakjeda?

    1. Verwarm je oven voor op 180 graden (met boven- en onderwarmte)
    2. Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles (al dan niet met de hulp van een keukenrobot) tot een beslag.
    3. Vet een cakevorm in en giet het beslag erin.
    4. Na een klein uurtje is het bananenbrood klaar! 

    Wortelwafels 

    Een alliteratie waar menig konijn jaloers op zou zijn! Wafels als ontbijt: welk kind zegt daar nu ‘neen’ tegen? We gooien er wat (geraspte) wortels in en ook wij zijn blij dat we er weer zonder morren wat groenten hebben in gekregen! Hier vind je het originele recept. 

    Wathebjenodig?

    Voor 4 à 6 wafels:

    • 2 eieren
    • 80 ml yoghurt (neem gerust plantaardige)
    • 120 ml melk (idem)
    • 125 gram bloem
    • 1 grote wortel (geraspt)
    • 1 handvol walnoten (of pecannoten)
    • 1 handvol rozijnen
    • 2 theelepels kokosbloesemsuiker (of een andere gezondere zoetstof)
    • 1/2 theelepel vanille extract
    • 1 theelepel kaneel
    • 1/2 theelepel nootmuskaat
    • 1/2 theelepel gemberpoeder
    • 1/2 theelepel bakpoeder

    Oemaakjeda?

    1. Meng de eieren, yoghurt, melk en vanille.
    2. Voeg de droge ingrediënten toe tot een egaal beslag.
    3. Voeg de geraspte wortel, noten en rozijnen toe.
    4. Als het beslag te dik is, voeg je nu (voorzichtig) wat extra melk toe.
    5. Haal je wafelijzer boven en do your magic!