Het is #bewustevisweek en Maison Slash doet mee! Uiteraard kan een lijstje recepten met duurzame vis dan niet ontbreken. Liefst iets wat hypersnel, hypergemakkelijk én gesmaakt wordt door je kinders. Deze 9 recepten hebben het allemaal!

Eet jij duurzame vis? Wij wisten het alvast niet. Maar daar bestaat dus een simpel label voor! Check op de verpakking of er MSC vermeld staat, en je hebt duurzaam gevangen vis. Ook met ASC zit je goed, want dan heb je te maken met verantwoord gekweekte vis. Hopla.

We love viskes

Een tijd geleden vroegen we je via instastories (je moet ons nu echt wel gaan volgen als je dat nog niet deed :-)) of je kinderen graag vis eten, zo af en toe. Bij de overgrote meerderheid was het antwoord: jazeker, maar het ontbreekt me vaak aan inspiratie. 

Ook uit cijfers blijkt dat Belgen goeie viseters zijn. (Meer dan de Nederlanders, verrassend toch?) Op ons menu: kabeljauw, zalm, mosselen, garnalen en sollekes. Zo'n 25 kg per persoon per jaar, alstemblieft!

Maar hoe bereid je deze vissen eens verrassend anders? Eens door de week? Eens supersnel? Door deze "one sheet pan recipes" - anders gezegd: korte gemakkelijke receptjes- zwier jij visgerechtjes in een handomdraai op tafel. 

Met gekweekte zalm (let op het ASC-logo, people!) kan je alle kanten uit: onbewerkt tussen een berg groenten, gelakt met een tasty sausje of gegrild.

INDIAN SUMMER ZALM

WMtpZvFQwG46pUYd4k7NiKL831FfcYpvZE6aFuFd.jpegFoto: www.lexiscleankitchen.com

Wat denk je bijvoorbeeld van deze zalm met tijmpesto en wortelgroenten? Lekker herfstig, lekker aards. Ideaal voor deze Indian Summer. Must be good!

Je vindt het recept hier.

Japanse zalmfilet

bi3qszSytuL2ucviqBtt31f9vJc7QNxiDIVtFCad.jpegFoto: www.smulweb.be

Of zo’n met sojasaus gelakt zalmfiletje, daarmee scoor je ook elke keer. Hmmmm...Umami for the win! Euhm, is het al lunchtijd?

Hoe je deze oosterse ovenzalm maakt? Dat lees je op smulweb.nl. Op deze website staan maar liefst 70.000 visrecepten!!

Spicy Salmon

YdPBNpSchptY527iBILUNmfSNqGAlVCWJl9yYHmY.jpegFoto: www.disonfish.com

Fan van een pikant stukske vis? Dan moet je deze eens proberen! Deze spicy sheet pan zalm is om duimen en vingers bij af te likken! Recept:  www.dishonfish.com.

Zalm: gegrild

qEZ4Kbyco4pqBc38JHHsKzfXs6a8gvNpnU9p7bmT.jpegFoto: diethood.com

Grrrrrrillen. Dat kan natuurlijk ook, zelfs in de winter. En, wacht, mét spruitjes! Ik verwarm de oven alvast voor. Het recept kan je vinden op deze website: diethood.com.
Ja, we weten het: spruitjes. Maar deze zijn zó lekker dat je kinderen een tweede portie zullen vragen! 

Ook met witte vis kan je een heleboel supersmakelijke gerechten maken. Met tilapia of pangasius, maar waarom ook niet eens met een minder bekend visje? Cobia en seriola zijn baarsachtige vissen die het erg goed doen op een bakplaat. Allemaal vissen met een ASC-label, trouwens!

Cleane tilapia

5vG2XU3l5X0yWDViBdhs4OJFUA9wRMmRTYaQh7Hr.jpegFoto: gimmedelicious.com

Je moet het niet altijd té ver gaan zoeken. Zo doet deze tilapiafilet met groentjes ons watertanden. En het recept is hypergemakkelijk en snel! Ingrediënten en bereiding: gimmedelicious.com.

Carribean pangasius

5PTYYrDqTR3DSyWONtSMA3GbNC7EUw39rnG4Mwg9.jpeg

Foto:insidebrucrewlife.com

Ga de Caraïbische toer op met deze Chili & Lime Cod. Vergeet niet te kiezen voor kabeljauw met een MSC-logo. Zo weet je dat hij duurzaam en met respect voor het zeeleven gevangen is. Het recept? Hier: insidebrucrewlife.com.

Fish & Chips

24Kb5EKiusyC7DroYbfg7BQC53IsJXQBQyiWLYml.jpegFoto: Chelseaysmessyapron.com

Dé klassieker die niet mag ontbreken in dit lijstje. Maar maak 'm met MSC-kabeljauw duurzamer. Of met een ASC-forelletje. En gezonder. Zowel voor de natuur als voor je lijf. Het lekkerste recept vonden we op deze website: chelseaysmessyapron.com .

Kan dat met mosselen ook? Jazeker!

 mosselen uit de oven

bixhDeOAy921j9eFMuiTzSbbgmaI4UKuesjGZfXl.jpegFoto: www.mosselen.nl

Een dampend potje mosselen voor je neus krijgen. Niks is er meer zomers dan dat. Maar ook in de herfst zijn onze Zeeuwse mosselen superlekker. En even snel te bereiden: mosselen in de ovenschotel leggen, groenten erbij en wijn erover. Simpeler wordt het niet. Op www.mosselen.nl vind je het recept. 

Moules au gratin

a7GAowJY93NTtnUkOvsXW2kS9zg4w8BbNTkKeO87.jpegFoto: www.libelle-lekker.be

 Alles wordt beter met een kaaskorstje, toch? Of met chocolade. Maar dat zouden we in dit recept toch niet aanbevelen. Kaas dus. In de oven. Knapperig, smeuiïg en bruin gebakken. En dàt bovenop een mossel? Hell yeah! Recept: www.libelle-lekker.be .

Inspiratie genoeg voor een hele maand duurzame "visgerechjes"

r1TlOEtvJozXFzYGjrqiJIOB5xtCHL8P7fHKK4KB.png

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met MSC en ASC voor de #bewustevisweek. We publiceren hier enkel artikels die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets duurzaam is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.