Het is toch zo'n gedoe om elke dag een fris en origineel menu op tafel te krijgen. Daarom waren we bij Maison Slash benieuwd: hoe doen anderen het? Waar halen slashparents hun wekelijkse inspiratie vandaan zonder in herhaling te vallen? Dit zijn de tips, blogs en boeken die je volgens het slashparentteam moet volgen of lezen!

Danku world wide web

Valeska: Deze doet mij regelmatig watertanden: https://www.facebook.com/JungleTwisted/ Wel nog maar een paar dingetjes van gemaakt (of soms ook lichtjes anders). Lobke: Ik haal regelmatig inspiratie in de Facebookgroep 'Het weekmenu van' van Madame Zsazsa en tegenwoordig ook uit haar boek 'Honger' en het boek van Dorien Knockaert 'Thuiskomen'. Hilde: Ik volg chickslovefood.com en Uit Pauline's Keuken. Vaak simpele gerechten maar dan toch ook weer wat anders. Kim: Ik kijk heel vaak op de website van Albert Heijn. Daar heb je in alle categorieën gerechtjes: budget, gezond, kindvriendelijk.... Ik neem per week ongeveer uit elke categorie één gerecht om voor afwisseling te zorgen  en iedereen happy te houden. Daarnaast noteer ik al lang de weekmenu's in mijn planner waardoor ik altijd kan terugvallen op mijn eigen "geschiedenis". Lies: Ik surf wat rond op de websites van Libelle.lekker, Delhaize, Colruyt en check eerdere recepten uit de boxen van Smartmat en deeleenkoe.be. Marianne: Check de website van goodnesst.com als je je voedingsgewoontes wilt veranderen, maar het lukt niet meteen. De website is wel in het Engels maar zit boordevol geweldige tips en recepten met gezonde en lekkere voeding. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je kinderen minder suiker kan laten eten (maar dat ze het even lekker vinden).

Laat je verrassen!

Gwen: Wij halen op vrijdagavond ons groenten- en fruitpakket af en dan is het zien wat je gekregen hebt. Ik vind dat een gemakkelijker uitgangspunt dan gewoon van een blanco winkellijstje te vertrekken. Soms heb ik inspiratie als ik de groente zie, maar als ik het niet weet dan google ik de naam van de groente + Ottolenghi, en dan kom ik altijd de tofste en lekkerste combinaties tegen! Erika: Soms google ik 1 ingrediënt dat ik nog sowieso heb, en zie ik welk interessants uit het web komt. pexels-photo-208453

Organisatie is alles!

Leen: Wij zetten ons elke week even aan tafel met een paar kookboeken (Jeroen Meus, Honger, Pascale Naessens ...), en dan begint het plannen. Wanneer hebben we iets meer tijd, wanneer totaal geen tijd (ovenschotel !!!), seizoensgroenten, veggie, vis ... Zo is er geen "wat-eten-we-stress" en zal ook het boodschappenlijstje snel gemaakt zijn. Je eet ook gevarieerder en na een tijdje zitten er heel wat recepten in je hoofd zodat je zonder veel gedoe iets op tafel tovert. Stefanie: Wij hebben ook groenten-abonnement en dat heeft ons al wat gepieker bespaard. En er is altijd iets in huis van fruit of groenten. Verder hebben we een paar vaste routines wat ook veel helpt om elke dag gezond te eten. Zoals 1 dag in de week een goede soep met korstjes uit de oven (van ons oud brood). Die soep maken we op zondag. 1 dag een pasta, elke keer een andere. Op zondag foodpreppen en groenten in de oven roosteren helpt ook goed! Die kunnen dan snel verwerkt worden in risottos, en zoveel andere gerechten. Saartje: We verzamelen alle recepten die we niet willen vergeten in een gedeeld notitieboek van Evernote. Zo kan iedereen er altijd aan. Lies: Om het allemaal wat organisatorisch geregeld te krijgen, maken we een weekmenu (of 10-dagenmenu) waarbij onze dochter (6) twee dingen mag kiezen (à la macaroni ofzo) en wij de rest bij mekaar puzzelen. Dan kijken we even wie wanneer/hoe laat thuis is en of er extra activiteiten zijn die avond, waardoor we ons menu daarop kunnen afstemmen. Niet rigide, maar door zo'n menu weet ik wel altijd wat er in huis is en wordt de avond-rush-feeding-time-stress wat gereduceerd. Uus: Ik heb met mijn zussen een WhatsApp-groepje "easypeasy" waar we succesformules in verzamelen. Handig ook als je in de winkel staat! Wij zijn nu helemaal fan van de 5 ingrediënten van Jamie Oliver. Verder heeft de Albert Heyn ook een handige recepten-website met verschillende soorten rubrieken (ingrediënt, concept,...). Ik krijg precies al een hongerske... Heb jij nog aanvullingen? Laat je tips dan zeker achter onder in de comments!